UgensErhverv.dk

Hver tredje lærling arbejder sort

Mestre opfordrer deres tømrer-lærlinge til at arbejde uden regning

28-01-2005

Allerede i deres praktiktid stifter tømrer-lærlinge bekendtskab med sort arbejde og gerne for deres egen mester. Blandt 54 tømrer-lærlinge på Aarhus tekniske Skole svarer de 18, at de har udført sort arbejde for deres mester, fremgår det af en rundspørge, som JP Århus har foretaget.

Én af lærlingene fortæller, at den ulovlige ekstra indtægt giver ham omkring 3.000 kr. skattefrit om måneden. Han siger, at det er helt normal praksis, og at hans kammerater også arbejder sort, og i øvrigt aldrig har hørt om nogen, der er blevet snuppet.

Som han konstaterer, er det en god forretning for mester, hvis han skal have lavet noget hurtigt, men reflekterer dog over, at mester måske ikke burde lære ham at arbejde sort i lyset af at han senere bliver svend, og fortsætter han med sit sorte arbejde kan det siden tage arbejde fra hans læremester.

En af mestrene forklarer, at parterne hjælper hinanden, og ved at hyre en lærling slipper han for at udfylde ”117 papirer”. Arbejdet foregår normalt i weekenden, hvor mester og lærling tager ud sammen, men når lærlingen er klar er det muligt, han bliver sendt ud alene.

En holdning, som ikke er ukendt i branchen. Tal fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at byggebranchen står for lidt under halvdelen af alt sort arbejde i Danmark, og regner man det om til ”hvide penge” svarer det til ca. 24 mia. kr. om året.

Ingen straf
Officielt tager de ”tunge” organisationer som TIB og Dansk Byggeri naturligvis skarp afstand fra praksis, men holder igen med sanktioner over for sine medlemmer.

- Vi prøver så vidt muligt at fortælle dem, hvorfor de ikke skal gøre det, men for eksempel at smide dem ud, det gør vi ikke, siger Hans Rasmussen, næstformand i Århus-afdelingen af TIB, til avisen.

- Det er undergravende både for de andre i faget og hele samfundet. Hvis alle går uden om reglerne på den måde, får vi en undergrundsøkonomi, der er skadelig for alle, tilføjer Johnny Skovengaard, næstformand i TIB, som dog også siger, at konsekvensen for et medlem i værste fald er en kraftig påtale.

Dansk Byggeri har valgt at gå et skridt videre:
- Hvis vi finder ud af, at medlemmer udfører sort arbejde i et omfang, som vi ikke synes om, vil vi ekskludere dem, oplyser bestyrelsesmedlem Erik Ladefoged.
Reglerne skal dog typisk brydes flere gange før en ekskludering kommer på tale, og hidtil er ingen tømrermestre smidt ud på den baggrund.

På Aarhus tekniske Skole melder man også hus forbi og peger på, at lærlingen har en kontrakt med et firma, og at tilhørsforholdet er hos virksomheden.
- Vi skal ikke være politimand over for den slags ting, og jeg tror heller ikke, at vi kan gøre noget ved det, siger leder af tømreruddannelsen, Finn Rudfeld.
krus-

Brochurer

Mørtelfuger: flere årsager til smuldring

Mørtelfuger: flere årsager til smuldring

Mange fagfolk har reageret på omtalen af smuldrende mørtelfuger - flere bud på, hvad der kan gøres for at rette op på problemet

Altiflex får ny CEO

Altiflex får ny CEO

Altiflex har pr. 4. juni 2025 ansat Bjørn Baunbæk som ny administrerende direktør.

Konkurser i byggeriet (Uge 24/2026 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 24/2026 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken