UgensErhverv.dk

Spis rigtigt og undgå arbejdsulykker

De fleste ulykker skyldes koncentrationssvigt, som kan undgås med bedre kostvaner.

10-12-2004

Faren for arbejdsulykker er størst, når håndværkernes daglige kost består af en fedtet bagerbasse med et skvæt morgenkaffe og en stor frokostmadpakke skyllet ned med Cola.

- Når jeg spørger virksomhederne om årsagerne til en arbejdsulykke, er svaret langt de fleste gange koncentrationssvigt. Og ulykkerne sker typisk på de tidspunkter af formiddagen og eftermiddagen, hvor kroppens blodsukker er lavt. Hjernen mangler energi til at tænke ordentligt, og så laver vi fejl, siger Frank Jensen, proceskonsulent hos BA-Danmark. Han har udarbejdet en praktisk anvendelig teori om kostens indflydelse på vores hverdag herunder arbejdsulykker, trivsel på arbejdspladsen, den almene stresstilstand og vægten.
I øjeblikket turnerer han til en lang række virksomheder, hvor hovedbudskabet lyder: Styr dit blodsukkerniveau, så styrer du dit liv.

Ond cirkel
Blodsukkeret er den mængde sukker, som blodet indeholder. Det stiger og falder gennem dagen afhængig af fødeindtag og aktivitetsniveau, og det skal holdes indenfor nogle snævre grænser, for at vi kan fungere optimalt.

- Mange starter dagen med ingen eller for lidt morgenmad, og de spiser kun et par gange i løbet af dagen. Deres blodsukker når at blive meget lavt, de bliver grovsultne, spiser meget eller sødt, og blodsukkeret suser i vejret. Så producerer kroppen insulin for at få blodsukkeret i balance igen, men vi er sådan indrettet, at den overkompenserer insulinproduktionen. Medmindre der hele tiden tilføres ny energi, falder blodsukkeret pludselig igen til et for lavt niveau. Så bliver man træt og ukoncentreret og napper en cola eller en chokoladebar, der skyder blodsukkeret i vejret. Igen producerer vi insulin, og igen falder blodsukkeret. På den måde cykler blodsukkeret op og ned gennem dagen, forklarer Frank Jensen.

- Når blodsukkeret er lavt, tænker og kommunikerer vi dårligt. Vi bliver irriterede, og der skabes let en dårlig stemning på arbejdspladsen og i sjakket. Det kan føre til dybe konflikter blandt kollegerne, og det er med til at øge sygefraværet, fordi vi ikke trives, siger Frank Jensen, som henviser til trivselsprojekter, der har kunnet halvere sygefraværet, når trivslen på arbejdspladsen blev genoprettet.

- Dårlig trivsel er med til at øge stressniveauet, som igen kan være skyld i, at vi vælger den dårlige kost. Man er kommet ind i en ond cirkel, siger Frank Jensen.

Mad på pladsen
Men der er et middel til at bryde den onde cirkel, og kosten er et godt sted at starte, for den har vi selv indflydelse på.

- Det gælder om at undgå de hurtige kulhydrater og spise ofte. Og her bør arbejdsgiverne gå ind og sørge for, at der er små mellemmåltider ude på pladserne f.eks. bananer og grovboller. Så udlignes de store udsving i blodsukkeret, siger Frank Jensen, der har endnu en sidegevinst til de kostbevidste håndværkere og deres arbejdsgivere.

- Når man spiser ofte, øger kroppen forbrændingen, fordi den ved, at der hele tiden er rigeligt med mad. Springer man måltider over eller spiser uregelmæssigt, er den aldrig helt sikker på, om der kommer mad, og så skruer den ned for forbrændingen og begynder at lagre kalorierne som sikkerhed, forklarer Frank Jensen, som i kostundersøgelser har konstateret temmelig høje fedtprocenter blandt de danske håndværkere. Overvægt fører igen til slidskader og overbelastningsskader.

- Ved at sørge for den rigtige kost ude i virksomhederne opnår man en win-win situation. Medarbejderne bliver sundere med en bedre livskvalitet, og virksomheden får færre ulykker og mindre sygefravær, slutter Frank Jensen, som foruden praktiske kostråd anbefaler de kostbevidste at tjekke et andet BA-Danmark initiativ - Helsevagten - som er et online koststyringsprogram, hvor medlemskabet hos BA-Danmark giver rabat.

- mir

Brochurer

Mørtelfuger: flere årsager til smuldring

Mørtelfuger: flere årsager til smuldring

Mange fagfolk har reageret på omtalen af smuldrende mørtelfuger - flere bud på, hvad der kan gøres for at rette op på problemet

Altiflex får ny CEO

Altiflex får ny CEO

Altiflex har pr. 4. juni 2025 ansat Bjørn Baunbæk som ny administrerende direktør.

Konkurser i byggeriet (Uge 24/2026 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 24/2026 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken