De fleste undlader regelmæssigt at tjekke, om røgalarmen virker.
09-12-2004
Danskerne elsker røgalarmer. Ganske frivilligt har 67 procent af husstandene anskaffet sig en eller flere alarmer for at få et tidligt varsel om ildebrand. Af dem er hele 93 procent sikre på, at deres alarm virker, men rent faktisk har under halvdelen afprøvet alarmen indenfor den seneste måned.
Det er konklusionen fra en rundspørge som analyseinstituttet GfK har udført for Duracell og Dansk Brand- og Sikringsteknisk institut.
Dermed lever mange i en falsk tryghed, for erfaringsmæssigt virker en del af røgalarmerne ikke fordi batteriet enten er brugt op eller i grelle tilfælde helt mangler. Generelt anbefales det derfor mindst en gang om måneden at tjekke alarmerne manuelt for at sikre sig mod defekter og tekniske fejl.
Undersøgelsen viste også, at to tredjedele af husstandene havde indtil flere røgalarmer i hjemmet, hvilket øger sandsynligheden for at en defekt alarm bliver fatal. Til gengæld er røgalarmer mindre udbredte blandt enlige og i etageejendomme, hvilket er uheldigt fordi konsekvenserne af en uopdaget brand her kan udvikle sig til regulære dødsbrande.
I nybyggeriet er brandsikkerheden øget betydeligt fra 1. december i år, idet de nye brandbestemmelser kræver installation af røgalarmanlæg, som er tilsluttet hjemmets almindelige elnet og som har batteribackup.
Det forventes, at de nye regler vil føre til større udbud af elnet-baserede røgalarmer også til eksisterende boliger, men de er dyre at installere, hvorfor det i mange år frem vil være de batteridrevne alarmer, der er mest udbredt i hjemmene.
- mir
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs september 2023 udgaven her
Mange fagfolk har reageret på omtalen af smuldrende mørtelfuger - flere bud på, hvad der kan gøres for at rette op på problemet
Altiflex har pr. 4. juni 2025 ansat Bjørn Baunbæk som ny administrerende direktør.
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken