UgensErhverv.dk

Affugtning beskytter Operaens tag

Stålkonstruktionen i Operaens udkragede tag rustbeskyttes som broer med et affugtningsanlæg.

09-12-2004

Stålkonstruktionen i Operaens udkragede tag rustbeskyttes som broer med et affugtningsanlæg

Publikum i Københavns nye opera bydes velkommen under et imponerende tagudhæng. En opvisning i de konstruktive muligheder med stål som bærende materiale.

32 m er det i lige linie fra de to midterste bærende søjler og ud til tagets yderste spids. Et dramatisk fritsvævende spænd, der på grund af mødet mellem tagets rektangulære form og den krumme glasfacade giver en diagonal udkragning i hvert hjørne på helt op til 43 m.

Overordnet set er Operaens udkragede tag konstrueret som en ’bokskonstruktion’. Konstruktionstypen kendes fra byggeriet af broer, hvor bokskonstruktioner i stål anvendes til vejbaneelementer - f.eks. på Storebælts- og Farø-broen.

Konstruktionen er karakteriseret ved, at den bærende konstruktion af gitter- og pladebjælker ikke er synlig, men er pakket ind i et afstivende lag af tynde stålplader til en lukket kasse.

Konstruktionen har den besparende fordel, at det kun er nødvendigt at male selve kassens ydre glatte overflade, som beskyttelse mod rust. Selve den store komplekse overflade på den indpakkede, bærende stålstruktur kan derimod korrosionsbeskyttes med et simpelt affugtningsanlæg, der fjerner skadelige vanddampe fra konstruktionens hulrum.

- Det er lidt specielt at bruge et affugtningsanlæg på denne måde til korrosionsbeskyttelse af en bygning med en metode, som ellers normalt kendes fra broer. Til gengæld er der ikke noget specielt i selve teknikken, der er baseret på et helt normalt standard affugtningsanlæg, fortæller ingeniør Lars Christoffersen fra ventilationsentreprenøren, e.klink, der har stået for opsætningen af affugtningsanlægget, mens projekteringen er foretaget af ingeniørfirmaet Rambøll.

Læs mere om rustbeskyttelsen af Operaens tag i seneste udgave af fagbladet Byg-Tek nr.12-2004.

- nn

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Rockwool får ny direktør

Rockwool får ny direktør

Jens Birgersson fortsætter som administrerende direktør, indtil Jes Munk Hansen, der i dag er administrerende direktør i Terma, tiltræder i Rockwool senest den 1. september 2024

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Ifølge reglerne skal alle boligkøbere oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig. Er brændeovnen fra før 2003, skal den skrottes

Dansk Boligbyg går konkurs

Dansk Boligbyg går konkurs

Ifølge flere medier er Dansk Boligbyg taget under konkursbehandling