UgensErhverv.dk

Byggebranchen skal tage sig sammen

Sammenslutning af byggefirmaer øger afstand til byggesjusk og brodne kar i branchen.

08-12-2004

Sammenslutning af byggefirmaer øger afstand til byggesjusk og brodne kar i branchen med øget kvalitetskontrol.

Af Lars Solberg

- Der er for meget byggesjusk og for mange brodne kar i byggebranchen. Der skal strammes op, så kvalitetsniveauet hæves, siger Hans Henrik Mortensen, der er formand for Nyhusforeningen, som er en sammenslutning af 21 byggefirmaer under Dansk Byggeri.

Medlemmerne bygger ligesom Hans Henrik Mortensens firma, HHM A/S, parcelhuse, rækkehuse og lignende. For at være medlem af foreningen stilles der en række strenge krav til kvaliteten på ens arbejde. Der skal være en særlig god byggeskik, som forsikringsselskabet Topdanmark holder øje med. Topdanmark tilbyder en byggetryghedsforsikring på op til fem år til kunder, der køber et hus bygget af et medlem af Nyhusforeningen.

Men nu lover foreningen endnu mere kvalitetskontrol.

Reaktionen kommer, efter Statens Byggeforskningsinstitut for nylig offentliggjorde en analyse ´Svigt i byggeriet´, der var bestilt af Erhvervs- og Byggestyrelsen. Rapportens konklusion var, at der hvert år bruges omkring 12 mia. kr. på at rette byggefejl.

- 12 mia. kr. er et voldsomt stort beløb, og det er tydeligt, at byggebranchen må gøre en ekstra indsats for at undgå alle disse fejl. I det hele taget er det grotesk, at der er så mange fejl. Efter min mening koster det det samme at bygge ordentligt som at bygge huse med fejl, siger Hans Henrik Mortensen.

Ikke overrasket
Men han er ikke overrasket over, at der er meget byggesjusk.
- I disse år bygges der meget, og der er firmaer, som springer over, hvor gærdet er lavest, og som ikke gør deres håndværk ordentligt. Der bliver sjusket for meget. Det er selvfølgelig ærgerligt for kunden, men også for andre byggefirmaer, der tager deres arbejde seriøst, siger han.

Ifølge Hans Henrik Mortensen er der flere årsager til de mange byggefejl - blandt andet at det skal gå for hurtigt og så mangel på ledelse.

- Der findes selvfølgelig brodne kar, der er ligeglade med kvaliteten, men meget af det dårligt udførte arbejde skyldes forkert ledelse fra entreprenørens eller mesterens side. Organisationen og styringen skal være nøje planlagt i et byggeprojekt, så går det hele meget lettere og resulterer i højere kvalitet, siger han.

Holdningsændring
Men ifølge formanden skal der også en holdningsændring til hos mange byggefirmaer. Blandt andet skal der arbejdes med at få mere professionel stolthed ind i byggefaget.

- Det er vigtigt, at alle er bevidst om at gøre deres arbejde ordentligt. Produktet skal være i orden, og kvaliteten skal være i top. Det skal være en selvfølge, siger han.

Adfærden i forhold til kunderne skal også ændres.

- Det er vigtigt at fortælle kunderne, hvad de får for pengene. Man skal ikke love guld og grønne skove, som man ikke kan leve op til. Kunderne skal have klar og ærlig besked. Så er der ingen, der bliver skuffede bagefter, siger han.

Hans Henrik Mortensen mener ikke, at det er muligt at lovgive sig til bedre kvalitet, da der altid vil være enkelte, der finder smuthuller i loven, men branchen skal udforme kvalitetskontrol og dokumentation, som det kendes fra opførslen af statsligt og statsstøttet byggeri, hvor der er en særlig kvalitetssikring. Den har medført et stort fald af sager i Byggeskadefonden, der behandler klager ved offentlige eller offentligt støttede byggerier.
Inspireret af dette har Nyhusforeningen strammet på op deres regler, så fra 1. maj 2005 skal foreningens medlemmer leve op til de nye strenge kvalitetskrav i deres nybyggerier.

Kvalitetskontrol
Det betyder, at firmaerne skal gennemføre en lang række kvalitetskontroller under opførslen af byggeriet, og ikke mindst skal de have dokumentationen for, at kontrollerne er gennemført.

Eksempelvis skal kloakrør og varmerør fotograferes under installationen, ligesom der skal være certifikater, der viser, at der har været en geologisk undersøgelse fra undergrunden, så køberen kan se et bevis for, at jorden under huset ikke synker.

Og der skal være dokumentation for, at der har været en modtagekontrol af byggeprodukter, så det fremgår, at alle de brugte byggeartikler er blevet kvalitetstestet. Endvidere skal isoleringsarbejdet fotograferes.
Det er bare nogle af de krav, som Nyhusforeningens medlemmer skal leve op til fra maj næste år.

Formand Hans Henrik Mortensen er overbevist om, at de nye regler vil forhøje kvalitetsniveauet hos foreningens medlemmer. Men han er optimist på hele branchens vegne.

- Generelt er byggebranchen blevet bedre gennem årene. Og jeg er overbevist om, at der kommer et kvalitetsløft i fremtiden, så der bliver færre fejl, siger formanden.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Rockwool får ny direktør

Rockwool får ny direktør

Jens Birgersson fortsætter som administrerende direktør, indtil Jes Munk Hansen, der i dag er administrerende direktør i Terma, tiltræder i Rockwool senest den 1. september 2024

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Ifølge reglerne skal alle boligkøbere oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig. Er brændeovnen fra før 2003, skal den skrottes

Dansk Boligbyg går konkurs

Dansk Boligbyg går konkurs

Ifølge flere medier er Dansk Boligbyg taget under konkursbehandling