UgensErhverv.dk
Stopper byggeriets huller

Stopper byggeriets huller

To venner tager verdenspatent på system til lukning af åbninger i bygninger.

29-11-2004

Det er hårdt arbejde at opfinde noget, der er lige så simpelt og genialt som den dybe tallerken. Bare spørg de to venner Søren Hansen og Lasse Ramskov Jensen. Det tog et par år fra, Søren fik ideen, til den var færdigudviklet, og verdenspatentet var i hus. Men nu er deres Alti-Flex system også parat til at erobre hele byggeverdenen.

- Alle der har set systemet - arkitekter, ingeniører, entreprenører og håndværkere - siger alle sammen, ’hvorfor pokker har vi ikke selv tænkt på det. Det er jo lige det, vi altid har manglet’, fortæller Søren Hansen om den reaktion, han oftest møder, når han præsenterer den store opfindelse, der ’altid har manglet’ på byggepladserne: Alti-Flex systemet, der kan lukke alle byggeriets midlertidige vindues- og døråbninger mere sikkert og komfortabelt end noget andet på markedet.

- Da vi ansøgte om verdenspatentet, troede jeg ikke rigtig på, at det bare ville gå igennem. Der måtte da være nogen et eller sted i verden, der havde tænkt på noget, der er så simpelt. Men det var der ikke, siger Søren Hansen, der selv lyder helt overrasket, når han fortæller om den nervepirrende ventetid.

- Ideen er at bruge en kraftig metalramme, der er fleksibel og teleskopisk, så den kan tilpasses mange forskellige åbninger. Rammen kan udvides op til 25 cm og monteres med skruer, søm eller bolte. Vi har rammer i seks forskellige størrelser, som kan bruges enkeltvis eller sat sammen, så enhver åbning kan lukkes tæt med systemet. Vi bruger en kanalplade af polycarbonat til at afdække med, siger Søren, der tegnede rammen til et helt andet formål, men Lasse så et marked i byggebranchen.

Kan bruges til meget
Efterhånden som ideen er blevet til virkelighed, har de to opfindere opdaget, at systemet kan meget mere, end de troede.

- Oprindeligt ville vi bare lave et system, der kunne spare varme og give et bedre arbejdsmiljø. Det skulle være bedre end den traditionelle løse plast, som bruges til afdækning i dag. Plasten bliver altid ødelagt og giver ikke nogen særlig god beskyttelse eller varme i rummet, siger Søren Hansen, der har beregnet en besparelse på op til 30% på varmeregningen i de kolde måneder ved at lukke af med Alti-Flex.

- I virkeligheden er opvarmning af bygningerne under byggeprocessen et af de steder, som ofte forsømmes. Både fordi det er dyrt, og fordi der ikke er tid nok til udtørring, før man skal videre med f.eks. at montere køkkenelementerne for at blive færdig og undgå dagbøder. Ved at lukke ordentligt af kan man både få den rigtige udtørring og samtidig spare meget tid, fordi man bedre kan tilrettelægge arbejdet og komme hurtigere i gang med de indvendige arbejder, siger Søren Hansen.

- Men vi fandt også ud af, at systemet er suverænt til tyverisikring. Kanalpladen er umulig at slå hul på, og selv om den kan skæres op med en stiksav, yder den mindst lige så god beskyttelse som et fastmonteret vindue. Skal det være endnu stærkere, kan man sætte en træ eller metalplade i rammen, siger Søren Hansen og opremser en lang række af situationer, hvor Alti-Flex rammerne er velegnede, lige fra nybyggerier over renoveringer til midlertidig afdækning ved indbrud.

Lige som stilladser
Udbredelsen af systemet regner de to med skal ske på flere måder. Enten ved at firmaer lejer rammerne på en materielstation eller får sat de midlertidige lukninger i af et firma, som har specialiseret sig i opsætning og udlejning af interrim-lukninger. Med andre ord et system der minder om det, der findes for stilladser i dag.
Men de to opfindere nærer også det lille håb, at andre end de udførende får øje på fordelene i systemet og presser på for at få systemet indarbejdet. Det kunne være forsikringsselskaberne, der forlanger systemet opsat som betingelse for at få en entrepriseforsikring, bygherrer der forlanger en løsning, som kan spare deres byggeri for en høj varmeregning og give et plus i byggeriets grønne regnskab, myndighederne som synes om endnu et bidrag til at mindske forureningen osv.
Håbet er naturligvis, at systemet i løbet af en årrække bliver vidt udbredt til både store og små opgaver indenfor byggeriet i Danmark.
Til salget i udlandet allierer Alti-Flex sig med større firmaer, der er i stand til at forsvare patentrettighederne, for selv i de varme lande er der efterspørgsel. Der var f.eks. ægypteren, der så Alti-Flex på HI-messen og forelskede sig i systemet, for, som han sagde, systemet er perfekt til at afkøle de ægyptiske bygningsarbejdere. På de solsvedne ægyptiske byggepladser bruger man nemlig aircondition, lige så snart det kan lade sig gøre, for ikke at smelte helt væk.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister