UgensErhverv.dk

Energihimlen venter om hjørnet

Vedvarende energi til klimastyring af bygninger foran gennembrud.

26-11-2004

I årevis har mange sukket efter den dag, hvor vedvarende energi for alvor kan konkurrere med olien som energikilde. Både for at slippe for at fylde flere oliedollars i lommerne på rige oliesheiker og af hensyn til temperaturen i det globale drivhus. Alligevel har den vedvarende energi aldrig for alvor rykket i det store energiregnskab, men det er ved at ændre sig nu.
I et EU-støttet udviklingsprojekt for energistyring af bygninger vil Cowi vise, at der kan spares store mængder energi med bæredygtige løsninger.
Ved at styre rumtemperaturen med klimabælter med væskefyldte rør indstøbt i betondækkene kombineret med en varmepumpe, der trækker varme/kulde fra nærtliggende havvand, kan der spares 30% på opvarmningen og 75% på afkølingen af bygningen. Projektleder Jens Ole Hansen fra Cowi betegner klimabæltekonceptet som ’enkelt men genialt’.

- Principperne er velkendte og kan let kopieres til andre byggerier. I stedet for havvand kan man bruge grundvandet eller borehuller i stor dybde, siger Jens Ole Hansen.

Klimabælter i betonelementer
- Rumopvarmning via betondækkene er brugt i adskillige europæiske byggerier, og i Norge, Holland og Sverige har man mange eksempler på brug af jordvarme og energilagring i undergrunden. Hele den nye bydel i Malmø, hvor Turning Torso er opført, bruger således jordvarme. Men skal de principper, vi har anvendt, for alvor slå igennem herhjemme, så kræver det en tilpasning til vores byggeskik, siger Jens Ole Hansen.

- I Skuespilhuset indstøber vi klimabæltet i betonen på stedet. Da det danske byggeri er baseret på elementbyggeri, arbejder vi i øjeblikket på at udvikle færdigstøbte betonelementer med indbyggede plastslanger, fortæller Reto M. Hummelshøj, Cowi, der er projektleder på et PSO ELFOR støttet udviklingsprojekt om disse termoaktive konstruktioner.
Udviklingsarbejdet foregår i et samarbejde mellem Cowi, BYG-DTU, TI og en betonelementproducent.

- I forsøgsopstillingerne har de færdige betonelementer vist sig at have præcis de energimæssige egenskaber, vi ønskede. Det svære er de samlede systemløsninger, men det ser nu også lovende ud, siger Reto M. Hummelshøj, der tror på en kommerciel lancering inden for ret nær fremtid.

- De projektmidler, vi har modtaget fra EU, gives til projekter, der skal demonstrere energiløsninger og byggeprincipper, som kan omsættes til almindelige markedsførte løsninger indenfor ca. fem år. Det tror vi på, at det her kan, slutter Jens Ole Hansen, der ser en stor fremtid for disse løsninger til energitunge kontorbyggerier, udstillingshaller og museer.

Brochurer

Building Green går ud med det største program nogensinde

Building Green går ud med det største program nogensinde

Building Green har nu lanceret programmet for årets største grønne byggeevent i Forum den 30. og 31. oktober med mere end 130 talere og et særligt fokus på bæredygtige fællesskaber

I en tid med mangel på elektrikere: Uddanner egne svende

I en tid med mangel på elektrikere: Uddanner egne svende

En særlig mentorordning for alle lærlinge og et godt arbejdsmiljø sikrer elinstallationsvirksomheden Frandsen El den fornødne arbejdskraft

Vinder ordre på 296 millioner

Vinder ordre på 296 millioner

Bravida Danmark har underskrevet kontrakt med Vejdirektoratet på alle tekniske installationer på det nye Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SDU SUND), og den samlede ordresum beløber sig til 296 millioner kroner

Gør det lettere for håndværkerne at betale deres fakturaer

Gør det lettere for håndværkerne at betale deres fakturaer

Med et gennemsnit på tre indkøb om ugen har Bygmas professionelle kunder mange fakturaer, der skal betales. Det har Bygma nu gjort hurtigere og lettere