UgensErhverv.dk

Dronningens indgang

Kurvet facadeudsnit overdækker majestætens private entre i Operaen.

26-11-2004

Kurvet facadeudsnit overdækker majestætens private entre i Operaen

Af Niels Nielsen

Når dronningen skal i Operaen, har hun mulighed for at gøre det helt diskret. På nordfacaden er indrettet en lille sideindgang beregnet specielt til dette formål.
På facaden markeres det ved, at den nederste del er trukket tilbage i en elegant blød bue, der overdækker majestætens entre.

Et blødt punkt
På Operaens skyggefulde nordside i det nederste lille hjørne bag den monumentale havnefacade er en lille del af kontorfløjens massive stenbeklædte facade trukket tilbage i en elegant S-formet kurve. En ubegrundet form i facadens overordnede komposition bygget op om kontrasten mellem en massiv base under den svævende tagkonstruktion.

Nichens bølgeform understreges i facadens materialer. Den lyse natursten og glasset i de vandrette vinduesbånd er underlagt cirklens geometri og kaster modvilligt lyset tilbage i bløde gråtoner og forvredne spejlinger.

Et blødt punkt i den maskuline bygningskrop undfanget af Amalienborg-aksens symmetri.

Mod vind og vejr
- Området er dronningens indgang, når hun skal i Operaen uden for det officielle program, fortæller Nikolaj Jensen, teknisk direktør i Det Kongelige Teater.

- Ligesom på Gammel Scene er der også i den nye operabygning en indgang, hvor majestætens bil kan køre op foran og sætte dronningen af under et overdækket forareal beskyttet mod vind og vejr.

Operaens nordside kaldes internt for kongesiden efter kongelogens placering i Operaens auditorium, og fra indgangen er der direkte forbindelse op til dronningens personlige lounge med tilhørende siddepladser på første balkon ved siden af scenen.

Lægeværelse
Rummene bag den kurvede facade er ikke relateret direkte til områdets funktion som dronningens private indgang, men af en mere nøgtern karakter.

- Bag vinduerne i nichen ligger lægeværelset, hvor der vil være en læge til stede under forestillingerne, fortæller Nikolaj Jensen.

De øvrige rum bag vinduerne i stueetagen er ligesom hele nordfløjens øvrige etager indrettet som kontorer til Operaens administration.


Omkring den royale indgang er stenbeklædning og vinduer formet, så de følger facadens bløde kurve i en glidende bevægelse.


Dronningens indgang er diskret placeret på Operaens skyggefulde nordside som en beskyttende niche ind i den massive bygningskrop. – Foto: Niels Nielsen.

Brochurer

Building Green går ud med det største program nogensinde

Building Green går ud med det største program nogensinde

Building Green har nu lanceret programmet for årets største grønne byggeevent i Forum den 30. og 31. oktober med mere end 130 talere og et særligt fokus på bæredygtige fællesskaber

I en tid med mangel på elektrikere: Uddanner egne svende

I en tid med mangel på elektrikere: Uddanner egne svende

En særlig mentorordning for alle lærlinge og et godt arbejdsmiljø sikrer elinstallationsvirksomheden Frandsen El den fornødne arbejdskraft

Vinder ordre på 296 millioner

Vinder ordre på 296 millioner

Bravida Danmark har underskrevet kontrakt med Vejdirektoratet på alle tekniske installationer på det nye Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SDU SUND), og den samlede ordresum beløber sig til 296 millioner kroner

Gør det lettere for håndværkerne at betale deres fakturaer

Gør det lettere for håndværkerne at betale deres fakturaer

Med et gennemsnit på tre indkøb om ugen har Bygmas professionelle kunder mange fakturaer, der skal betales. Det har Bygma nu gjort hurtigere og lettere