UgensErhverv.dk

Dronningens indgang

Kurvet facadeudsnit overdækker majestætens private entre i Operaen.

26-11-2004

Kurvet facadeudsnit overdækker majestætens private entre i Operaen

Af Niels Nielsen

Når dronningen skal i Operaen, har hun mulighed for at gøre det helt diskret. På nordfacaden er indrettet en lille sideindgang beregnet specielt til dette formål.
På facaden markeres det ved, at den nederste del er trukket tilbage i en elegant blød bue, der overdækker majestætens entre.

Et blødt punkt
På Operaens skyggefulde nordside i det nederste lille hjørne bag den monumentale havnefacade er en lille del af kontorfløjens massive stenbeklædte facade trukket tilbage i en elegant S-formet kurve. En ubegrundet form i facadens overordnede komposition bygget op om kontrasten mellem en massiv base under den svævende tagkonstruktion.

Nichens bølgeform understreges i facadens materialer. Den lyse natursten og glasset i de vandrette vinduesbånd er underlagt cirklens geometri og kaster modvilligt lyset tilbage i bløde gråtoner og forvredne spejlinger.

Et blødt punkt i den maskuline bygningskrop undfanget af Amalienborg-aksens symmetri.

Mod vind og vejr
- Området er dronningens indgang, når hun skal i Operaen uden for det officielle program, fortæller Nikolaj Jensen, teknisk direktør i Det Kongelige Teater.

- Ligesom på Gammel Scene er der også i den nye operabygning en indgang, hvor majestætens bil kan køre op foran og sætte dronningen af under et overdækket forareal beskyttet mod vind og vejr.

Operaens nordside kaldes internt for kongesiden efter kongelogens placering i Operaens auditorium, og fra indgangen er der direkte forbindelse op til dronningens personlige lounge med tilhørende siddepladser på første balkon ved siden af scenen.

Lægeværelse
Rummene bag den kurvede facade er ikke relateret direkte til områdets funktion som dronningens private indgang, men af en mere nøgtern karakter.

- Bag vinduerne i nichen ligger lægeværelset, hvor der vil være en læge til stede under forestillingerne, fortæller Nikolaj Jensen.

De øvrige rum bag vinduerne i stueetagen er ligesom hele nordfløjens øvrige etager indrettet som kontorer til Operaens administration.


Omkring den royale indgang er stenbeklædning og vinduer formet, så de følger facadens bløde kurve i en glidende bevægelse.


Dronningens indgang er diskret placeret på Operaens skyggefulde nordside som en beskyttende niche ind i den massive bygningskrop. – Foto: Niels Nielsen.

Brochurer

Hjælp til at dokumentere bæredygtigt byggeri

Hjælp til at dokumentere bæredygtigt byggeri

Snart bliver det muligt at dokumentere bæredygtigt byggeri med et par enkelte klik

Dansk arkitektfirma scorer norsk hattrick

Dansk arkitektfirma scorer norsk hattrick

Med forslaget til Rådhuspladsen i den norske by Ski vinder Urban Power den tredje norske åbne arkitektkonkurrence inden for det seneste år

Webinar for arkitekter

Webinar for arkitekter

Sådan får du flere af de gode opgaver. Deltag i gratis webinar om at udvikle din forretning ved hjælp af salg, branding, kommunikation og networking.

Godt håndværk kan ikke erstattes af robotter

Godt håndværk kan ikke erstattes af robotter

Specialsnedker Svend Odgaard producerer vinduer og døre med de fineste håndværksmæssige detaljer. F.eks. kræver buede vinduer og specialsprosser et helt særligt håndværk, som en robot ikke kan efterligne