UgensErhverv.dk

Dronningens indgang

Kurvet facadeudsnit overdækker majestætens private entre i Operaen.

26-11-2004

Kurvet facadeudsnit overdækker majestætens private entre i Operaen

Af Niels Nielsen

Når dronningen skal i Operaen, har hun mulighed for at gøre det helt diskret. På nordfacaden er indrettet en lille sideindgang beregnet specielt til dette formål.
På facaden markeres det ved, at den nederste del er trukket tilbage i en elegant blød bue, der overdækker majestætens entre.

Et blødt punkt
På Operaens skyggefulde nordside i det nederste lille hjørne bag den monumentale havnefacade er en lille del af kontorfløjens massive stenbeklædte facade trukket tilbage i en elegant S-formet kurve. En ubegrundet form i facadens overordnede komposition bygget op om kontrasten mellem en massiv base under den svævende tagkonstruktion.

Nichens bølgeform understreges i facadens materialer. Den lyse natursten og glasset i de vandrette vinduesbånd er underlagt cirklens geometri og kaster modvilligt lyset tilbage i bløde gråtoner og forvredne spejlinger.

Et blødt punkt i den maskuline bygningskrop undfanget af Amalienborg-aksens symmetri.

Mod vind og vejr
- Området er dronningens indgang, når hun skal i Operaen uden for det officielle program, fortæller Nikolaj Jensen, teknisk direktør i Det Kongelige Teater.

- Ligesom på Gammel Scene er der også i den nye operabygning en indgang, hvor majestætens bil kan køre op foran og sætte dronningen af under et overdækket forareal beskyttet mod vind og vejr.

Operaens nordside kaldes internt for kongesiden efter kongelogens placering i Operaens auditorium, og fra indgangen er der direkte forbindelse op til dronningens personlige lounge med tilhørende siddepladser på første balkon ved siden af scenen.

Lægeværelse
Rummene bag den kurvede facade er ikke relateret direkte til områdets funktion som dronningens private indgang, men af en mere nøgtern karakter.

- Bag vinduerne i nichen ligger lægeværelset, hvor der vil være en læge til stede under forestillingerne, fortæller Nikolaj Jensen.

De øvrige rum bag vinduerne i stueetagen er ligesom hele nordfløjens øvrige etager indrettet som kontorer til Operaens administration.


Omkring den royale indgang er stenbeklædning og vinduer formet, så de følger facadens bløde kurve i en glidende bevægelse.


Dronningens indgang er diskret placeret på Operaens skyggefulde nordside som en beskyttende niche ind i den massive bygningskrop. – Foto: Niels Nielsen.

Brochurer

Uge 28: Konkurser i byggeriet

Uge 28: Konkurser i byggeriet

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen den seneste uge

Rambøll bliver den gamle Storstrømsbros endeligt

Rambøll bliver den gamle Storstrømsbros endeligt

Vejdirektoratet har valgt Rambøll som hovedrådgiver på nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro. Projektet, der har en samlet værdi på 330 millioner kroner, er det største nedrivningsprojekt af et bygværk nogensinde i Danmark

Der skal være styr på CO2-udledning ved Femern-byggeri

Der skal være styr på CO2-udledning ved Femern-byggeri

Hvis kravene i kontrakterne ikke bliver overholdt, har Femern A/S en række sanktionsmuligheder til rådighed med henblik på at bringe orden i forholdene

Banedanmark magter ikke deres opgaver

Banedanmark magter ikke deres opgaver

Venstre ønsker først og fremmest ’tog til tiden’, før politikerne kaster sig over nye store jernbaneprojekter