UgensErhverv.dk

Dronningens indgang

Kurvet facadeudsnit overdækker majestætens private entre i Operaen.

26-11-2004

Kurvet facadeudsnit overdækker majestætens private entre i Operaen

Af Niels Nielsen

Når dronningen skal i Operaen, har hun mulighed for at gøre det helt diskret. På nordfacaden er indrettet en lille sideindgang beregnet specielt til dette formål.
På facaden markeres det ved, at den nederste del er trukket tilbage i en elegant blød bue, der overdækker majestætens entre.

Et blødt punkt
På Operaens skyggefulde nordside i det nederste lille hjørne bag den monumentale havnefacade er en lille del af kontorfløjens massive stenbeklædte facade trukket tilbage i en elegant S-formet kurve. En ubegrundet form i facadens overordnede komposition bygget op om kontrasten mellem en massiv base under den svævende tagkonstruktion.

Nichens bølgeform understreges i facadens materialer. Den lyse natursten og glasset i de vandrette vinduesbånd er underlagt cirklens geometri og kaster modvilligt lyset tilbage i bløde gråtoner og forvredne spejlinger.

Et blødt punkt i den maskuline bygningskrop undfanget af Amalienborg-aksens symmetri.

Mod vind og vejr
- Området er dronningens indgang, når hun skal i Operaen uden for det officielle program, fortæller Nikolaj Jensen, teknisk direktør i Det Kongelige Teater.

- Ligesom på Gammel Scene er der også i den nye operabygning en indgang, hvor majestætens bil kan køre op foran og sætte dronningen af under et overdækket forareal beskyttet mod vind og vejr.

Operaens nordside kaldes internt for kongesiden efter kongelogens placering i Operaens auditorium, og fra indgangen er der direkte forbindelse op til dronningens personlige lounge med tilhørende siddepladser på første balkon ved siden af scenen.

Lægeværelse
Rummene bag den kurvede facade er ikke relateret direkte til områdets funktion som dronningens private indgang, men af en mere nøgtern karakter.

- Bag vinduerne i nichen ligger lægeværelset, hvor der vil være en læge til stede under forestillingerne, fortæller Nikolaj Jensen.

De øvrige rum bag vinduerne i stueetagen er ligesom hele nordfløjens øvrige etager indrettet som kontorer til Operaens administration.


Omkring den royale indgang er stenbeklædning og vinduer formet, så de følger facadens bløde kurve i en glidende bevægelse.


Dronningens indgang er diskret placeret på Operaens skyggefulde nordside som en beskyttende niche ind i den massive bygningskrop. – Foto: Niels Nielsen.

Brochurer

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Det er så længe siden, at de færreste i byggeriet kan huske det, at Danmark har haft en boligminister og byggeriet dermed ’sin egen minister’

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, at byggebeskæftigelsen steg med beskedne 700 personer i tredje kvartal 2019.

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

Rådgivende ingeniørvirksomheder oplever en opbremsning i væksten. Dog forventes fortsat en positiv samlet udvikling i Østdanmark, mens Vestdanmark balancerer mellem vækst og tilbagegang

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

I løbet af det sidste århundrede har San Franciscos havnekvarter Mission Bay hovedsageligt været defineret af tung industri. Nu skal et nyt byggeprojekt aktivere det urbane liv i området