UgensErhverv.dk

Sangermusklen synger på sidste vers

Nyt tilbud til håndværkere, der vil smide overflødige kilo og spise sundt.

23-11-2004

Udtrykket det Trimmede Byggeri kan få en helt ny betydning i de kommende år. Da vil tømreren, mureren og maleren sandsynligvis have sendt ølvommen på græs og ladet sangermusklen synge sit sidste vers. I hvert fald hvis Byggeriets Arbejdsmiljøcenter (BA) får succes med sit seneste initiativ.
Fremover har alle deres medlemmer nemlig gratis adgang til Helsevagten, et svensk udviklet kost- og sundhedsprogram, som fungerer over internettet.
Indtast oplysninger som højde, drøjde og aktivitetsniveau og start den personlige krig mod de overflødige kilo eller bare at spise sundere.
Vil man f.eks. tabe sig tre kilo over 10 uger, lægger Helsevagten et ’kaloriebudget’, som sørger for, at det ønskede slutresultat nås, hvis bare planen holdes. Hver dag noteres, hvad der er spist og i hvilke mængder. Så fortæller Helsevagten, om ’budgettet’ er overholdt.

Leverpostejmad på 19 måder
Morgen, middag og aftensmad, alt slik og snacks, øl, cola, poserne med vingummibamser og lakridsæg – alt skal tastes ind. Helsevagten har en gigantisk database over næsten alt, der kan proppes i munden, og hvor mange kalorier det indeholder.
Tag en simpel leverpostejmad. For at blive noteret for det rigtige antal kalorier, skal man krydse af, om det var gåse- eller svineleverpostej, der var på maden, om den var med eller uden smør, om den var hel eller halv, hvad postejen vejede etc. Helsevagten har styr på hele 19 varianter af leverpostejmaden, man kan vælge.
Umiddelbart virker det uoverkommeligt at skulle indtaste så mange detaljer, men i praksis er det lettere end det lyder.

- Typisk bruger man dagligt fra 5-30 min. på Helsevagten, afhængigt af det niveau man vælger at bruge programmet på. Men der er flere måder at spare tid, f.eks. ved at registrere nogle standardmåltider man ofte spiser, fortæller proceskonsulent Frank Jensen. Han står bl.a. for rådgivningen om Helsevagten hos BA. Han har lavet undersøgelser om håndværkeres kost og sundhed og om, hvordan de opfatter sig selv og behovet for at slanke sig.

Tre ud af fire vil gerne tabe sig
- I en gruppe danske håndværkere fra samme faggruppe viste det sig, at hele 75% ønskede at tabe sig. Det var både unge og gamle, og de var faktisk temmelig motiverede for at slanke sig, fortæller Frank Jensen.

- De unge vil gerne smide kiloene for at se lidt bedre ud, mens de ældre tænker mest på helbredet. Generelt havde de fleste for dårlige kostvaner. De spiste typisk to til tre store måltider om dagen, mens det er bedst at spise fire til seks små måltider. Og så spiser de fleste for meget sovs og kartofler, siger Frank Jensen og forklarer, hvorfor Helsevagten er en god ’sparringspartner’ til at ændre på det.

- Systemet har den store fordel, at du nemmere kan være ærlig over for dig selv. Når du taster dine data ind på en computer, er der ikke noget at skamme sig over eller et image, der skal plejes. Selv hvis du deltager i et kostprogram med en diætist, er der en tendens til at lyve lidt, fordi du gerne vil behage diætisten, og så når du ikke målet, siger Frank Jensen, der også tror, at Helsevagten kan være med til at rette op på kosten i hele håndværkermiljøet. Og det vil få langt større betydning, end vi umiddelbart tror.

- Den rigtige kost er utrolig vigtig. Spiser vi forkert, fungerer vi dårligt på arbejdet. For få måltider giver ofte for lavt blodsukker. Så bliver vi trætte, irritable og laver fejl. Det er med til at påvirke miljø og sikkerhed på arbejdspladsen. Det er problemer, som man bruger mange resurser på at forbedre ude på arbejdspladserne, så der er store fordele ved at arbejde med kosten også indenfor byggeriet, slutter Frank Jensen.

Brochurer

Skatteminister vasker hænder i skattechefs skandale byggesag

Skatteminister vasker hænder i skattechefs skandale byggesag

Skatteminister Morten Bødskov har over for Folketingets Beskæftigelsesudvalg ladet sin departementschef Jens Brøchner selv svare på spørgsmål om hans brug af ulovlig arbejdskraft

Latterligt ringe trafik på ny bro ved Frederikssund

Latterligt ringe trafik på ny bro ved Frederikssund

Der er i Frederikssund en stående vittighed om, at det mest sikre sted at sende børnene ud at lege er på den nye 4-sporede bro over Roskilde Fjord.

Kom på forkant med det digitale samarbejde i byggeriet

Kom på forkant med det digitale samarbejde i byggeriet

To nye BIM-standarder er netop udkommet på dansk. Standarderne skal være med til at lette samarbejdet mellem byggeriets parter, uanset om man er stor entreprenør eller mindre underleverandør

Byg hurtigt og bæredygtigt med krydslamineret træ

Byg hurtigt og bæredygtigt med krydslamineret træ

Træinformation sætter fokus på de muligheder, der opstår, når man bygger med krydslamineret træ