UgensErhverv.dk

Danske kæder på hastig fremmarch

Jem & Fix åbner de første butikker på den anden side af Øresund, hvor Cheapy samtidig ekspanderer

22-11-2004

Jem & Fix åbner de første butikker på den anden side af Øresund, hvor Cheapy samtidig ekspanderer


Af Jørgen Hansen

Danske Trælast har gennem adskillige år været stærkt repræsenteret i Sverige via Beijer Byggmaterial og Silvanbygg, ligesom Cheapy Lågprisbygg blev startet op for et par år siden. Nu vil Jem & Fix også søge at komme ind på den anden side af Øresund, hvor kædens moderselskab Harald Nyborg etablerede sig i 2000, og samtidig har Cheapy offentliggjort planer om mange nye butiksåbninger.

I Danmark er den ene Jem & Fix-forretning efter den anden skudt op, efter at kæden blev startet i Jylland i 1988 med et ret enkelt koncept: Stort indkøb, rationel butiksindretning, stor omsætningshastighed, ingen fordyrende service, drives efter discountprincippet. I 2000 tog Jem & Fix over Storebælt ved at etablere den første sjællandske forretning i Holbæk, men siden er mange kommet til, så der kun mangler få butikker i Hovedstadsområdet og Nordsjælland, før markedet er dækket.

Da Danmark med Jem & Fix’ forretningskoncept er ved at være dækket ind, er det meget naturligt at søge mod Sverige, hvor Harald Nyborg har gode erfaringer og nu har syv butikker i Sydsverige. Til næste år ventes antallet af Harald Nyborg-butikker at være tocifret. For Harald Nyborg er de direkte svenske konkurrenter Biltema, som oprindelig stod for bilartikler, men har udvidet varesortimentet betydeligt, og Jula Postorder AB.

Landsdækkende

I løbet af foråret 2005 vil Jem & Fix åbne de første fem butikker i Sverige, og der er allerede sat navn på placeringen af tre af dem, da det bliver i Karlskrona, Karlshamn og Växjö.

Ambitionen er, at kæden skal være landsdækkende i Sverige i løbet af nogle år. Konceptet vil være det samme, som gælder for de danske forretninger.

Økonomisk står Harald Nyborg stærkt, da egenkapitalen er på godt en halv mia. kr. De store investeringer i nye butikker gør, at der ikke er overskud i Sverige.

Stort potentiale

Cheapy – ett smart sätt att spara, er mottoet for Danske Trælasts yngste skud på stammen af kædekoncepter, hvor der satses på små butikker, lav service og faste, lave priser.

Første Cheapy-forretning blev åbnet i efteråret 2002 i Kristianstad, og siden er der kommet forretninger i Varberg, Karlskrona, Ljungby, Halmstad, Växjö og senest Kalmar.

Danske Trælast mener, der er et stort potentiale for lavpriskonceptet, der er tilpasset det svenske marked, og planen er, at der indenfor de næste to-tre år skal åbne mindst 30 nye forretninger i det øvrige Sverige.

Ifølge Cheapys hjemmeside er ambitionen, at der i alt skal åbnes 40-50 Cheapy-butikker i Sverige.

- Vi ser en meget stor begejstring for lavpriskonceptet på det svenske marked, og vækstpotentialet er meget interessant. Så hvis kunderne vil have den type forretninger, kan vi lige så godt åbne dem. Så længe behovet er der, er vi mere end parate til at imødekomme det, lyder det fra Steen Weirsøe, adm. direktør i Danske Trælast.

Cheapy tilbyder et sortiment på mere end 4000 af de mest efterspurgte varer på markedet foruden et varieret udbud af sæson-, kampagne- og tilbudsvarer. Forventningen er, at kunden selv plukker sine varer fra hylderne.

Ifølge Karsten Kehler, kædechef i Cheapy Lågprisbygg, er efterspørgslen på gør-det-selv markedet stigende, og priserne er i bund.

- Vores butikker er yderst velbesøgte. Den private konsument renoverer, bygger om og bygger til som aldrig før, siger Karsten Kehler.

Konkurrencen er ellers hård i Sverige, for der er flere på markedet end i Danmark. Det hænger sammen med, at det er nemmere at etablere butik i Sverige, og da markedet er større end det danske, er det derfor mere interessant for kæderne.

Steen Weirsøe afviser, at der p.t. er planer om at åbne tilsvarende lavprisforretninger som Cheapy i Danmark.


Brochurer

Bureaukrati forhindrer klimatilpasning

Bureaukrati forhindrer klimatilpasning

Det skal gøres ’lettere og billigere’ at håndtere de stigende vandmængder. Flere projekter skal over jorden i stedet for at være gravet ned

Voldsom udvidelse af lovlig overvågning på gader og stræder

Voldsom udvidelse af lovlig overvågning på gader og stræder

'Big Brother' samfundet er ikke langt væk I et svar til Folketingets Retsudvalg afslører justitsminister Nick Hækkerup, at regeringens planer om øget overvågning vil få vidtrækkende følger for befolkningen.

Dinesen introducerer nyt lamelopbygget gulv i 3-lags massiv eg

Dinesen introducerer nyt lamelopbygget gulv i 3-lags massiv eg

SPONSORERET INDHOLD: Dette forår er Dinesen stolt over at tilføje endnu et lag til firmaets højkvalitets trægulve. Et produkt i smuk symbiose med Dinesens vision: Dinesen Layers Eg

Det tager 13 år: Øresundsbroen skal males

Det tager 13 år: Øresundsbroen skal males

Den danske malerleverandør AcryMatic Coating skal levere den miljøvenlige maling, der skal dække Øresundsbroens 300.000 m2