Alubelægning nedsætter varmeudstrålingen og luner både i huset og på olieregningen.
10-02-2004
Danskerne skal spare på boligernes energiforbrug i de kommende år. Derfor efterlyses byggetekniske energispareløsninger med en kort tilbagebetalingstid, for det virker betydeligt mere motiverende på en bygherre.
Og det er lige præcis, hvad Tyvek Reflex er.
Det er en vindspærre belagt med et lag reflekterende aluminium, og den er et godt eksempel på en energiforbedring, som er simpel, og som batter noget.
Alubelægningen mindsker varmeudstrålingen fra huset med op til 94%, og det sænker varmeforbruget med 10% i forhold til en almindelig vindspærre ifølge beregninger foretaget af leverandøren Burcharth. For et 130 kvm. parcelhus med en årlig varmeregning på 13.000 kr. kan der opnås en besparelse på 1.300 kr.
Ikke dårligt i betragtning af at merudgiften ved at bruge aluvindspærren, i forhold til den traditionelle vindspærre, ikke er på mere end godt 2.100 kr. for det samme hus. På det typiske 130 kvm. parcelhus skal der bruges 110 kvm. vindspærre, og da Tyvek Reflex koster knap 28 kr. pr. kvm., giver det en samlet materialeudgift til aluvindspærren på 3.080 kr.
Målt op mod husejerens fremtidige besparelse på olieregningen er den ekstra udgift uden betydning. Skulle man nå samme effekt ved at øge tykkelsen på isoleringen, ville det kræve ekstra 30 mm materiale.
Foruden de varmeisolerende egenskaber, som værdsættes om vinteren, har vindspærren en kølende effekt om sommeren, fordi den tilsvarende holder strålingsvarmen ude.
Foreløbig moderat interesse
Vindspærren har været på markedet knap et år uden dog at være blevet solgt i stort omfang indtil videre. Men den blev præsenteret som nyhed på Byggeri 2004 i Fredericia, og hos Burcharth tror man, at det bliver almindeligt at bygge med Reflex’en i fremtiden.
Både fordi der kommer skærpede krav til varmeisolering og energiforbrug, og fordi den giver nye muligheder i byggeriet.
- Foreløbig er det mest arkitekter, der har vist interesse for vindspærren. De lægger især vægt på de arkitektoniske muligheder for at begrænse vægtykkelsen med 30 mm. ved at bruge vindspærren, fortæller ingeniør Trine Mehlsen fra Burcharth og tilføjer, at håndværkerne foreløbig har været lidt tilbageholdende med at rive aluspærren ned fra hylderne i trælasten.
- De ser måske i første omgang på prisen, selvom det altså er betydeligt mere økonomisk for boligejeren på langt sigt. Den ekstra udgift ved at bruge Tyvek Reflex er tjent hjem på under to år, siger Trine Mehlsen og understreger, at man ikke behøver være specielt forsigtig under montering af Tyvek Reflex, idet vindspærren er lige så rivstærk som en normal vindspærre.
Blot skal den altid monteres, så alusiden vender ud mod luften i mellemrummet mellem det isolerende lag og facadebeklædningen.
Aluminium har nemlig den egenskab, at det er dårligt til at overføre varmen fra metallet til luften, og det er nøglen til vindspærrens varmebesparende egenskaber. Tyvek Reflex er øvrigt diffusionsåben med en Z-værdi på 0,3. Dermed kan konstruktionen tørre ud og rådskader undgås.
- mir
Alt i isolering
VinduesIndustrien – Dansk brancheforening og ejer af kvalitetsstandarden DVV
Læs november 2022 udgaven her
Danmarks største udbyder af entreprenørmateriel, teleskoplæssere og kraner
Lad os gøre det sammen
Din vejledning til tagrender - 15 % større vandkapacitet. Op til 25 års garanti.
online leverandør af værktøj i høj kvalitet til billige priser
Læs september 2022 udgaven her
Guide og inspiration til valg af grønne tage og taghaver
Alt i container, køb, leje, brugt, isoleret etc
Forskning i grøn omstilling i bygge- og anlægsbranchen er afgørende for bedre og mere effektiv udnyttelse af ressourcerne
Torsten Gejl fra Alternativet peger i forbindelse med et spørgsmål til transportminister Thomas Danisen på, at det seneste budget for anlæggelsen af Lynetteholm er på 3,4 milliarder, og det er en stor overskridelse af det oprindelige budget
Der bliver i løbet af de kommende ti år brug for at investere minimum 27 milliarder i at genoprette nedslidte hospitalsbygninger
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger