UgensErhverv.dk

LED-lys på vej ind i varmen

Den nye lysteknologi er på vej ind i hjemmene og på kontorerne.

29-10-2004

Fra at have været et trendy disco- og cafelys er udviklingen af den specielle diodebelysning så langt fremme, at den nu for alvor banker på. Paulmann Licht har således udviklet den første kommercielle serie af spots på markedet, der anvender LED-teknologien. Det er en serie spots, der kan bruges i hjemmet og på kontoret.

- Der har været forskellige specialspots med diodelys især til udendørs brug, men virksomheden er den første til at markedsføre LED-belysning i standardsortimentet af spots, siger adm. direktør Michael Mayntzhusen fra Lumiteam, der markedsfører Paulmann Licht i Danmark.

- Vi regner med, at det i første omgang er de unge, der vil tage LED til sig. De kender det fra nattelivet og er helt syge med det, men det vil helt sikkert også sprede sig til forældregenerationen i takt med, at den opdager fordelene, siger Michael Mayntzhusen og opremser en række produktfordele, der vil bane vejen for LED’erne.

- Dioderne fylder ikke noget, så man kan lave spots, der er små og flade. Dioderne udvikler næsten ingen varme, og så er de billige i drift. En LED spot på 1 watt lyser lige så meget som en normal halogenspot på 7-8 watt. De er derfor velegnede, hvor der er meget lidt plads, og de kan brænde konstant, uden at det overhovedet kan mærkes på elregningen, siger Michael Mayntzhusen, der umiddelbart ser trapper, skabe, gangarealer, køkken, bad og gulve som oplagt LED-land. Men LED’erne vil erobre mere terræn og en dag blive inviteret helt ind i stuerne og ved arbejdspladserne, det er bare et spørgsmål om tid.

- Der sker stadig en masse udvikling inden for teknologien. I øjeblikket arbejder man på at skabe dioder, der har et varmere lys end de nuværende, der har et koldt, skarpt lys. Når lyset bliver varmere vil det også kunne bruges som hyggebelysning i hjemmet eller til at arbejde ved på kontoret, siger Michael Mayntzhusen.

Som alt andet nyt er LED-lys dyrere end den traditionelle og velkendte teknologi. LED-spots er i øjeblikket godt dobbelt så dyre som en sammenlignelig kvalitet standardspots. Til gengæld har dioden en brændetid på ca. 100.000 timer mod ca. 2000 timer for pæren i en almindelig spot, så man nærmer sig en balance mellem den ekstra pris og de samlede besparelser med LED-lysene.
Det kan kun falde positivt ud til LED-lysene i takt med, at de kommer ned i pris.

- mir


LED-spots i køkken og bad - fylder lidt og med lille varmeudvikling


LED-lys leder vejen op ad trapperne - lavt forbrug selv om lyset konstant er tændt.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

 • anVærktøj

  anVærktøj

  Måleudstyr

 • BG Byggros

  BG Byggros

  Guide og inspiration til valg af grønne tage og taghaver

 • Rockwool

  Rockwool

  Alt i isolering

 • BOXIT Containerudlejning

  BOXIT Containerudlejning

  Udlejning af container - landsdækkende

 • Scantruck

  Scantruck

  Danmarks største udbyder af entreprenørmateriel, teleskoplæssere og kraner

 • DUCO

  DUCO

  Markedsledende i afvandingsteknik

 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima

 • Ejot Danmark

  Ejot Danmark

  Professionelle befæstigelse og fastgørelsesprodukter

 • BG Byggros

  BG Byggros

  Calsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen

 • BOXIT

  BOXIT

  Få Xtra tid, når du flytter. Flyttebox / Flyttecontainer

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

En ny gipsplade, der er baseret på store dele askeaffald fra blandt andet forbrændinger og brugte askebriketter, kan ifølge en ny startup afhjælpe problemer i to af verdens største kriser: Flygtninge- og klimakrisen

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

En række af Danmarks største fonde bidrager til en gennemgribende restaurering af Danmarks smukkeste organisationsbygning – Børsen i København

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

600 millioner kroner. Så meget får Kemp & Lauritzen og Novo Nordisk hver for at opføre en produktionsbygning samt om- og tilbygning af eksisterende bygninger i Bagsværd