UgensErhverv.dk

De 1000 vinduers skole

Moderne palævinduer giver liv i ensartet facade på ombygget industriejendom.

27-10-2004

Moderne palævinduer giver liv i ensartet facade på ombygget industriejendom

Af Niels Nielsen

En industribygning med en så massiv og monoton vinduessætning som den tidligere porcelænsfabrik i Valby lever i kraft af vinduernes detaljering. I forbindelse med ombygningen til skole er industri-ejendommens oprindelige trævinduer udskiftet med nye i træ og aluminium.

Konsekvent monotoni
Facaderne på den nye Valby Skole er en opvisning i mulighederne for at indpasse moderne træ-aluvinduer med traditionelt præg til æstetikken i en eksisterende historisk bygning.

De lange facader mod øst og vest karakteriseres af to rækker af helt tætsiddende palævinduer, der gentages i hele bygningens længde.
En sjældent set konsekvent monotoni og gentagelse af ens vindueselementer som følge af bygningens tidligere funktion som effektiv industriejendom.

Monotonien til trods lever facaden i kraft af vinduernes detaljering. Hvert af de to-fags palævinduer er opdelt af en lod- og tværpost i fire felter, som igen er sprosset op i henholdsvis seks eller otte mindre ruder.

De mange opdelinger får facaden til at vibrere. Sollyset glitrer i de små rudeformater, og de hvide sprosser varierer i et væld af gråtoner.

Mange varianter
Ud over at indpasse de nye vinduer æstetisk til den eksisterende bygning, har en af de store opgaver ved vinduesudskiftningen været at tilpasse de moderne vinduestyper til unøjagtighederne i den historiske bygnings hovedkonstruktion. Unøjagtigheder, der betyder at selvom skolens facader umiddelbart ser ud til at bestå af mange helt ens vinduer, så varierer vinduernes størrelser indenfor de samme typer.

Af skolens i alt cirka 300 vinduer fordelt på 15 vinduestyper findes derfor sammenlagt 75 varianter.

- De mange varianter adskiller ikke opgaven fra vores almindelige produktion, fordi vi aldrig producerer i standardmål, men altid leverer individuelle løsninger, fortæller projektkonsulent Carsten Olesen fra vinduesproducenten Velfac, der har stået for den omfattende vinduesleverance i samarbejde med entreprenøren EK Kornerup og arkitekterne fra RIA.

- Opgaven er derfor også løst med vores standardprofiler til træ-aluvinduer med et traditionelt præg; men som noget nyt for denne type vinduer er der udviklet en løsning med motor integreret i lodposten, så vinduets to øverste felter åbner automatisk i tilfælde af brand.
Sollysets skyggespil i palævinduernes mange sprosser skaber liv i den ellers ekstremt monotone vinduessætning i den tidligere porcelænsfabrik. – Foto: Tom Bartho.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister