UgensErhverv.dk

Professionel rådgivning betaler sig

Den erfarne og uafhængige byggekoordinator skaffer overblik og hjælper med at undgå fejl og mangler i byggeprojektet

20-05-2009

De fleste af os lader mekanikeren om at reparere bilen, og vi stoler på, at lægen og ikke buschaufføren eller grønthandleren henne om hjørnet er den rigtige at konsultere, hvis vi føler os sløje. Men et byggeprojekt. Det kan vi da selv finde ud af at styre. Eller kan vi?

- Nej, det kan almindelige mennesker uden fagkundskab ikke, fastslår den uafhængige byggekoordinator Jørgen Thorup, der driver den uafhængige rådgivningsvirksomhed Jysk Byggestyring.

Som professionel byggekoordinator er det Jørgen Thorups opgave at vejlede bygherren til hensigtsmæssige og økonomisk fornuftige løsninger. Ofte begynder opgaven med, at Jørgen Thorup udarbejder et entydigt byggeprogram, hvor der på forhånd er taget stilling til, hvad der skal udføres.

Med byggeprogrammet i hånden slipper bygherren helt for opslidende diskussioner med håndværkerne om, hvad der er ikke lige var med i tilbuddet. Og for ekstra udgifter.

”fortsættes…”

Samfundsmæssigt spildes der store summer på fejl, mangler og misforståelser i byggeriet. Det gælder både, når der renoveres eller bygges nye parcelhuse eller erhvervsbyggeri. Men sådan behøver det ikke at være.

- Mange af problemerne mellem bygherren, de projekterende og de udførende håndværkere kan undgås, hvis der investeres i planlægning af byggeri, før det bliver påbegyndt. Investeringen betaler sig, når bygherren får mulighed for at drøfte sine ideer og bearbejde dem sammen med en uvildig part, der giver modspil på baggrund af faglig indsigt og erfaring fra praksis, så byggeriet kan gennemføres uden hovsa-løsninger og kompromisser, som medfører ekstraudgifter og giver ærgrelser i mange år, siger Jørgen Thorup.

Jørgen Thorup er udlært tømrer, uddannet byggetekniker og havde en lang karriere som projektleder i byggebranchen, før han i 1997 etablerede sig som selvstændig med Jysk Byggestyring. Virksomheden rådgiver både private, virksomheder og offentlige institutioner i byggespørgsmål.

Ifølge Jørgen Thorup er det netop nu, man som privat boligejer skal tage fat på at realisere sine dømme om tilbygning, ombygning og renovering:

- Med finanskrisen er en ny periode begyndt, hvor de gamle eller normale konkurrence-mekanismer vender tilbage. Renten på lån til byggeriet er så lav som aldrig før, og alle forudsætninger for at kunne renovere eller bygge nyt hus til fornuftige priser er positive. Flere pengeinstitutter har tilkendegivet, at de har løsnet grebet, og at de er parate til at yde nye lån på gode vilkår til realistiske byggerier baseret på det reelle behov. Det budskab er nok også det vigtigste at få ud nu, så der kommer gang i hjulene igen, slutter Jørgen Thorup.

tøtte



Brochurer

Bygningsmassen skal bruges mere intelligent

Bygningsmassen skal bruges mere intelligent

Henrik Mielke, forperson for Renoverprisens nomineringsudvalg, og direktør i Pihl & Søn, svarer på seks skarpe spørgsmål fra BygTek

VVS-kæde satser på mere uddannelse

VVS-kæde satser på mere uddannelse

Ny vandnorm og nye krav til asbesthåndtering er blot de seneste opdateringer, der kræver efteruddannelse af VVS-installatørerne

Fusker ATP med penge fra udstationeringsfond?

Fusker ATP med penge fra udstationeringsfond?

Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde

Ny branchevejledning klar om jordhåndtering

Ny branchevejledning klar om jordhåndtering

Foreningen af Rådgivende Ingeniører(FRI) udarbejdet en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet