Dansk Byggeri og Kommunernes Landsforening vil arbejde for, at håndværkere får deres betaling til tiden
11-05-2009
Erhvervslivet og kommunerne har været på kollisionskurs om betaling af regninger. Nu har Dansk Byggeri og Kommunernes Landsforening (KL) lagt skytset til side og er i dialog om de problemer, der opstår mellem parterne
Mange håndværkere sukker efter penge til tiden, når de sender regninger til kommunerne for leverede ydelser. Omvendt peger mange kommuner på, at de ofte modtager fakturaer så sent, at tidspunktet for rettidig betaling er overskredet.
Det skaber et dårligt klima mellem leverandør og kunde.
Med indførelse af elektronisk fakturering er problemerne mod forventning ikke blevet mindre, til trods for at procedurerne skulle blive mere strømlinede. På den anden side viser en undersøgelse fra KL, at de elektroniske fakturaer, kommunerne modtager, ofte kommer alt for sent, er mangelfulde eller behæftede med fejl.
Undersøgelsen kommer oven på tre tidligere undersøgelser fra Dansk Byggeri, som viser, at mange kommuner har problemer med at overholde betalingsfrister. Således viser den seneste undersøgelse, at godt 60 pct. af medlemmerne oplever, at kommunerne ikke betaler til tiden. Det medfører ifølge Dansk Byggeri renteudgifter på godt 130 mill. kr. årligt for byggevirksomhederne.
”fortsættes…”
- Men forholder det sig, som KL’s undersøgelse viser, så må vi vedkende, at en del af problemerne skal adresseres til virksomhederne, lyder det fra direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, som understreger, at medlemsvirksomheder i øjeblikket ikke har likviditet til at vente længe på betalingen for udførte opgaver, og derfor må både kommuner og leverandører finde en løsning sammen.
Undersøgelsen fra KL peger på en række fejl, der ofte optræder i de regninger, som kommunerne modtager. De typiske forseelser inkluderer forkert datering og forcerede betalingsfrister. Betalingsfristen kan sågar være overskredet, allerede når regningen modtages. Hertil kommer, at ikke alle fakturaer er elektroniske, selvom det nu er mere end fire år siden, at der kom krav om netop elektronisk fakturering.
- Vi skal komme sådanne fejl til livs, og kommunerne må samtidig revidere og forbedre deres betalingsprocedurer, understreger Michael H. Nielsen.
- Vi kan bestemt også gøre det bedre, siger formanden for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, borgmester Erik Nielsen, og understreger, at det jo ikke er på grund af dårlig likviditet, at nogle kommuner undertiden er for længe om at betale regningerne.
- Nogle kommuner har henvist til kommunalreformen og sammenlægningen af kommuner som en forklaring. Men nu nærmer reformen sig med hastige skridt de første 1.000 dage, og nu bør organisationen være på plads.
Erik Nielsen opfordrer derfor de kommuner, der ofte selv er klar over, at der er rum for forbedring, til at kigge på forretningsgangene i forbindelse med håndtering af fakturaer.
- Det er i begge parters interesse, at der er tillid mellem leverandør og kommune, herunder til at regninger betales til tiden, siger Erik Nielsen.
tøtte
Læs november 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs september 2023 udgaven her
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde
Lønmodtagere og arbejdsgivere: Byggeriet har brug for et enkelt ubureaukratisk ID-kort Mener Claus Von Elling, Formand, Danske Byggefag og 3F Byggegruppen, Morten Frihagen, direktør, Dansk Håndværk, Ole Draborg, direktør, Danske Malermestre
Teknologisk Institut indvier 25. juni 2025 nyt storskala klimakammer, der gør det muligt at simulere vejrlig og stressteste byggekomponenter
Entreprenørvirksomheden Krogsgaard & Co. skal stå i spidsen for den fysiske ombygning af Roskilde Festival Gruppens kommende hjemsted og kreative kraftcenter i Musicon-bydelen i Roskilde