UgensErhverv.dk

Gult kort til Fairplay-kampagnen

Godt men utilstrækkeligt lyder det fra enkelte organisationer om udspillet mod sort arbejde.

22-10-2004

Regeringens kampagne mod sort arbejdskraft får ikke udelukkende rosende ord med på vejen. Flere faglige organisationer betegner kampagnen som et skridt i den rigtige retning, men utilstrækkelig på en række punkter.
Den del af kampagnen, der er målrettet sort arbejde indenfor byggeri og håndværk, kritiseres bl.a. for at være for ensidig i sin fokusering på håndværkerne, der leverer sort arbejde. De, der efterspørger og betaler for den sorte arbejdskraft, går fri, lyder kritikken.

- Efterspørgerne af sort arbejde skal straffes på samme måde, som den der bedriver hæleri. Danmark er det vestlige land, hvor det er mest risikofrit at efterspørge sort arbejde. Der skal to til en tango – og sort arbejde opstår, hvor der er en efterspørgsel. Den som efterspøger sort arbejde skal derfor kriminaliseres for at få en reel effekt. Her springer regeringen under dække af boligens ukrænkelighed fortsat over, hvor gærdet er lavest, siger Kurt H. Jakobsen, fmd. for Blik & Rør og for BAT-kartellets Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalg. Han bakkes op af Håndværksrådet.

- Desværre er udspillet ude af balance, når det gælder det mere ’almindelige’ sorte arbejde, hvor virksomhed eller ansatte afregner uden om myndighederne. Her vælger ministeren kun at gå efter den ene part i den sorte handel – nemlig virksomheden. De private forbrugere kan fortsat uden risiko for at blive straffet få sat hele huset i stand sort” siger adm. direktør i Håndværksrådet Lars Jørgen Nielsen, der tror, at kampagnen vil kunne begrænse illegal arbejdskraft og socialt bedrageri, men er tvivlsom overfor effekten, når det kommer til sort arbejde i boligerne.

- Kristian Jensens udspil ’Fairplay - fokus på holdninger’ giver positive forventninger, for det er et holdningsskifte, der er brug for. Forventningerne bliver desværre ikke fuldt indfriet, da der ikke gøres noget for at bearbejde de private forbrugeres holdninger. Håndværkere vil derfor fortsat blive stillet over for mange forbrugeres krav om at få løst opgaverne sort, siger Lars Jørgen Nielsen.

Alt i alt hilser begge organisationer dog regeringens initiativer velkomne og betegner dem som klare forbedringer på nogle punkter, bl.a. med hensyn til muligheden for kontrol på byggepladsen og for kravet om logbog fra dag 1 for de ansatte på byggepladsen.

- mir

Brochurer

Byggeriet holdt dampen oppe under coronakrisen

Byggeriet holdt dampen oppe under coronakrisen

De politiske hjælpepakker har hjulpet byggeriet til at holde skansen i sommeren 2020

Uge 39: Konkurser i byggeriet

Uge 39: Konkurser i byggeriet

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen den seneste uge

Blik og Rør byder ind med ideer til klimaindsats

Blik og Rør byder ind med ideer til klimaindsats

’Blik og Rør’ har udarbejdet et politisk oplæg med den lange overskrift, ’Genopbygningen af Danmark - den grønne vej mod vækst - forslag til indsatser, som kan genopbygge både bygningsmassen, klimaet og økonomien’.

Skattetrykket steg markant fra 2018 til 2019

Skattetrykket steg markant fra 2018 til 2019

De seneste tal fra Danmarks Statistik over indkomstskatten for personer i 2019 viser, at provenuet fra de skattepligtige indkomster i Danmark er steget med hele 3,7 procent