UgensErhverv.dk

Gult kort til Fairplay-kampagnen

Godt men utilstrækkeligt lyder det fra enkelte organisationer om udspillet mod sort arbejde.

22-10-2004

Regeringens kampagne mod sort arbejdskraft får ikke udelukkende rosende ord med på vejen. Flere faglige organisationer betegner kampagnen som et skridt i den rigtige retning, men utilstrækkelig på en række punkter.
Den del af kampagnen, der er målrettet sort arbejde indenfor byggeri og håndværk, kritiseres bl.a. for at være for ensidig i sin fokusering på håndværkerne, der leverer sort arbejde. De, der efterspørger og betaler for den sorte arbejdskraft, går fri, lyder kritikken.

- Efterspørgerne af sort arbejde skal straffes på samme måde, som den der bedriver hæleri. Danmark er det vestlige land, hvor det er mest risikofrit at efterspørge sort arbejde. Der skal to til en tango – og sort arbejde opstår, hvor der er en efterspørgsel. Den som efterspøger sort arbejde skal derfor kriminaliseres for at få en reel effekt. Her springer regeringen under dække af boligens ukrænkelighed fortsat over, hvor gærdet er lavest, siger Kurt H. Jakobsen, fmd. for Blik & Rør og for BAT-kartellets Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalg. Han bakkes op af Håndværksrådet.

- Desværre er udspillet ude af balance, når det gælder det mere ’almindelige’ sorte arbejde, hvor virksomhed eller ansatte afregner uden om myndighederne. Her vælger ministeren kun at gå efter den ene part i den sorte handel – nemlig virksomheden. De private forbrugere kan fortsat uden risiko for at blive straffet få sat hele huset i stand sort” siger adm. direktør i Håndværksrådet Lars Jørgen Nielsen, der tror, at kampagnen vil kunne begrænse illegal arbejdskraft og socialt bedrageri, men er tvivlsom overfor effekten, når det kommer til sort arbejde i boligerne.

- Kristian Jensens udspil ’Fairplay - fokus på holdninger’ giver positive forventninger, for det er et holdningsskifte, der er brug for. Forventningerne bliver desværre ikke fuldt indfriet, da der ikke gøres noget for at bearbejde de private forbrugeres holdninger. Håndværkere vil derfor fortsat blive stillet over for mange forbrugeres krav om at få løst opgaverne sort, siger Lars Jørgen Nielsen.

Alt i alt hilser begge organisationer dog regeringens initiativer velkomne og betegner dem som klare forbedringer på nogle punkter, bl.a. med hensyn til muligheden for kontrol på byggepladsen og for kravet om logbog fra dag 1 for de ansatte på byggepladsen.

- mir

Brochurer

Færre klager over håndværkerens arbejde

Færre klager over håndværkerens arbejde

Byggeriets Ankenævn modtog sidste år 693 klagesager. Det er et fald på 48 sager i forhold til 2018, og det laveste antal i tre år. Det er cirka hver tredje boligejer, der får helt eller delvist medhold

Arbejde for milliarder venter på de unge i kloakken

Arbejde for milliarder venter på de unge i kloakken

Danske Kloakmestre og Byggeriets Uddannelser stikker hovederne sammen for at imødegå katastrofal mangel på rørlæggere og kloakmestre

Kom på forkant med det digitale samarbejde i byggeriet

Kom på forkant med det digitale samarbejde i byggeriet

To nye BIM-standarder er netop udkommet på dansk. Standarderne skal være med til at lette samarbejdet mellem byggeriets parter, uanset om man er stor entreprenør eller mindre underleverandør

Byg hurtigt og bæredygtigt med krydslamineret træ

Byg hurtigt og bæredygtigt med krydslamineret træ

Træinformation sætter fokus på de muligheder, der opstår, når man bygger med krydslamineret træ