UgensErhverv.dk

Discountprodukter i hastig vækst

Træbranchens Oplysningsråd betænkelig for det trykimprægnerede træs gode rygte

22-10-2004

Træbranchens Oplysningsråd betænkelig for det trykimprægnerede træs gode rygte

Af Jørgen Hansen

En stigende konkurrence fra importeret træ fra bl.a. Sverige og Baltikum har sat sine spor i den danske produktion af trykimprægneret træ. Produktionen af trykimprægneret træ udenfor den anerkendte NTR-standard har således været markant stigende, og den er blevet fordoblet i perioden fra 1999 til 2003.

- En del af disse produkter ender som tilbudsvarer i tømmerhandler og byggemarkeder, som efterspørger lavprisprodukterne, og det hænger naturligvis sammen med, at der er efterspørgsel på dem. Tømmerhandlerne og byggemarkederne tænker utvivlsomt, at hvis naboen kan sælge disse produkter, kan vi også, og det samme gør sig gældende hos producenterne af trykimprægneret træ, men det er absolut en udvikling, vi ikke er stolte af, siger direktør Bjarne Lund Johansen, Træbranchens Oplysningsråd – TOP.

- Alle er gået med på denne her vogn, og det er naturligvis også et spørgsmål om at holde fanen højt eller at få del i et marked, der har vist sig at være der. Det er ganske det samme, som opleves i detailhandlen, hvor der er hård konkurrence mellem de enkelte supermarkeder. Når det gælder det trykimprægnerede træ, vil forbrugeren ikke kunne se, om kvaliteten er i orden. Alle produkterne vil jo være grønne, men det er ikke til at se, hvor langt ind det grønne går. Der kan meget vel være tale om træ, som har været vådt, da det blev imprægneret, og det har ikke særlig lang holdbarhed. Derfor kan forbrugeren i dag sagtens få købt imprægnerede stolper, som ikke er synderlig holdbare. Meget af dette trykimprægnerede træ er importeret, men jeg er sikker på, at en del af det også produceres i Danmark ganske enkelt, fordi branchen ser, at her er et marked, som den også vil have del i.

TOP vil snart indlede en kampagne i et forsøg på at dæmme op for udviklingen.

- Udviklingen er betænkelig for det trykimprægnerede træs gode rygte som holdbare produkter. Træ, der trykimprægneres uden for standard, vil have en betydelig ringere holdbarhed end de NTR-mærkede varer, hvilket er et forhold, som både forbrugere og professionelle ofte overser eller ikke er informeret om, Der er behov for en standard, som omfatter alt det trykimprægnerede træ på markedet, og det behøver ikke nødvendigvis være NTR-standarden, men i alt fald én, der matcher den. I dag er det sådan, at der ikke er den samme høje kontrol i de enkelte lande, hvor der produceres trykimprægneret træ, og det er ikke altid til at vide, hvad kvalitetsniveauet i det enkelte land er. En standard skal sikre, at der er tale om kvalitetsprodukter, hvor det imprægnerede træ har en lang levetid.

- Som det er nu, er tømmerhandlerne og byggemarkederne med de mange lavprisprodukter med at til sprede forureningen og sprede kemiske produkter, som ingen virkning har, da de ikke giver det trykimprægnerede træ længere holdbarhed. Det er de miljøgodkendte produkter, der lider under denne udvikling. Miljøstyrelsen kan godt se problematikken, men har ikke rigtig mulighed for at gribe ind. Styrelsen har ikke et værktøj, så myndighederne kan sige, at disse forhold kan vi ikke tolerere, så det kan kun blive til en appel til alle om at holde fanen højt og lave kvalitetsprodukter. Branchen vil dermed også undgå en del af den kritik, den er udsat for, mener Bjarne Lund Johansen, TOP.

NTR er kvalitetskontrolmærket fra Nordisk Træbeskyttelsesråd og angiver ud fra forskellige kategorier, hvad træet er egnet til. NTR-mærkningen er et garantimærke på, at der er kontrol på det imprægnerede træ.


Brochurer

Kommentar: Det fordømte forår!

Kommentar: Det fordømte forår!

Det er kun godt en måned siden, at alt så lyst ud for Danmarks fremtid med en ’teflonøkonomi’, der aldrig havde været stærkere, og med udsigten til velfærd og velstand.

Toyota RAV4: Ægte japansk klasse

Toyota RAV4: Ægte japansk klasse

Nyeste udgave af Toyota RAV4 er på flere punkter et meget positivt bekendtskab, hvor overskriften på denne anmeldelse sætter en tyk streg under det, der overraskede mest

Corona-krise skaber usikkerhed på boligmarkedet

Corona-krise skaber usikkerhed på boligmarkedet

Udsigt til færre bolighandler og renoveringer af huse og lejligheder, viser nye tal fra Dansk Byggeri

Elbiler får flere ladestandere

Elbiler får flere ladestandere

Hos Tekniq Arbejdsgiverne man glade for, at et bredt flertal i Folketinget nu vil bruge 50 mio. kr. på opstilling af flere ladestandere til elbiler. Men der er brug for flere og løbende investeringer, lyder det