Håndværkere risikerer kun at kunne aflevere affald i deres hjemkommune
06-04-2009
Solen skinner, påsken står for døren, og familien Danmark får renoveret og ryddet op i hus og have. Men hvor skal affaldet køres hen? Det skal vel ikke på langfart på tværs af landet!?
Ja, noget tyder på det, hvis man skal tro forslaget til en ny affaldslov, som Folketinget behandler i disse dage. Forslaget lægger op til at stavnsbinde en lang række bygge- og anlægsvirksomheder. Ifølge lovforslaget kan virksomhederne nemlig kun være sikre på at aflevere affald i deres hjemkommune.
Håndværksrådet har tidligere peget på, at lovforslaget vil ramme små og mellemstore virksomheder hårdt og har løbet adskillige politikere på dørene for at bremse forslaget.
- Det kan ikke passe, at bygningshåndværkere og anlægsgartnere enten skal køre land og rige rundt med affaldet fra opgaver eller holde sig til kunder i deres hjemkommune. Det er økonomisk og miljømæssigt galimatias, siger erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet, Thea Gade-Rasmussen, der taler på vegne af 20.000 små og mellemstore danske virksomheder.
”fortsættes…”
- Det er muligvis praktisk for kommunerne, men i virkelighedens verden arbejder rigtig mange håndværksvirksomheder i dag i hele landet. For dem er det en katastrofe, at de nu skal transportere deres affald hjem til deres hjemkommunes genbrugspladser. Med klimaåret og den situation, byggeriets virksomheder står i lige nu, er tidspunktet ikke just velvalgt, siger Thea Gade-Rasmussen.
- Alternativet er at betale et gebyr for at aflevere affald i andre kommuner end den, virksomheden har postadresse i. Denne løsning er konkurrenceforvirrende og vil fordyre arbejdet betydeligt for de danske husholdninger. Håndværksrådet ønsker, at kommunerne sikrer fri og lige adgang til deres genbrugsstationer for alle virksomheder.
- Vi foreslår den enkle og praktiske løsning, at virksomheder, der betaler gebyr i én kommune sikres adgang til alle genbrugspladser på tværs af landet, siger Thea Gade-Rasmussen.
Den ny affaldslov
Lovforslaget betyder, at håndværkere kun er sikret ret til at benytte deres hjemstavnskommunes genbrugsplads.
Forslaget betyder samtidig, at virksomheder bliver straffet økonomisk for at være hjemhørende i kommuner med mange virksomheder i forhold til virksomheder beliggende i kommuner med få virksomheder. I visse kommuner står virksomhedernes udgifter til affaldshåndtering til at blive mere end fordoblet, hvis lovforslaget vedtages.
tøtte
Markedsledende i afvandingsteknik
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs november 2023 udgaven her
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs september 2023 udgaven her
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde
Lønmodtagere og arbejdsgivere: Byggeriet har brug for et enkelt ubureaukratisk ID-kort Mener Claus Von Elling, Formand, Danske Byggefag og 3F Byggegruppen, Morten Frihagen, direktør, Dansk Håndværk, Ole Draborg, direktør, Danske Malermestre
Teknologisk Institut indvier 25. juni 2025 nyt storskala klimakammer, der gør det muligt at simulere vejrlig og stressteste byggekomponenter
Entreprenørvirksomheden Krogsgaard & Co. skal stå i spidsen for den fysiske ombygning af Roskilde Festival Gruppens kommende hjemsted og kreative kraftcenter i Musicon-bydelen i Roskilde