Der er et stort potentiale for energibesparelser at hente på de mange flade tage på 70’er bygninger
20-03-2009
- Den typiske isoleringstykkelse i de flade tage på både private og offentlige bygninger opført i perioden 1960-80 ligger på 70-100 mm. Det er kun en tredjedel af nutidens krav og dermed helt utilstrækkeligt i forhold til dagens nybyggeri, hvor 300 mm isolering er minimum.
Det siger sekretariatschef Tommy Bunch-Nielsen, Tagpapbranchens Oplysningsråd - TOR .
Det er de nye, aktuelle energikrav og den deraf skærpede lovgivning, der kræver en 3-dobling af isoleringen. Og der er en stor energibesparelse at hente ved at efterisolere periodens flade tage.
- U-værdien for disse flade tage ligger på 0,50-0,35 W/mK. I dag kalkuleres der med 0,15 W/mK eller lavere. Overslagsmæssigt kan energibesparelsen pr. kvm. tagflade med de nuværende energipriser beregnes som forskellen mellem gammel og ny U-værdi gange 100 – der kan således opnås en energibesparelse på 20,- til 35,- kr./kvm. om året. Med en kalkulationsrente på ca. 5 pct. p.a. svarer dette til, at der sagtens kan investeres 400,- til 700,- kr./kvm. i energibesparelser,siger Tommy Bunch-Nielsen.
”fortsættes…”
- Indregnes afskrivninger over tagets levetid på ca. 30 år, og afskrives der 3,3 pct pr. år, skal regnes med 8,3 pct. til forrentning og afskrivning. Det giver mulighed for at investere fra 240,- til 420,- i energibesparelser pr. kvm. tagflade.
Hertil gælder, at det ofte kun er ekstra udgifter til isolering, som det er rimeligt at indregne i kalkulationen, idet tagdækningen ofte skal udskiftes alligevel. I nogle tilfælde vil energibesparelsen ved merisolering også kunne finansiere den nye tagdækning, forklarer Tommy Bunch-Nielsen.
Renoveringsmetoder
Den bedste metode til renovering af flade tage med tagpap eller tagfolie er udvendig isolering. Denne kan kileskæres så det lovpligtige og effektive fald på 1:40 opnås, hvilket giver lang levetid for den nye tagdækning. Og udvendig merisolering med ny tagpapdækning kan anvendes på både kolde og varme tage (større bygninger).
På kolde tage er det vigtigt at overholde de fugttekniske regler – der skal lægges mindst lige så meget isolering ovenpå, som der er inde i taget. Er der 100 mm isolering inde i taget, skal der mindst 100 mm ovenpå. Ventilationen i det gamle tag kan så lukkes efter 1 år.
De kolde tage skal undersøges for råd, svamp og skimmelsvamp inden der udføres udvendig merisolering. Hvis der skulle vise sig at være skimmelsvamp i taget, kan dette dog i kolde tage fjernes indefra, når den udvendige merisolering er gennemført.
På varme tage vil enhver udvendig isolering forbedre fugtforholdene og kan udføres i den ønskede tykkelse. De varme tage undersøges for våd isolering, inden de merisoleres. Så undgår man fugtindtrængning fra den gamle isolering, når den nye tagdækning fastgøres mekanisk gennem den gamle tagdækning.(fig 4)
Arkitektur
Netop på grund af 70-100 mm isolering har periodens flade tage sternkanter på typisk 200-300 mm højde. Ved en 3-dobling af isoleringstykkelsen til 300 mm kan man frygte en sternhøjde på 500-600 mm, der kan få taget til virke ”tungt” og klodset.
Arkitektonisk kan det sagtens lade sig gøre at arbejde med udformningen af taget efter pålægning af den ekstra isolering. Anvendes f.eks. en kasserende langs facaden eller ændres de indvendige afløb til udvendige tagrender, kan den oprindelige sternhøjde bevares. Der er også mulighed for at udføre skrå afskæringer af isoleringen. Med sort tagpap kan den skrå kant ofte skjules rent visuelt.
Gå i gang nu og hent gevinsten!
- Der er mange flade tage på offentlige og private bygninger med isoleringstykkelser fra 60’erne og 70’erne, og det vil gavne både økonomi og miljø at få disse tage merisoleret nu, hvor aktiviteten i byggeriet er faldende, så der opnås gode priser på arbejdet.
I nogle tilfælde kan renovering af de flade tage også indgå i de nye ESCO-projekter, hvor private firmaer går ind og tilbyder kommunerne gratis renovering af deres ejendomme mod at få f.eks. halvdelen af energibesparelsen, siger Tommy Bunch-Nielsen.
Tagrenovering er desuden omfattet af det, der hedder enkeltforanstaltninger i bygningsreglementet BR 08 og det vil sige, at det i tilfælde af udskiftning af tagdækning er lovpligtigt at isolere op til dagens standard, såfremt dette er økonomisk rentabelt, men det vil ofte være tilfældet.
- Der er en god forretning i at efterisolere, og samvittigheden har godt af det, ikke mindst for de private såvel som de offentlige bygherrer. Og når det ligefrem er lovpligtigt at gøre god forretning, så er der jo ingen grund til at holde sig tilbage, siger Tommy Bunch-Nielsen.
tøtte
Læs september 2023 udgaven her
Læs november 2023 udgaven her
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Markedsledende i afvandingsteknik
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Mange fagfolk har reageret på omtalen af smuldrende mørtelfuger - flere bud på, hvad der kan gøres for at rette op på problemet
Altiflex har pr. 4. juni 2025 ansat Bjørn Baunbæk som ny administrerende direktør.
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken