Anlægsgartnerne og klimaforbedringer er sat på ”stand by”. Branchen er ikke en del af Renoverinspuljen
20-03-2009
- Ved ikke at tage anlægsbranchens ydelser med i Renoveringspuljen forsømmer man muligheden for positive klimatiltag, siger adm. direktør Stephan Falsner, Danske Anlægsgartnere
Det fremgår tydeligt , at statstilskud til renoverings- og bygningsarbejder og energibesparende materialer i helårsboliger ikke omfatter ”haveanlæg og gartneri” ikke er omfattet.
Af lovforslaget fremgår dog, at ”fornyelse eller etablering af dræn” er omfattet.
Men hvad er dræn? Det spørger de danske anlægsgartnere sig om i øjeblikket – og deres brancheforening, Danske Anlægsgartnere, som daglig bliver kimet ned med forespørgsler fra medlemmerne.
- Svaret findes ikke i lovforslaget, men én ting er sikker; Nemlig at partierne bag lovforslaget kan gøre rigtig meget godt for miljø og klimapåvirkninger ved at tage stilling til om ”dræn” også omfatter f.eks. etablering af nedsivningsanlæg i haven, som kan skåne vore overbebyrdede kloakker, som jævnligt løber over, når vi har store regnskyl?, pointerer Stephan Falsner
”fortsættes…”
- Det ville også være rart at vide, om husejere kan få tilskud til at etablere opsamlingsanlæg til genbrug af regnvand, således at de kan bruge vandet til sommer? Man kan gå så langt at spørge, om ikke det var værd at overveje at give tilskud til plantning af træer, som begrænser mængden af Co2?
Endelig er det værd at overveje om ikke man burde give tilskud til, at husejere får lagt fliser, hvor vandet kan sive igennem, således at det ikke haver i kloakkerne, som i forvejen er overbelastede med regnvand? Opgaver som de her beskrevne, er typisk opgaver, som kan løses indenfor rimelige økonomiske rammer, siger Stephan Falsner.
- At partierne bag lovforslaget enige om, at familien Danmark ikke skal have renoveret sin have på statens regning, er til at forstå, men det er ikke til at forstå, at man er så uklar i sin udmelding om, hvilke opgaver kan løses indenfor reglerne.
Denne uklarhed har sat en stor del af anlægsgartnerbranchen på ”stand by”, fordi kunderne ikke ved om de kan få tilskud. En konjunkturundersøgelse fra februar måned i år har nemlig vist, at 21,5 pct. af anlægsgartnervirksomhederne har ordrer til mindre end 2 ugers arbejde.
Det ville derfor være en stor hjælp mod krise og for miljø, hvis regeringen blev lidt skarpere på hvad ”dræn” egentlig er – og så ville det være rigtigt godt, hvis man tog lidt flere miljøforbedrende initiativer med i lovforslaget, fremhæver Stephan Falsner, Danske Anlæggartnere.
Danske Anlægsgartnere
Danske Anlægsgartnere er branche- og arbejdsgiverforening for virksomheder i Danmark, som beskæftiger sig med anlæg og pleje af grønne områder, golfbaner, indendørs beplantning, naturgenopretning og udemiljø i bred forstand.
Foreningen er videncenter for praktisk anlægsgartneri og har bl.a. produceret de populære TV serier ”Hokus-Krokus” og ”Ønskehaven” i samarbejde med DR.
Foreningen blev stiftet i 1903 og har 300 medlemsvirksomheder, som tilsammen omsætter for over 2 mia. kr. Medlemmer af Danske Anlægsgartnere er som de eneste i den grønne sektor omfattet af en garantiordning.
tøtte
Læs mere om Renoveringspuljen her…
Læs september 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Mange fagfolk har reageret på omtalen af smuldrende mørtelfuger - flere bud på, hvad der kan gøres for at rette op på problemet
Altiflex har pr. 4. juni 2025 ansat Bjørn Baunbæk som ny administrerende direktør.
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken