UgensErhverv.dk

Værktøj til glas-dimensionering

Dimensioneringsprogram gør det muligt at regne glastykkelser ud på konkrete rudestørrelser og indbygningsforhold

19-03-2009

På trods af at glas er et meget populært byggemateriale, har der manglet både
danske og europæiske normer for, hvordan man dimensionerer glas i klimaskærmen.
Det har Teknologisk Institut og Glasindustrien løst med et dimensioneringsværktøj baseret påSBi anvisning 215, hvor det er muligt at regne glastykkelser ud på konkrete rudestørrelser og indbygningsforhold

- Dimensioneringsprogrammet opfylder et stort behov både i branchen og blandt dens kunder, der har efterlyst et fælles sæt danske retningslinjer længe. Med programmet er det mulig at dimensionere både lodret monterede ruder og ruder i tagflader, forklarer Peter Vestergaard, Centerchef Teknologisk Institut, Byggeri

Brugerfladen i programmet er opbygget enkelt og logisk, så en bruger alene skal forholde sig til, hvor ruden er indbygget geografisk samt den højde og hældning, den er indbygget med.
Herefter kan programmet beregne, om ruden kan holde ud fra de regler, som er angivet i SBi anvisning 215 og DS 409:2006: "Norm for sikkerhedsbestemmelser for konstruktioner", og vil også uden videre kunne bruges i forbindelse med Eurocodes med tilhørende danske annekser.

”fortsættes…”
- Programmet er opbygget, så den enkelte producent nemt kan indbygge netop de rudetyper, som vedkommende anvender, så man undgår at dimensionere ruder på baggrund af glas, som ikke er lagervarer.
Det er samtidig muligt at generere udskrifter til skrivebordsunderlaget, så man kan vurdere begrænsningerne for de enkelte glastykkelser uden at skulle beregne først. Det er også muligt at lave et udskrift, der dokumenterer, hvordan ruden reagerer på de laster, den kan blive udsat for, oplyser Peter Vestergaard.

Programmet kan ikke bruges til dimensionering af egentlige glaskonstruktioner som glasgulve og glasværn og heller ikke glaskonstruktioner, der optager last fra andre konstruktionsdele. 3-lags ruder kan ikke beregnes i programmet, da de teoretiske forudsætninger ikke eksisterer endnu.

Større konstruktioner som store glastage og facader bør beregnes af en statiker, da der kan være forhold omkring snelaster, f.eks. lokale ophobninger og vind, der kræver en mere detaljeret beregning.


Glasdimensioneringsprogrammet er udviklet i en "Basic" og en "Premium" udgave. Forskellen mellem de to udgaver er muligheden for batchkørsler.

tøtte

Se mere om Glasdimensioneringsprogrammet her…

Brochurer

Mørtelfuger: flere årsager til smuldring

Mørtelfuger: flere årsager til smuldring

Mange fagfolk har reageret på omtalen af smuldrende mørtelfuger - flere bud på, hvad der kan gøres for at rette op på problemet

Altiflex får ny CEO

Altiflex får ny CEO

Altiflex har pr. 4. juni 2025 ansat Bjørn Baunbæk som ny administrerende direktør.

Konkurser i byggeriet (Uge 24/2026 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 24/2026 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken