UgensErhverv.dk

Outsource byggeelementerne til Slovakiet

Danskejet producent i Slovakiet tilbyder produktion af byggeelementer i jern eller stål.

15-10-2004

Det kan stadig virke uoverskueligt at skulle til Kina efter dørgreb, men mindre kan også gøre det, for i Europas baghave er flere af de nye EU-lande og deres naboer blevet interessante at shoppe varer og arbejdskraft i for de rige EU-lande.

Et nyt tilbud af slagsen melder sig på banen til danske virksomheder i form af jern- og stålforarbejdningsvirksomheden Kipech i Slovakiet, der er parat til at producere enkeltstående ordrer eller ligefrem fungere som en outsourcet produktionsafdeling for en dansk virksomhed til bl.a. produktion af byggeelementer.

- Vi kan producere mange forskellige emner i stål og jern, der kunne være meget interessante for enten en produktionsvirksomhed eller til en specifik byggeopgave, siger Jens Jørn Josefsen fra Network i Ulfborg, der repræsenterer den slovakisk baserede produktionsvirksomhed.

- Vi har leveret et parti ståltrapper til en dansk trappeproducent, og vi kan også sagtens gå ind og fremstille et parti trapper til et enkeltstående erhvervs- eller boligbyggeri. Ordren skal naturligvis have en vis størrelse, hvor 50.000 kr. nok er den nederste grænse for, hvornår det kan betale sig for en virksomhed at bruge os, siger Jens Jørn Josefsen, der i flæng nævner altaner, reposer, gelændere, skorstene, brændeovne, facadeplader og meget mere blandt de byggeelementer, virksomheden kan fremstille.
Og naturligvis billigere, end hvis de skulle fremstilles i Danmark.

- Typisk vil besparelsen være 45-65% i forhold til fremstillingsprisen i Danmark. Hvor meget man sparer, afhænger af, hvor arbejdstung opgaven er. Jo mere manuelt arbejde, der er i produktionen, jo større er besparelsen, fordi arbejdslønnen er billigere, forklarer Jens Jørn Josefsen.

Dansk ledelse gør outsourcing realistisk
Men kan det realistisk lade sig gøre at outsource en produktionsafdeling til en slovakisk virksomhed, eller at større produktioner kan køre fejlfrit igennem.
Teoretiske besparelser kan hurtigt ædes op af misforståelser og fejlproduktioner, så udgifterne til produktions- og kvalitetskontrol løber løbsk.

- I dette tilfælde er samarbejdet meget simpelt, for virksomheden er dansk ejet og ledet i Slovakiet, og jeg står for kontakt og salg i Danmark, siger Jens Jørn Josefsen og forklarer den forretningsmæssige baggrund.

- Jeg har selv en fortid som indkøbs- og logistikchef på automatfabrikken Wittenborg og mødte en gammel kollega fra firmaet, produktionschef Per Christiansen. Det viste sig, at han i mellemtiden var blevet fabriksejer i Slovakiet for Kipech Hotel s.r.o. Production og havde behov for repræsentation i Danmark.

- Den konstellation gør, at der ikke er nogle kulturforskelle eller barriere at skulle overvinde, når man samarbejder eller forhandler med os, siger Josefsen, der også tror, at nærheden til det danske marked er en fordel i forhold til et asiatisk alternativ.

- Vi har allerede nu en-to ugentlige lastvognstransporter til Danmark, så der er hele tiden mulighed for at få selv mindre leverancer med. Man skal ikke nødvendigvis op i store fyldte containere for at kunne få bragt sine varer, siger Jens Jørn Josefsen.

Køb/lej en ingeniør
Strømmen af varer fra den danskejede producent i Slovakiet kan også komme til at omfatte mere end blot tungt gods kørt op på lastvogne. Virksomheden har en række ingeniører ansat, som er leveringsdygtige i hjernekraft til nettopris.

- Vi har vores egne ingeniører tilknyttede i produktionen. De kan gå ind i et projekt og f.eks. udføre beregninger på styrke, dimensionering og produktionsforberedelse. De kan også gå ind og arbejde ud fra en plantegning. Og er der behov for det, kan vi sende en ingeniør op for at sidde i Danmark og lave f.eks. produktionsforberedelse, siger Jens Jørn Josefsen, der har haft ingeniører oppe netop i det ærinde.
Men Josefsen tror også på, at det er en service, der kan udvikles som et egentligt tilbud til danske virksomheder med behov for engineering-ydelser.

- Vi vil kunne stille ingeniører til rådighed for korte og længerevarende projekter og til en væsentlig lavere markedspris end den, der gælder på det danske marked i øjeblikket. Vi kan f.eks. tilbyde en slovakisk ingeniør til en timeløn, der svarer til.15.000 kr. om måneden, siger Jens Jørn Josefsen. Eneste ulempe er blot, at man naturligvis er nødt til at kommunikere på engelsk.
Det er et tilbud, der pludselig tilføjer debatten om billig østeuropæisk arbejdskraft en ny dimension. Hvor der hidtil har været fokus på lavtlønnede håndværkere, handler dette om højtuddannede akademikere.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 25/2024)

Konkurser i byggeriet (Uge 25/2024)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Aarhus næstthøjeste bygning er på plads

Aarhus næstthøjeste bygning er på plads

Råhuset står færdigt, tagkonstruktionen er monteret, og dermed har Akson rundet en vigtig milepæl. Det 114 meter høje business tower på Sydhavnen i Aarhus skal danne rammen om arbejdslivet for cirka 1900 medarbejdere

Vil have afsat milliarder til forebyggelse af klimaskader

Vil have afsat milliarder til forebyggelse af klimaskader

Udgifterne til oprydningsarbejde, når der har været skybrud og stormflod, stiger for hvert år. Derfor efterspørger F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at der afsættes flere penge til klimasikring og forebyggelse af klimaskader

Totalrenovering af stort bibliotek giver kulturen nyt liv på Amager

Totalrenovering af stort bibliotek giver kulturen nyt liv på Amager

Nyt indgangsparti, stort aktivitetsrum, bedre brandsikring og nye tekniske installationer - entreprenøren Pihl & Søn har afsluttet en gennemgribende renovering af Solvang Bibliotek, og Urbanplanen har nu fået et flot og tidssvarende bibliotek