Solskins-øen Bornholm skal være en grøn ø og fungere som energilaboratorium
18-02-2009
Bornholm skal være en grøn ø som er selvforsynende med vedvarende energi.
Det mener Bornholms Vækstforum og det ønske støtter Erhvervs- og Byggestyrelsen med etablering af en ny form for strategisk samarbejde - en såkaldt energiklynge - på Bornholm. Klyngen har som ambition at reducere CO2-udledningen og udnytte vækstpotentialet i energisektoren.
Erhvervs- og Byggestyrelsen støtter energiklyngen med knapt 1 mio. kr. Klyngen modtager også støtte fra EU’s regionalfond.
- Med etableringen af energiklyngen, er vi nået et stort skridt i retning af ambitionen om Bornholm som en grøn ø, som betyder,at vi vil blive selvforsynende med vedvarende energi. Vi håber desuden, at Bornholm kan udvikle en erhvervsturisme, der kan tiltrække interesserede til øens energiløsninger, siger Bornholms Vækstforums næstformand og borgmester, Bjarne Kristiansen.
”fortsætter…”Energiklyngen skal udvikles fra et offentligt-privat netværk af energiaktører og interessenter på Bornholm til en egentlig klynge, der kan fungere på lige fod med øens øvrige erhvervsklynger.
Klyngen skal understøtte de bornholmske visioner på energiområdet ved at udvikle og demonstrere bl.a. energiteknologiske løsninger, så det bornholmske samfund bliver mindre afhængig af fossile brændstoffer.
Det er tanken, at klyngen kan skubbe på en udvikling mod bl.a. mere vindkraft og gøre det attraktivt at placere nye energiteknologiske tiltag på Bornholm.
tøtte
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs november 2023 udgaven her
Læs september 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Mange fagfolk har reageret på omtalen af smuldrende mørtelfuger - flere bud på, hvad der kan gøres for at rette op på problemet
Altiflex har pr. 4. juni 2025 ansat Bjørn Baunbæk som ny administrerende direktør.
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken