Når solens indstråling begrænses med solfilm nedsættes energiforbruget til aircondition med næsten 10 %.
18-02-2009
I jagten på lavere energiforbrug og reducering af CO2, har der været stor fokus på at holde varmen inde i bygninger. Det betyder omvendt, at varmeophobningen er blevet for stor en del af året. Samtidig har øget brug af store glaspartier i erhvervsbyggeri ført til ekstremt varme lokaler om sommeren.
Løsningen er typisk at installere aircondition, men det koster på energiforbruget. Det er nemlig dobbelt så dyrt at afkøle som at opvarme, og aircondition fører derfor til højere el-forbrug og CO2-belastning.
Spar tonsvis af CO2 med solfilm
Solfilm producenten Llumar har et produkt til vinduerne i bygninger, som i princippet svarer til dem, der også eftermonteres i biler.
Llumar har dokumenteret effekten på energiforbruget ved at eftermontere solfilm i glasset. I en bygning på 5.480 etagemetre med 855 kvm. glaspartier var solfilm den eneste energiforanstaltning der blev gennemført. Det resulterede i en energibesparelse det første år efter montering på 189.460 kWh, svarende til hvilket 8,8 % og 81,5 ton CO2 mindre.
Måleresultatet blev i øvrigt udført i samarbejde med de anerkendte energikonsulenter Johnson Controls, og stemte godt overens med de computermodeller som Llumar selv bruger.
Bygningsejere kan også benytte sig af modellerne på www.llumar.dk til at få en indikation af besparelsen ved at montere solfilm. Llumar giver selv eksemplet, hvor en mindre kontorbygning med klare termovinduer i København kan forvente 3,6 % årlig besparelse på energiomkostningerne og en CO2-reduktion på 16 ton.
Llumar angiver i øvrigt et par tommelfingerregler i beregningerne, der siger, at 32 % af afkølingsbehovet stammer fra solens stråler og at 2350 kWh elektricitet miljøet med et ton CO2.
- mir
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs september 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs november 2023 udgaven her
Mange fagfolk har reageret på omtalen af smuldrende mørtelfuger - flere bud på, hvad der kan gøres for at rette op på problemet
Altiflex har pr. 4. juni 2025 ansat Bjørn Baunbæk som ny administrerende direktør.
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken