UgensErhverv.dk

Ottekantet træhus supersælger

Utraditionelt og succesrigt træhuskoncept blev resultatet af et tilfældigt messemøde.

08-10-2004
Det sker formentlig på alle store messer. To møder hinanden og sød musik opstår. På forrige HI-messe skete det netop for træproducenten Celloc og Karl Andreassen, der i dag er produktionskonsulent for Harresø Byggeforretning i Give. Ingen af dem kendte noget som helst til hinanden på forhånd.

- Helt ærligt. Havde vi ikke mødt Mogens Lunde fra Celloc, var vi nok ikke kommet ud over kanten med de huse, vi bygger i dag, siger Karl Andreassen.
Skovfoged og adm. direktør i en og samme person, Mogens Lunde fra Celloc, kunne på sin side sende en varm tanke til hans pt. største enkeltkunde inden for byggeriet.
Celloc laver nemlig helt specielle træprodukter. Ganske almindeligt dansk gran- og fyrretræ får en svedetur i en ovn og får derved nogle helt unikke egenskaber. Træet bliver særdeles modstandsdygtigt over for svamp og skimmelangreb, og det er samtidig miljøvenligt, fordi det er fri for kemikalier og tilsætningsstoffer af nogen art. Eneste ´bivirkning´ ved behandlingen er en let duft af sauna fra træet, som i øvrigt hurtigt aftager. Det var lige noget, Karl Andreassen kunne bruge.

Friskole var springbrædt
I 2002 havde Karl Andreassen ingen forbindelse til tømrerbranchen, men han var som privatmand involveret i et noget utraditionelt projekt. Sammen med en gruppe forældre, havde han sat sig for at bygge en friskole til sine egne og andres børn i Give/Billund området. Det skulle blive den første privatfinansierede friskole i 150 år, men den måtte ikke være for dyr, den skulle være bygget af miljørigtige materialer og den skulle have et godt indeklima.
- Jeg var taget på HI-messen for at finde de materialer, som skolen skulle bygges af. Og her mødte jeg Mogens Lunde med Celloc. Da jeg så træet, vidste jeg med det samme, at det var det rigtige at bruge til skolen, for forældrene tænkte rent ud sagt helt vildt miljørigtigt, siger Karl Andreassen.
- Jeg kom hjem og præsenterede ideen om Celloc til den tømrermester, som vi havde aftalt skulle bygge skolen. Han syntes, det var lovlig flot at bruge den slags træ. Faktisk måtte jeg sige til ham, at enten brugte han Celloc, eller vi valgte en anden til at bygge skolen, fortæller Karl Andreassen. Tømrermesteren var identisk med Søren Peter Sørensen, der ejer Harresø Byggeforretning, og det endte med, at skolen blev bygget og med Celloc som facadebeklædning. Undervejs i skolebyggeriet fandt de to ud af, at de sammen kunne lave en forretning ved at tænke utraditionelt.
- Jeg designede et ottekantet træhus ud fra en ide om, at det skulle være simpelt og billigt at bygge. Det skulle være miljøvenligt, og der skulle være en unik og speciel ide bag. Det med den bærende ide er vigtigt, for det er den, der gør, at man som virksomhed har noget at tilbyde markedet, og at man får kunder, fortæller Karl Andreassen.

En ottekantet supersucces
Huset samles af præfabrikerede træelementer til en ottekantet selvbærende cirkelkonstruktion, der holdes sammen af ét langt stålkabel hele vejen rundt om huset. Hele det indvendige af huset er som udgangspunkt et stort åbent rum, hvor skillevæggene efterfølgende kan opsættes efter behag.
Og konceptet er tilsyneladende gået rent ind.
- Vi er først nu begyndt at sælge husene mere aktivt, og vi har allerede fået ordrebogen fyldt til august næste år, siger Karl Andreassen og angiver produktionstiden på elementerne til et hus til lidt over to uger.
- Især kommunerne elsker os. Husene passer virkelig godt til deres behov for at kunne indrette institutioner til et nuværende behov, som så senere kan ændres, hvis behovene skifter, eller huset skal sælges. Samtidig er konstruktionen meget varmebesparende, siger Karl Andreassen, der ud fra egne erfaringer kan love en familie med to voksne og to børn en årlig varmeregning på kun 4-5.000 kr. afhængig af husstørrelse og forbrugsmønster.
- Vindens afkølende effekt er minimal pga. af ottekanten. Vinden vil altid kun ramme en lille plan flade og glide af på sidevæggene og taget, forklarer Karl Andreassen om designets betydning for energiforbruget.Satser på lav pris og høj kvalitet
Pris, kvalitet og byggetid er afgørende faktorer i ethvert nybyggeri. ´Ottekanten´ har en fordelagtig ca. pris på 7.000 kr. kvm. og kort monteringstid.
- Vi kan holde rejsegilde på et 220 kvm. hus på omkring 11 timer. Vi laver præfabrikerede elementer hjemmefra, og vi kan holde den samlede udgift til arbejdsløn nede på en tredjedel af husets pris, siger Karl Andreassen, der tilbyder kunderne fire modeller fra 120-220 kvm. til priser fra 0,9-1,5 mio. kr. Priserne er for det fuldt færdige hus inklusive fundament, køkken og bad, IBI-el mv., men de gælder dog kun i ´nærområdet´. Bor man mere end 30 km fra fabrikken, koster huset 20% ekstra pga. øget transport og lønudgifter.
- I dag vil danskerne have fuldt færdige pakkeløsninger, hvor alt er inklusive. I vores hus kan man ændre og vælge fra, alt efter hvor i livet man er. Man behøver f.eks. ikke flytte, bare fordi familiens behov ændrer sig. Og vil man bygge ud, kan der let tilkobles et modul til grundkonstruktionen, siger Karl Andreassen, som er meget bevidst om den niche, Harresø dyrker.
- Vi sælger til folk, der vil lege med anderledes former, og som vil have kvalitet. Vi bygger derfor i kvalitetsmaterialer med stor holdbarhed og i kraftige dimensioner. Vi bruger f.eks. 250 mm i isoleringen i væg og loft, og med Celloc-træ i facaden er den lige så holdbar som mur, siger Karl Andreassen, der hele tiden tænker fremadrettet. Således barsler firmaet allerede med nye modeller.
- Vi introducerer en firkantet selvbærende konstruktion næste år, så vores kunder har endnu flere muligheder for at vælge mellem forskellige moduler, de kan sammensætte et hus med, siger Karl Andreassen.

Celloc-træ ...
....varmes op til 195-210 grader i en stor ovn i en 48-96 timer proces, der inkluderer opvarmning og afkøling. Varighed og temperatur afhænger af træproduktet.
Ved opvarmningen nedbrydes næringsstofferne i træet, og det bliver modstandsdygtigt overfor svampeangreb. Med behandlingen opnår gran- og fyrretræ samme holdbarhed som cedertræ.
Varmebehandlingen ændrer samtidig træets evne til at absorbere fugt fra omgivelserne. Hvor en ubehandlet terrasse eller beklædningsbræt normalt holder en fugtighedsprocent på 22%, holder varmebehandlet træ blot 12-15%. Svampe trives ikke på træ med en fugtighed under 20%.
Derudover gør varmebehandlingen træet særdeles formstabilt, hvilket er en fordel i konstruktionen og overfladebehandlingen af træet. Når træet kun har små dimensionsforandringer, forlænges malingens levetid. Da harpiksen også ´svedes´ ud under opvarmningen, kan lyse farver nemmere bibeholdes.
Celloc startede med produktion af varmebehandlede rundstokke, men leverer i dag beklædningstræ, terrassebrædder, individuelt tilpassede profiler samt udfører varmebehandling af kundernes eget træ.
Varmebehandlingen gør Celloc-træ 25-30% dyrere end det trykimprægnerede træ, når råtræet er af sammenlignelig kvalitet.

Brochurer

 • Global Tools

  Global Tools

  online leverandør af værktøj i høj kvalitet til billige priser

 • DAFA

  DAFA

  DAFA tætner, dæmper og beskytter

 • Ventilationsvinduet

  Ventilationsvinduet

  Fremtidens grønne indeklimaløsning

 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning

 • Phønix Tag Materialer

  Phønix Tag Materialer

  Tagpapinspiration

 • Ikast Design Doors

  Ikast Design Doors

  Individuel design og høj kvalitet til indvendige døre – dansk producerede

 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima

 • Plastmo

  Plastmo

  Vejledning i valg af tag

 • DUCO

  DUCO

  Markedsledende i afvandingsteknik

 • Dorch & Danola

  Dorch & Danola

  Værktøjsmekka for håndværkere. Mærkevarer til gode priser.

Færre klager over håndværkerens arbejde

Færre klager over håndværkerens arbejde

Byggeriets Ankenævn modtog sidste år 693 klagesager. Det er et fald på 48 sager i forhold til 2018, og det laveste antal i tre år. Det er cirka hver tredje boligejer, der får helt eller delvist medhold

Arbejde for milliarder venter på de unge i kloakken

Arbejde for milliarder venter på de unge i kloakken

Danske Kloakmestre og Byggeriets Uddannelser stikker hovederne sammen for at imødegå katastrofal mangel på rørlæggere og kloakmestre

Kom på forkant med det digitale samarbejde i byggeriet

Kom på forkant med det digitale samarbejde i byggeriet

To nye BIM-standarder er netop udkommet på dansk. Standarderne skal være med til at lette samarbejdet mellem byggeriets parter, uanset om man er stor entreprenør eller mindre underleverandør

Byg hurtigt og bæredygtigt med krydslamineret træ

Byg hurtigt og bæredygtigt med krydslamineret træ

Træinformation sætter fokus på de muligheder, der opstår, når man bygger med krydslamineret træ