UgensErhverv.dk

Brandalarmanlæg i topform

Ikke alle brandalarmanlæg (ABA-anlæg) er fejlfrie, men generelt er de danske brandalarmanlæg i topform viser ny analyse

04-02-2009

Den danske inspektionsmodel er med til at sikre, at automatiske brandalarmanlæg (ABA-anlæg) overalt i landet har en høj funktionsmæssig standard. Det betyder, at anlæggene i betydelig grad bidrager til at højne brandsikkerheden på virksomheder, anlæg og institutioner. Det er for nylig blevet bekræftet i en analyse, som DBI - Dansk Brand og sikringsteknisk Institut har gennemført på baggrund af ABA-anlæg, som er inspiceret i 2007.

- Analysen viser, at 98,9 pct. af anlæggene er i så god stand, at de kan få betegnelsen ”godkendt” i forbindelse med den årlige inspektion, fortæller brandteknisk rådgiver Rolf Knudsen, DBI, som har stået for undersøgelsen.

- Men mange af godkendelserne er dog forsynet med anmærkninger, som betyder, at der er forhold, som skal udbedres. Vores inspektører registrerer både små og store uregelmæssigheder, og det viser sig, at der samlet set er fejl i lidt mere end hvert andet anlæg, nemlig 52,3 pct.

Fejlene påvirker måske ikke sikkerheden væsentligt, men i nogle tilfælde kan det betyde en forringet detektering, eller at brandvæsenets muligheder for at få korrekt orientering på brandstedet begrænses. I sidste ende kan det føre til større skader end nødvendigt ved en eventuel brand, siger Rolf Knudsen.

Halvdelen af fejlene har administrativ karakter, herunder især manglende ajourføring af orienteringsplaner til brandvæsenet. Mange glemmer for eksempel at opdatere orienteringsplanerne, når de bygger om. En anden typisk fejl er forkert placerede detektorer – f.eks. placering for tæt på ventilationsriste og -dyser. Disse fejl sker også typisk, fordi man glemmer at flytte detektorer, når man ændrer en bygning eller dens indretning.

- Knap 7 pct. af fejlene er fejl, som ikke er blevet rettet siden sidste årlige inspektion. Det er for mange, men det tyder trods alt på, at langt de fleste af de fejl, der blev registreret ved den forrige inspektion, er blevet rettet, vurderer Rolf Knudsen.

tøtte

Brochurer

Byggeskader opdages tidligere end før

Byggeskader opdages tidligere end før

Byggeskadefondens årsberetning for 2024 viser, at byggeskader opdages tidligere end før - friske tal på svigt og skader i alment boligbyggeri

Ny brancheforening for kontorhoteller - og fællesskaber

Ny brancheforening for kontorhoteller - og fællesskaber

Nyt branchefællesskab samler aktørerne bag kontorhoteller og coworking spaces i Danmark

DI Byggeri: krav om byggestop vil have social slagside

DI Byggeri: krav om byggestop vil have social slagside

Krav om byggestop vinder frem, men mindre nybyggeri vil have social slagside og gøre det svært at indfri samfundets velfærdsmål, fremhæver DI Byggeri

Forsikringsselskab sælger ikonisk ejendom

Forsikringsselskab sælger ikonisk ejendom

Aros Forsikring har besluttet at flytte fra sine nuværende kontorlokaler på Park Allé 1 i Aarhus og ind i et helt nyt, moderne domicil i Syd­havnskvar­te­ret