UgensErhverv.dk

Gulvarbejdere samles op fra gulvet

Fagforbund og arbejdsgiverforening vil have gulvtømrere op at stå.

04-10-2004

Fagforbund og arbejdsgiverforening vil have gulvtømrere op at stå.


Af Lars Solberg

Ødelagte knæ, stive skuldre, smerter i ryggen. Dårligdommene står næsten i kø hos de gulvlæggere og gulvtømrere, der det meste af deres arbejdsliv har befundet sig på alle fire. Men nu har mange af dem rejst sig op - primært gulvlæggerne - takket være et samarbejde mellem to traditionelle modstandere, fagforening og arbejdsgiverorganisation.

Det er Forbundet Træ-Industri-Byg (TIB) og Gulvbranchens Arbejdsgiverforening (GAF), der har stukket hovederne sammen. I samarbejde med et lokalt AMU-center i Viborg har de to organisationer opfundet nye metoder og værktøj, så gulvlæggerne kunne gøre deres arbejde uden de alvorlige fysiske gener. Der blev lavet en model, en evaluering og en kampagne.

Og i dag arbejder en stor del af de danske gulvlæggere oprejst, når de flydende gulve eller andet bliver spredt ud på betonen.

- Man må sige, at det er en historie med en god morale. Hvis arbejdstagere og arbejdsgivere arbejder sammen, kan man nå frem til løsninger, der ellers ikke ligger lige for, fortæller faglig medarbejder hos TIB, Jørgen Mulbjerg.

Han har været med hele vejen og mener, at det er en kæmpe gevinst for TIB’s medlemmer.

- Der er ikke lavet nogen opgørelse over, hvor mange det har hjulpet. Men jeg har fået utallige henvendelser fra gulvlæggere, der er begyndt at arbejde stående. De fortæller, at det har forandret deres liv. Før, når de arbejdede på knæene, kom de fuldstændig ødelagte hjem om aftenen. De måtte ligge på sofaen en time, inden de kunne noget som helst. Sådan er det ikke mere, siger Jørgen Mulbjerg.

Kvaliteten i orden
TIB og GAF udviklede sammen den konkrete arbejdsmetode. Og der blev lavet redskaber, så stående gulvlæggerne både kunne sprede gulvmasse og efterfølgende ridse og klippe det.

Endelig blev der lavet en undersøgelse om, hvad arbejdsmetoden betød for medarbejderne og arbejdsgiverne.

- Det var jo klart, at det skulle undersøges, om det overhovedet hjalp for medarbejderen. Men arbejdshastigheden og kvaliteten i det udførte arbejde skulle også undersøges og evalueres, fortæller Jørgen Mulbjerg.

Bag en af undersøgelserne står Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Skive Sygehus, der konkluderede, at den stående metode gav færre arbejdsskader. Der var færre gener i nakke, skuldre, håndled, øvre ryg, lænd og knæ. Endvidere var der mindre stress.

Der er andre undersøgelser, der siger det samme, men ifølge Jørgen Mulbjerg viser de også, at arbejdet bliver udført i mindst samme tempo - nogle gange hurtigere, og kvalitativt er det lige så godt.

- Det er svært at finde noget dårligt at sige om stående gulvarbejde, siger han.

Ikke alle
Men Jørgen Mulbjerg medgiver, at det da ikke er alle gulvlæggere, der arbejder stående. Det er primært håndværkerne på Fyn, Falster, Lolland, Midt-, Vest- og Sønderjylland, der har taget metoden til sig, mens gulvlæggere i resten af landet halter bagefter.

- Der er sket et skred i branchens holdning til knæliggende gulvarbejde, men der er stadig et stykke vej, inden den ny arbejdsteknik og -metode slår fuldt igennem blandt alle mestre og svende. Meget står og falder med holdningen i det enkelte gulvfirma, men også med de typer opgaver som skal udføres, siger han.

Jørgen Mulbjerg vurderer, at flere svende og mestre fremover vil komme op at stå, fordi den nye overenskomst på området sikrer, at elever og svende får betalt værktøjet til stående gulvarbejde.

Op med gulvtømrerne
Det næste store skridt med hensyn til gulvarbejdere er at få gulvtømrerne op at stå. Det er lidt mere kompliceret.

- Det er ikke så lige til at arbejde stående, når der lægges trægulve Men det er muligt, og der er udviklet metoder og materialer, som kan monteres uden, at vores medlemmer får smadret knæ og rygge, fortæller Jørgen Mulbjerg.

Blandt andet findes der et gulvsystem, som TIB tog initiativ til blev afprøvet og anvendt i den nye terminal i Billund Lufthavn. Her er der nu 3000 kvadratmeter af denne slags gulv, der kan lægges stående.

Både entreprenøren Skanska og TIB mener, at det var et vellykket projekt, hvor gulvlæggeren højst behøvede at gå ned på knæ én ud af 10 gange i forhold til de gamle gulve.

Ny gulvhammer
Men der er stadig et stykke vej, før gulvtømrerne kommer op at stå. Dog sker der noget hele tiden.

Blandt andet er der kommet et nyt værktøj – en såkaldt gulvhammer. Den blev blandt andet præsenteret på messen HI Byggeri & Håndværk 2004 i Herning.

Det nye værktøj blev faktisk opfundet af en tømrersvend i Århus, Gert Bjerring Mikkelsen.

Sammen med en makker stod han overfor en opgave, hvor der skulle lægges 14.000 kvadratmeter gulv. Det betød en masse knæarbejde med efterfølgende gener.

Det fik Gert Bjerring Mikkelsen til at opfinde en hammer, så han kunne stå op og banke gulvbrædderne sammen.

Denne hammer er nu sat i produktion, så TIB er fortrøstningsfuld.

- Det kunne lade sig gøre med mange gulvlæggere, der har ændret adfærd i samarbejde med arbejdsgiverne og kommet op at stå. Nu skal vi gøre det muligt for gulvtømrerne også, siger Jørgen Mulbjerg.Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister