UgensErhverv.dk

Presset indeklima i glasmastodonterne

Svært at få godt miljø i store kontorbygninger af glas.

04-10-2004

De er imponerende i al deres transparente magt og vælde. Kontorbyggerierne af glas udstråler cool effektivitet med deres udstillede indmad af myreflittige jakkesæt og stramme nederdele, der storker ned ad gange og tæsker på tastaturer.
Men virkeligheden er en anden. Bag glasfacaderne griller kontorfolket med sammenknebne øjne for at tyde tegnene på de solsvedne skærme.
I det moderne storrumskontor kæmper man ofte en lang sej kamp for at skabe det rette klima, hvis form er blevet prioriteret over funktion, da bygningen blev designet.

- Som konsulenter oplever vi alt for ofte, at bygningernes indeklima slet ikke er kontrolleret, inden kontorfolket flytter ind. Og så er det ikke længere så sjovt at arbejde i en arkitektonisk perle. På grund af glasfacaderne bliver der hurtigt stegende hedt, og solstrålerne gør det svært at læse, hvad der står på computerskærmene. Det stiller krav til avancerede varme- og ventilationsanlæg og solafskærmning, siger indeklimakonsulent Torben Eggert fra Teknologisk Institut, der sætter fokus på problematikken i en konference 25. oktober.

Storrums-kontorerne har deres force i bedre kommunikation og samarbejde mellem medarbejderne, men indeklimaet lider og det fører til flere sygedage og økonomiske tab for virksomhederne.

- I dag sidder der alt fra 10 til 100 mennesker i et storrumskontor. Jo tættere man sidder, jo flere problemer er der. Danske undersøgelser har vist, at vores produktivitet falder og risikoen for at lave fejl stiger på et kontor med forkert temperatur og for meget støj, siger Torben Eggert.

- Det grundlæggende skal være i orden, for at vi mennesker kan fungere og yde vores bedste. Det er vigtigt, at temperaturen i rummet er 20-22 grader, for at vi kan arbejde optimalt. Det skaber irritation i hverdagen, hvis vi eksempelvis bliver generet af træk fra ventilationsanlæg og vinduer og kuldenedfald fra dårligt isolerede facader, forklarer Torben Eggert.

På konferencen vil man kunne høre om praktiske erfaringer med at få styr på indeklimaet i virksomhederne og som i visse tilfælde strækker sig over flere år.

- mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

En ny gipsplade, der er baseret på store dele askeaffald fra blandt andet forbrændinger og brugte askebriketter, kan ifølge en ny startup afhjælpe problemer i to af verdens største kriser: Flygtninge- og klimakrisen

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

En række af Danmarks største fonde bidrager til en gennemgribende restaurering af Danmarks smukkeste organisationsbygning – Børsen i København

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

600 millioner kroner. Så meget får Kemp & Lauritzen og Novo Nordisk hver for at opføre en produktionsbygning samt om- og tilbygning af eksisterende bygninger i Bagsværd