UgensErhverv.dk

Bankerne bremser virksomhederne

Mere end hver tredje mindre og mellemstore virksomhed har udskudt eller opgivet planlagte investeringer

27-11-2008

Konjunkturerne bekymrer mange små og mellemstore virksomheder. Det understregede Håndværksrådets formand, Niels-Erik Lundvig, på Det Økonomiske Råds møde i dag.


Han kunne fortælle, at mere end hver tredje af de små og mellemstore virksomheder har udskudt eller opgivet konkrete planlagte investeringer, siden finanskrisen startede.
Det viser en ny undersøgelse med svar fra omkring 1.000 virksomheder i Håndværksrådets medlemskreds.


- Det kan udvikle sig meget skidt i den nuværende konjunktursituation, hvis virksomhederne er nødt til at skære kraftigt ned på deres investeringer. Vi må forlange, at regeringen overvåger udviklingen tæt, og at den er parat til at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt, siger Niels-Erik Lundvig.

”fortsættes…”

- Virksomhedernes situation skyldes ikke kun dårlige tider. Erhvervslivets investeringer bremses af bankerne på et tidspunkt, hvor virksomhederne i forvejen skal slås med lav efterspørgsel og stagnation.
Det er blevet væsentligt sværere at få lån i banken, og bankerne skærer i mange små virksomheders kreditter i disse dage. Hvis det løber løbsk, får det store konsekvenser for dansk økonomi, understreger Niels-Erik Lundvig.

På rådmødet i dag sagde Niels-Erik Lundvig, at det er afgørende for Håndværksrådet, at man følger de små virksomheders muligheder for lån og kredit nøje og ændrer bankernes krisepakke, hvis virksomhedernes investeringer bliver truet.


- Finanspolitikken kræver også en handlestærk regering i 2009. Lige nu ser det ud som om, at skattelettelser og moderat rente kan holde hånden under den private efterspørgsel i det år, der kommer. Men det kan hurtigt gå den anden vej, og så skal regeringen turde lette på bremsen, siger Niels-Erik Lundvig.


Håndværksrådet mener, at en finanspolitisk lempelse i 2010 skal gives som en skattereform med fokus på topskat og beskæftigelsesfradrag.


- Det kan ikke være rigtigt, at almindelige faglærte arbejdere i vores virksomheder skal betale 63 pct. af sidst tjente krone. Jeg er med på, at noget af finansieringen skal komme fra højere energiafgifter. Til gengæld synes jeg godt, at vismændene kan lægge forslaget om avancebeskatning af privatboligen tilbage på hylden. Det dæmper ikke udsvingene i huspriserne, så det er svært at se forslagets berettigelse, siger Håndværksrådets formand.

tøtte

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Fra 1. juli bliver kravene til DGNB skruet gevaldigt i vejret

Fra 1. juli bliver kravene til DGNB skruet gevaldigt i vejret

Fremover skal der meget mere til for at opnå en DGNB-certificering – også mere end de nye CO2-krav i bygningsreglementet. Antallet af kriterier, som en bygning måles på i DGNB, reduceres fra 36 til 14

Konkurser i byggeriet (Uge 4/2025 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 4/2025 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Drop uværdig kamp for mere udenlandsk arbejdskraft

Drop uværdig kamp for mere udenlandsk arbejdskraft

Arbejdsgiverne svigter totalt løfter om lærepladser. 3F foreslår højere bøder til arbejdsgivere, der ikke opretter lærepladser. Pengene skal udbetales til arbejdsgivere, der opretter flere lærepladser, end de som minimum skal

332 ungdomsboliger på vej i Ørestad

332 ungdomsboliger på vej i Ørestad

Nrep og JCN Bolig går sammen om et Nordic Living-udviklingsprojekt i August Schade-kvarteret. Projektet består af 332 ungdomsboliger, som skal opføres langs Amagerfælledvej tæt på centrum i København