UgensErhverv.dk

Lærepladser til lærenemme lærlinge

Byggeriet må ikke glemme uddannelsesforpligtelserne, siger næstformand i Dansk Byggeris Træsektion, Michael Lund

21-11-2008

- Der har altid været lærepladser til lærenemme lærlinge, og det er der også fremover. Vi virksomhedsfolk må ikke glemme, at der også i nedgangstider skal uddannes, hvis vi fortsat vil have dygtige folk i branchen.


Det siger direktør Michael Lund, Lund & Staun i Nibe. Michael Lund er tillige næstformand i Dansk Byggeris Træsektion og han understreger, at branchen også må være realistisk.


- Lige nu er der mange elever på bygge- og anlægsgrundforløbet på Ålborg Tekniske Skole, som mangler en læreplads. Det er ærgerligt – både for de unge og for byggebranchen.


Der er omkring 3.000 lærlinge fra det nordjyske i gang med en håndværkeruddannelse inden for bygge og anlæg. I de sidste 3-4 år har vi fordoblet antallet af lærlingepladser. Antallet af indgåede aftaler var for 5 år siden under 400 lærlinge om året.
I 2005, 2006 og 2007 har vi været oppe på at tage 800-900 nye lærlinge ind hvert år.
Kan vi nå omkring 700 nye uddannelsesaftaler i år, så er det stadig godt. Og hvis vi også i 2009 kan komme på omkring 700 nye aftaler, er der grund til at være tilfreds, understreger Michael Lund.


”fortsættes…”- Vi ved af erfaring, at det kan komme til at gå rigtigt hurtigt med faldet i antallet af lærepladser, hvis først lavkonjunkturen bider sig fast. Men selv om ordrebøgerne er mindre fulde, så er det vigtigt, at vi virksomhedsfolk ser fremad.


Om 10 år er der rigtig mange af de faglærte, som vi i dag har i virksomhederne, der er gået på pension eller er på vej på pension. Hvis vi gerne vil have muligheden for at ansætte danske håndværkere fremover, så må vi kende vores uddannelsesansvar også i de svære tider, siger Michael Lund.


Når der er mange elever, der mangler lærerplads så skyldes det ifølge Michael Lund også, at nogle af dem aldrig skulle have været på teknisk skole


- Politikkerne på Christiansborg må erkende, at erhvervsskolerne er sat i verden for at uddanne faglært arbejdskraft til virksomhederne ikke til at løse alle samfundets problemer. Erhvervsskolernes primære opgave er ikke og skal ikke være at løse sociale problemer og reparere på faglige mangler fra folkeskolen, siger Michael Lund.


- Højden på gærdet bliver automatisk hævet, når der er kamp om lærepladserne. Det bliver sværere at få en læreplads, man skal have hænderne skruet rigtigt på og have hovedet med sig. Det skal skolerne huske. Alle kan ikke bliver tømrer eller murer eller struktør.


Det kræver noget. Hvis gærdet på skolen er i gulvhøjde, så bliver det vanskeligt for de unge at klare at komme over gærdet til den ønskede læreplads, understreger Michael Lund.

tøtte

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Fast track gør det nemmere at snyde og bedrage med social dumping

Fast track gør det nemmere at snyde og bedrage med social dumping

3F ønsker en række stramninger omkring brugen af udenlandsk arbejdskraft, blandt andet at politikerne genindfører kravet om dansk bankkonto

Transporthelvede truer for benzin- og dieselbiler

Transporthelvede truer for benzin- og dieselbiler

De danske kommuner får mulighed for at forbyde køretøjer med forurenende udstødning i afgrænsede områder i de danske byer

Fejl og snyd i mere end halvdelen af kontrollerne for social dumping

Fejl og snyd i mere end halvdelen af kontrollerne for social dumping

Skattestyrelsens kontroller mod social dumping har i 1. halvår af 2024 ramt plet i mere end halvdelen af kontrollerne, hvor der er fundet fejl og snyd. Indsatsen har udløst udsendte opkrævninger for cirka 266 millioner kroner

Der er ingen begrænsninger

Der er ingen begrænsninger

Mercedes’ kommende Vito har en herlig 9-trins automatkasse. Vi tør godt svinge os helt op på, at Vito er tidens bedste automatgearede varebil, der kan købes på det danske marked. Prisen kan måske skræmme en anelse