UgensErhverv.dk

Bedre måling af biocider

Teknologisk Institut har udviklet ny målemetode ved udvaskning af imprægneret træ.

17-09-2004

Teknologisk Institut har udviklet ny målemetode ved udvaskning af imprægneret træ.


Teknologisk Institut udviklet en ny metode til at måle, hvor meget imprægneret træ afgiver af de kemiske svampedræbere kaldet biocider. Det oplyser organisationen Træ Er Miljø.

Den ny metode er udviklet, efter det har vist sig, at de traditionelle metoder ikke måler korrekt blandt andet på grund af, at de sker i et laboratorium og ikke ude i virkeligheden.

Metoden fra Teknologisk Institut er endvidere udviklet på grund af, at EU har vedtaget et nyt biociddirektiv, hvor man skal dokumentere, at imprægneringsmidler ikke er farlige for mennesker og dyr. Og det skal dokumenteres, hvordan midlet fordeles og nedbrydes i naturen.

I forbindelse med udvikling af metoden har Teknologisk Institut fundet ud af en række interessante ting.

- Der udvaskes mere biocid fra terrassedæk (vandretliggende paneler) end fra facade (lodretstående paneler). Til gengæld er koncentrationen af biocid størst under facaden, fordi det areal, der udsættes for biocid, er meget mindre under de lodrette paneler end under de vandrette. Det betyder, at dyr og planter vil blive mere påvirket af biocider under en facade end under et terrassedæk, oplyser Træ Er Miljø.

Endvidere udvaskes der mere biocid fra ru træplanker end fra de glatte.

En anden interessant opdagelse fra Teknologisk Institut er, at forsegling af enderne af imprægneret træet ikke giver mindre udvaskning

Overfladebehandling af imprægneret træ kan i en vis udstrækning regulere, hvor store mængder biocider, der ryger ud i naturen gennem udvaskning.

Dette område er dog ikke helt udforsket, men ifølge Træ Er Miljø vil Teknologisk Institut sammen med industrien granske dette emne i den nærmeste fremtid.
-ls.

Brochurer

Det offentlige bør betale for øget bureaukrati

Det offentlige bør betale for øget bureaukrati

Dansk Håndværk peger på, at mængden af forskellige økonomiske ordninger med deraf følgende bureaukrati vokser uhæmmet

Fejlskøn polstrede dansk økonomi til coronakrisen

Fejlskøn polstrede dansk økonomi til coronakrisen

Dansk Byggeri efterlyser en snarlig politisk afklaring om en langsigtet investeringsplan for infrastruktur

Rapport om PVC med forudfattede politiske meninger

Rapport om PVC med forudfattede politiske meninger

PVC Informationsrådet retter i et brev til Folketinget en skarp kritik af Miljøstyrelsens rapport ’Vurdering af potentialet for substitution af PVC indenfor specifikke produktområder’

Oplev hvordan arkitekturen har formet København

Oplev hvordan arkitekturen har formet København

Fra den 30. maj lancerer Dansk Arkitektur Center (DAC) to spritnye guidede ture, der tager danskerne med ud under åben himmel for at opleve, hvordan arkitekturen har formet København