Flere af de store kommunale opgaver kan splittes op, så små og mellemstore virksomheder også kan afgive tilbud
21-11-2008
- Håndværksrådet er generelt modstandere af de meget store rammeaftaler, som Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI) indgår med tilsvarende store virksomheder, og som ofte har som forudsætning, at virksomhederne kan levere varer i hele landet.
Nu er der imidlertid åbnet op for, at flere opgaver kan udbydes til mindre virksomheder. Også selv om den samlede opgave er så stor, at den skal udbydes i EU-udbud, siger økonom i Håndværksrådet Mads Engberg.
Mads Engberg forklarer, at kravet om at kunne levere landsdækkende kun kan opfyldes af meget få små og mellemstore virksomheder, og derfor betyder SKI-aftaler for det meste, at landets 280.000 små og mellemstore virksomheder i praksis bliver udelukket fra at byde på de pågældende opgaver.
- Desuden stiller det store krav til dokumentationen at byde på en SKI-kontrakt. Efter SKI’s egne opgørelser kan det nemt koste helt op til 100.000 kr. i tidsforbrug blot at byde på en opgave. Og det er vel at mærke uden nogen garanti for, at man efterfølgende vinder kontrakten.
I mange mindre virksomheder er der ikke andre end ejeren selv til at stå for det administrative arbejde, og det betyder i de fleste tilfælde, at det er weekender og aftener, som bruges til at byde på opgaver, siger Mads Engberg.
Men der er lys forude.
”fortsættes…”
- Håndværksrådet har udarbejdet 13 gode råd til kommunerne om, hvordan de bedst kan indrette deres indkøbs- og udbudspolitik, så den tager højde for de barrierer, der er for små og mellemstore virksomheder, og giver dem mulighed for at byde på opgaverne.
Èt af forslagene er at opdele kontrakter i flere mindre dele, så mindre virksomheder har bedre mulighed for at byde, og nu ser der ud til at være hjælp på vej fra en uventet kant, nemlig SKI selv, konstaterer Mads Engberg.
Håndværksrådet har bedt SKI afklare, hvordan 20 pct.-reglen kan bruges i praksis i de kommuner, som ønsker at holde en del af en større opgave ude af den samlede rammekontrakt til fordel for mindre virksomheder.
Under de gældende EU-regler har udbyderen, som ofte er kommunerne, ret til at indgå mindre delkontrakter på op til 20 pct. af den samlede kontraktsum, dog maks. 596.444 kr. Delkontrakterne skal ikke i udbud og er heller ikke omfattet af annonceringspligten.
På den måde har kommunerne mulighed for at friholde en del af deres indkøb til mindre lokale virksomheder eller iværksættere, som ellers ikke ville have mulighed for at byde på en landsdækkende SKI-kontrakt, men som er fuldt konkurrencedygtige på den lokale bane, understreger Mads Engberg.
tøtte
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Tysk kvalitets tagtegl
Markedsledende i afvandingsteknik
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs september 2023 udgaven her
3F ønsker en række stramninger omkring brugen af udenlandsk arbejdskraft, blandt andet at politikerne genindfører kravet om dansk bankkonto
De danske kommuner får mulighed for at forbyde køretøjer med forurenende udstødning i afgrænsede områder i de danske byer
Skattestyrelsens kontroller mod social dumping har i 1. halvår af 2024 ramt plet i mere end halvdelen af kontrollerne, hvor der er fundet fejl og snyd. Indsatsen har udløst udsendte opkrævninger for cirka 266 millioner kroner
Mercedes’ kommende Vito har en herlig 9-trins automatkasse. Vi tør godt svinge os helt op på, at Vito er tidens bedste automatgearede varebil, der kan købes på det danske marked. Prisen kan måske skræmme en anelse