UgensErhverv.dk

Multifunktionelle trapper

En trappe er mere end den hurtigste og mest effektive forbindelse mellem to etager.

17-09-2004

En trappe er mere end den hurtigste og mest effektive forbindelse mellem to etager

Af Niels Nielsen
arkitekt maa

Trappen anvendes i nutidens byggeri bevidst som et arkitektonisk element, der har flere funktioner end bare at forbinde to etager med hinanden.

Det er en kombination af tidens tendens til både at bygge højt og samtidig indrette funktionerne omkring et åbent atrium, der har gjort det naturligt at give trappen en fremtrædende position i arkitekturen.

Tendensen går både mod en mere kunstnerisk og skulpturel udformning af trappen med lækre detaljer og særlige materialer, men også at integrere trappen som en aktiv funktion i forhold til de omgivende rum.Trappen som klasseværelse. Den nye Hellerup Skole i København er i bogstaveligste forstand bygget op omkring trapperne, der forbinder de åbne plateauer i skolens centrale atrium. Trapperne har trin i forskellige størrelser og fungerer både som forbindelse mellem etagerne og som siddepladser i en slags åbne auditorier.Trappen som scene. I megacenteret Fields i Ørestad anvendes trapperne i det store atrium som scene af optrædende kunstnere, når der afholdes koncerter. På de åbne etager langs rummet er der plads til cirka 2500 tilskuere.
Den store rulletrappe øverst i billedet har desuden funktion af en rutschebane som en ekstra oplevelse for kunderne, når de tager turen på tværs af det spektakulære atrium.
Trappen som skulptur. I store kontorbyggerier, der er bygget op omkring et atrium, har trappen ofte en dekorativ funktion ved side af at forbinde etagerne.
På billedet ses Sparekassen Sjællands hovedsæde på Holbæk Havn, hvor ståltrappen er en svævende skulptur, der er dristigt placeret over et vandbassin.
Samtidig er trappen et mødested for medarbejderne og en både elegant og imponerende måde at byde kunder velkommen på.Trappen som gade. Den eksklusive boligbebyggelse, Torpedohallen, på Holmen i København er bygget op omkring en indre gade, der falder i et bredt trappeforløb fra anden sals højde og ned til vandoverfladen af bygningens indre havnebassin. Et imponerende rum præget af reminiscenser fra bygningens tidligere funktion som skibsværft.
Trappen løser gadens niveauspring, men bliver samtidig et socialt samlingspunkt for bebyggelsens beboere med oplagte muligheder for afholdelse af fællesarrangementer. – Foto: Tom Bartho.

Brochurer

 • Jydsk Vindueskompagni

  Jydsk Vindueskompagni

  Lys og liv til din bolig

 • DAFA

  DAFA

  DAFA tætner, dæmper og beskytter

 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima

 • Festool

  Festool

  Se det store udvalg af festool brochurer

 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger

 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima

 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium

 • Per Aarsleff A/S

  Per Aarsleff A/S

  Kloakrenovering og Strømpeforing

 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål

 • NEWTEK

  NEWTEK

  Intelligent og bæredygtigt belysning og byrumsinventar

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Det er så længe siden, at de færreste i byggeriet kan huske det, at Danmark har haft en boligminister og byggeriet dermed ’sin egen minister’

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, at byggebeskæftigelsen steg med beskedne 700 personer i tredje kvartal 2019.

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

Rådgivende ingeniørvirksomheder oplever en opbremsning i væksten. Dog forventes fortsat en positiv samlet udvikling i Østdanmark, mens Vestdanmark balancerer mellem vækst og tilbagegang

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

I løbet af det sidste århundrede har San Franciscos havnekvarter Mission Bay hovedsageligt været defineret af tung industri. Nu skal et nyt byggeprojekt aktivere det urbane liv i området