UgensErhverv.dk

Multifunktionelle trapper

En trappe er mere end den hurtigste og mest effektive forbindelse mellem to etager.

17-09-2004

En trappe er mere end den hurtigste og mest effektive forbindelse mellem to etager

Af Niels Nielsen
arkitekt maa

Trappen anvendes i nutidens byggeri bevidst som et arkitektonisk element, der har flere funktioner end bare at forbinde to etager med hinanden.

Det er en kombination af tidens tendens til både at bygge højt og samtidig indrette funktionerne omkring et åbent atrium, der har gjort det naturligt at give trappen en fremtrædende position i arkitekturen.

Tendensen går både mod en mere kunstnerisk og skulpturel udformning af trappen med lækre detaljer og særlige materialer, men også at integrere trappen som en aktiv funktion i forhold til de omgivende rum.Trappen som klasseværelse. Den nye Hellerup Skole i København er i bogstaveligste forstand bygget op omkring trapperne, der forbinder de åbne plateauer i skolens centrale atrium. Trapperne har trin i forskellige størrelser og fungerer både som forbindelse mellem etagerne og som siddepladser i en slags åbne auditorier.Trappen som scene. I megacenteret Fields i Ørestad anvendes trapperne i det store atrium som scene af optrædende kunstnere, når der afholdes koncerter. På de åbne etager langs rummet er der plads til cirka 2500 tilskuere.
Den store rulletrappe øverst i billedet har desuden funktion af en rutschebane som en ekstra oplevelse for kunderne, når de tager turen på tværs af det spektakulære atrium.
Trappen som skulptur. I store kontorbyggerier, der er bygget op omkring et atrium, har trappen ofte en dekorativ funktion ved side af at forbinde etagerne.
På billedet ses Sparekassen Sjællands hovedsæde på Holbæk Havn, hvor ståltrappen er en svævende skulptur, der er dristigt placeret over et vandbassin.
Samtidig er trappen et mødested for medarbejderne og en både elegant og imponerende måde at byde kunder velkommen på.Trappen som gade. Den eksklusive boligbebyggelse, Torpedohallen, på Holmen i København er bygget op omkring en indre gade, der falder i et bredt trappeforløb fra anden sals højde og ned til vandoverfladen af bygningens indre havnebassin. Et imponerende rum præget af reminiscenser fra bygningens tidligere funktion som skibsværft.
Trappen løser gadens niveauspring, men bliver samtidig et socialt samlingspunkt for bebyggelsens beboere med oplagte muligheder for afholdelse af fællesarrangementer. – Foto: Tom Bartho.

Brochurer

Det offentlige bør betale for øget bureaukrati

Det offentlige bør betale for øget bureaukrati

Dansk Håndværk peger på, at mængden af forskellige økonomiske ordninger med deraf følgende bureaukrati vokser uhæmmet

Fejlskøn polstrede dansk økonomi til coronakrisen

Fejlskøn polstrede dansk økonomi til coronakrisen

Dansk Byggeri efterlyser en snarlig politisk afklaring om en langsigtet investeringsplan for infrastruktur

Rapport om PVC med forudfattede politiske meninger

Rapport om PVC med forudfattede politiske meninger

PVC Informationsrådet retter i et brev til Folketinget en skarp kritik af Miljøstyrelsens rapport ’Vurdering af potentialet for substitution af PVC indenfor specifikke produktområder’

Oplev hvordan arkitekturen har formet København

Oplev hvordan arkitekturen har formet København

Fra den 30. maj lancerer Dansk Arkitektur Center (DAC) to spritnye guidede ture, der tager danskerne med ud under åben himmel for at opleve, hvordan arkitekturen har formet København