UgensErhverv.dk
Maskinen du altid har savnetEn hård keramisk gulvflise er hjemmebane for Rotoz

Maskinen du altid har savnet

Spiralsaven melder igen sin ankomst i Danmark, og der står Rotozip på maskinen

07-11-2008

Du kender den ikke, men Rotozip er maskinen, du altid har savnet. I hvert fald når det kommer til at lave hurtige små udskæringer på vanskeligt tilgængelige steder.

Hullet til vandhanen i køkkenbordspladen, hvor stiksaven ikke kan komme til, en udskæring til stikkontakten i pladen eller en til afløbet i den keramiske flise.
Du vælger bare bit til den roterende stiksav, som maskinen også betegnes, afhængigt af om der arbejdes i fliser, tyndplader eller blødere plader som gips, fibercement og diverse træplader. Og så saves der.

- Vi er sikre på, at den har en stor fremtid for sig. Som et multiværktøj, der ligger i enhver håndværkers værktøjskasse, fortæller Michael Jensen, mens han demonstrerer maskinen. Han leder Bosch’s værkstøjsskole i Ballerup, som vi er taget ud til for at få en quick-demo af vidunderet. Bosch har nemlig købt rettighederne til at forhandle maskinen, som efter sigende er ’helt ny og unik på det danske marked’.

- En maskine som ingen danske håndværkere kender, men som mange vil synes, de altid har manglet, lige så snart de har prøvet den, mener Michael Jensen.

De hurtige udskæringer
Første opgave til Rotozip’en er en keramisk gulvflise, som en hulsav af specialhærdet stål allerede har gnavet sig igennem tidligere. Hullet er perfekt rundt og uden større grater.

- Det tog hulsaven nøjagtigt 7 minutter og 38 sekunder. Det klarer Rotozip’en meget hurtigere. Ikke så pænt rundt med millimeters nøjagtighed. Men til en hurtig udskæring er der ingen andre maskiner, der kommer i nærheden, siger Michael Jensen, mens han monterer diamantbitten.

- Skub bitten helt i bund og hiv så et par millimeter op igen. Det er vigtigt, ellers kan bitten låse sig fast i klemmen inden i patronen, repeterer han højt, mens han kæntrer bitspidsen på flisen (bitten kan løsnes igen ved at afmontere patronen).

- Start maskinen, læg den i en vinkel på 45 grader, så den lige tager ved, løft op og vrik maskinen frem og tilbage i cirkler, mens den arbejder sig ned gennem flisen. Så bruger du så meget som muligt af overfladen på bitten, og det holder den kold. Begynder den at gløde, er bitten for varm, og så slider du diamanterne af, instruerer Michael Jensen. Den bedste til keramiske fliser
Inden han får talt færdig, er han gennem flisen og begynder at køre maskinen op og ned, mens han ’saver’ en figur i flisen.

- Det er der altså ikke andre, der kan lige så hurtigt. Og hulsaven bliver slidt ned langt hurtigere end diamantbitten, siger han synligt tilfreds med Rotozip’en.
Vi får maskinen i hånden og gør ham uden problemer kunsten efter. Det går hurtigt og let uden nogen større indledende øvelser. Maskinen er nem og naturlig at arbejde med.

Et par hurtige bitskift, og der saves nye spor i en tyndplade og en træfiberplade. I de plader er det bare at køre bitten lodret ned i materialet som et bor og så lave udskæringen.

- I USA, hvor Rotozip kommer fra, er den derfor blevet et multitool, som alle bare bruger, fortæller Michael Jensen.

Ny diamantbit gør forskellen
Rotozip blev oprindeligt udviklet af en producent af tørmure, som ville have et værktøj, der kunne bearbejde hans mure, men som ikke var så dyrt som datidens specialværktøjer. Det blev lynhurtigt til en populær værktøjsserie.

- Vi havde lagt mærke til, hvor almindelig den var i USA. Så vi prøvede at lancere en Bosch-model i midten af 90’erne. Det var faktisk Rotozip, der lavede den for os, men den blev ikke den store succes. Problemet var, at den kun kunne arbejde i plader og bløde vægfliser. Den havde ikke den diamantbit, som nu er udviklet, siger Michael Jensen.

- Det er løst nu, og vi kan allerede mærke en langt større interesse på den lille måned, hvor den har været i landet. Netop fordi den er let at arbejde med, og de fleste lynhurtigt kan se, hvad den kan bruges til.
Stark fik de første modeller for et par uger siden, og Bosch er på vej ud på et landsdækkende roadshow i Danmark, hvor profhåndværkerne skal lære spiralsaven at kende.

rughede@odsgard.dk

Fakta
Rotozip introduceres i to varianter: RZ3 (500W) og RZ5 (600W) på 230 v, 30.000 omdrejn./min og 1,6 kg.

Der medfølger fem forskellige bits, der kan skære i gips, skumplader, akryl, plast, krydsfiner, glas, keramik, granit mv.
Begge maskiner leveres med forsats til montering af støvsug, mens tilbehøret til RZ5 omfatter rundsav til cirkelsnit, ligesavsstyr og stiksavsgreb.
Priser på 839 og 1140 kr. ekskl. moms.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Christiansborghøring om migrantarbejderes forhold i byggebranchen

Christiansborghøring om migrantarbejderes forhold i byggebranchen

Folketingets Beskæftigelsesudvalg inviterer til offentlig høring om migranters arbejdsforhold i byggebranchen

Konservativt forslag gør lovgivning om boligforhold ligegyldig

Konservativt forslag gør lovgivning om boligforhold ligegyldig

Formanden for Danske Byggefag og 3F’s Byggegruppe advarer mod konsekvenserne af konservativt forslag om retskendelse ved boligkontrol

Efteråret er i fuld gang, og vinteren er snart en realitet

Efteråret er i fuld gang, og vinteren er snart en realitet

SPONSORERET INDHOLD: Kjellerup er klar til de kolde måneder og til at levere facader i det smalle look, som kunderne efterspørger

Konkurser i byggeriet (Uge 45/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 45/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger