Bankerne hæver udlånsrenten og opsiger kassekreditter
18-10-2008
De fleste banker har annonceret, at de nu hæver udlånsrenten med i visse tilfælde helt op til 0,75 procentpoint. Det sker samtidig med, at interbankrenten er faldende, hvilket betyder, at bankerne selv kan låne penge billigere.
- Dermed står bankerne til at tjene brutto 19,2 mia. kr. svarende til ca. halvdelen af de omkostninger, bankerne har i forbindelse med regeringens lovpakke, siger Jens Brendstrup, cheføkonom i Dansk Erhverv.
Samtidig er der tendenser til, at bankerne opsiger virksomhedernes kassekreditter.
”fortsættes…”- Selvom bankerne er kilden til den nuværende krise, lader det til, at det er dem, der kommer hurtigst igennem den, siger Jens Brendstrup.
Dansk Erhvervs cheføkonom forklarer, at den annoncerede rentestigning i særlig grad kommer til at skade de virksomheder, som er meget afhængig af deres kassekredit.
- Særligt de mindre virksomheder har stor gavn af en kassekredit, da de tit ikke har den nødvendige likviditet på ethvert givet tidspunkt.
Siden august har bankerne hævet renten to gange med samlet 1,25 procentpoint. Det betyder, at virksomheder i gennemsnit i dag skal betale 7,81 pct. på deres kassekredit. Ser vi igen på, hvad bankerne tjener ved at hæve renten på kassekreditten med 0,75 procentpoint, så løber det op i hele 118 mio. kr. på en enkelt måned, siger Jens Brendstrup.
- Selv om bankerne tjener gode penge på virksomhedernes kassekreditter, så vælger visse banker faktisk at opsige virksomhedernes kassekredit, hvilket kan være helt fatalt for en virksomhed.
Dansk Erhverv frygter, at denne tendens vil fortsætte, hvilket vi ser på med stor alvor. Man kan derfor kun håbe, at bankerne vil se hinanden i øjnene og indse, at de ved at opsige kassekreditterne bider den hånd, der fodrer dem, siger Jens Brendstrup.
- tøtte
Læs september 2023 udgaven her
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Står det til 3F, skal det være nemmere for myndighederne at gennemføre entreprenørsop på byggepladserne
Det vigtigste skridt mod en grønnere byggebranche bliver at bygge meget færre nye kvadratmeter, fremhæver danske forskere
Danskerne betalte sidste år i gennemsnit mere end 20.000 kroner for meget til staten i skatter og afgifter. Der har i alt i perioden 2010-2024 været et fejlskøn på 832 milliarder kroner ekstra til statskassen
Dertil kommer 6199 ton asbestholdig jord. Intet reelt overblik omkring den endelige regning