UgensErhverv.dk

Har du mistanke om skimmelsvamp på din arbejdsplads?

ANNONCE: Oplever du et dårligt indeklima på arbejdspladsen? Er der pludselig opstået dårlig luft eller gener på jobbet?

20-02-2020

Et dårligt indeklima på arbejdspladsen kan nemlig være startende årsag til skimmelsvamp. Skimmel kan komme krybende på helt uventede tidspunkter – og steder, som man ikke lige umiddelbart opdager med det samme. Specielt mørke, fugtige steder som lyder utiltalende for os mennesker, finder skimmelsvampen de perfekte forhold at vokse og leve i.

Særdeles i vinterperioden, hvor udluftning bliver holdt til et minimum og fugt har sværere ved at fordampe, har skimmelsvamp lettere ved at vokse og sprede sig.

Hvorfor opstår skimmelsvamp?

Man hører tit om, hvor sundhedsskadeligt skimmelsvamp er. Men hvad er det helt præcis? Og hvordan opstår det i vores hjem eller på arbejdspladsen? – eller bedre endnu: Hvordan forhindrer du skimmelsvamp?

Skimmelsvamp vokser på planter ude i naturen. Der skal være tre ting til stede for, at skimmelsvamp kan vokse og gøre sit indtog. De tre ting er: Ilt, organisk næring og fugt. I alle hjem og på alle arbejdspladser finder du ilt og organisk næring. Derfor skal du og din arbejdsplads være varsomme med, at der ikke opstår fugtskader. Oplever du fugt på din arbejdsplads, er det vigtigt I får det undersøgt med det samme. Skimmelsvamp kan nemlig opstå ved blandt andet ødelagte vandrør, tagskader eller utætheder. Det er ikke altid, man får tjekket op på kondensvand i mødelokaler eller på kontoret. Dette kan også have en rolle i skimmelsvamps muligheder for at gro – skimmelsvampen elsker nemlig en fugtig vindueskarm.

Hvor opstår skimmelsvamp?

Skimmelsvamp lever af dødt organisk materiale, som du ofte finder på nogle velkendte steder på arbejdspladsen. Det drejer sig blandt andet om træ, som indeholder store mængder organisk materiale, og samtidig optager træet uden problemer vand og fugt. Det samme gør sig gældende for spånplader, gipsplader og tapet. Derfor er det en god idé at få tjekket disse områder grundigt, hvis du har mistanke om dårlig luft – det kan potentielt være skimmelsvamp, som gror bag tapetet eller i gipsvæggen.

Du kan desuden finde det såkaldt døde organiske materiale i tæpper og lim, som også er steder, hvor fugt let kan ”skjule” sig og give det sidste næring til, at skimmelsvamp kan gro.

Symptomer ved skimmelsvamp?

Er du og dine kollegaer skiftevis afkræftet eller syge? Er der pludselig et mandefald på arbejdspladsen, uden decideret influenza i omløb? Skimmelsvamp udsender diverse giftstoffer, som direkte har indflydelse på dit helbred. Listen over symptomer på skimmelsvamp er lang, og derfor bør du være opmærksom på, om du oplever nogen af dem. Symptomer på skimmelsvamp rammer dog hårdest børn, allergikere og astmatikere – men alle kan rammes!

De mest hyppige symptomer på skimmelsvamp indebærer hovedpine, hukommelsessvigt og træthed. De giftige stoffer, skimmelsvamp udsender påvirker direkte din hukommelse og koncentrationsevne. Oplever du ofte koncentrationsbesvær og til tider svimmelhed på arbejdspladsen, kan det være tegn på dårligt indeklima – og måske skimmelsvamp. Skimmelsvamp på arbejdspladsen kan også medføre åndedrætsbesvær og gener i luftveje og lunger. Oplever du kløen i huden, feber og nyser du mere, end du plejer, kan det være ensbetydende med skimmel i større eller mindre omfang. Og selv den mindste smule skimmel, bør der tages hånd om med det samme.

Brochurer

Kommentar: Det fordømte forår!

Kommentar: Det fordømte forår!

Det er kun godt en måned siden, at alt så lyst ud for Danmarks fremtid med en ’teflonøkonomi’, der aldrig havde været stærkere, og med udsigten til velfærd og velstand.

Toyota RAV4: Ægte japansk klasse

Toyota RAV4: Ægte japansk klasse

Nyeste udgave af Toyota RAV4 er på flere punkter et meget positivt bekendtskab, hvor overskriften på denne anmeldelse sætter en tyk streg under det, der overraskede mest

Corona-krise skaber usikkerhed på boligmarkedet

Corona-krise skaber usikkerhed på boligmarkedet

Udsigt til færre bolighandler og renoveringer af huse og lejligheder, viser nye tal fra Dansk Byggeri

Elbiler får flere ladestandere

Elbiler får flere ladestandere

Hos Tekniq Arbejdsgiverne man glade for, at et bredt flertal i Folketinget nu vil bruge 50 mio. kr. på opstilling af flere ladestandere til elbiler. Men der er brug for flere og løbende investeringer, lyder det