Danskerne vil have uderum, privatliv og totalrenoveringer
06-10-2008
Efter af have gennemgået over 900 kreative, miljørigtige og moderniserende idéer fra de danske husejere, er der fundet tre hovedvindere og 36 øvrige vindere i boligkonkurrencen Bolius Idépris 2008. Desuden har idérigdommen hos de danske husejere ført til, at en række nye tendenser inden for indretning og byggeri er kommet for dagen.
Siden starten af marts har danske husejere lagt hovederne i blød for at kvalificere netop deres idé til en præmie i en af årets tre kategorier: Til- og Ombygning, Nyt Udtryk til Huset og Energiforbedringer. Resultatet er over 900 spændende idéer, hvoraf dommerpanelet har udpeget nogle af tidens klare tendenser inden for byggeri.
"fortsættes..."De danske husejere ønsker at forlænge årstiderne ved at bygge uderum, hvor udsigt, lys og luft kan nydes uden regn og blæst. Dommerkomitéen har således modtaget et væld af idéer om orangerier, tilbygninger helt i glas, indlæg af vandbassiner i gårdhaven og nye vinterstuer.
Desuden ses en tendens mod at gemme gasbeton og mursten væk bag træbeklædninger, som skaber en illusion af at være tættere på naturen.
Bolius Idépris 2008 bød også på en ny tendens inden døre. Efter mange år med alrum, samtalekøkkener og fællesarealer for hele familien er man nu opmærksom på at tilfredsstille individets behov ved at funktionsopdele boligen.
- Vi ser nu, at husejerne er meget interesserede i, at hvert familiemedlem kan opretholde et privatliv midt i fællesskabet. Det drejer sig om teenageafdelinger, rum til fordybelse, manderum og kvinderum, walk-in closets etc. Vi vil kort sagt have en bolig, der passer til flere generationers forskelligartede interesser, så der er rum til udfoldelse af individualiteten, fortæller Liselotte Lyngsøe, dommer ved Bolius Idépris 2008 og partner i Future Navigator.
En anden spændende tendens er, at de danske husejere udviser en udpræget villighed til at kaste sig selv og deres familier ud i gennemgribende totalrenoveringer af deres huse.
- I dag ser vi, at danskerne er parate til at købe regulære håndværkertilbud og derefter gentænke hele boligens interiør- og eksteriørudtryk.
Der er tale om, at ældre huse ryster støvet af sig og gennemgår totale forandringer fra kælder til kvist, som resulterer i, at hele huset bliver løftet æstetisk og arkitektonisk med nye etager, facader og andre radikale løsninger der skaber et fundamentalt andet og mere nutidigt arkitektonisk udtryk, fortæller Kent Martinussen, dommer ved Bolius Idépris 2008 og adm. direktør for Dansk Arkitektur Center.
- tøtte
Læs september 2023 udgaven her
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs november 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Står det til 3F, skal det være nemmere for myndighederne at gennemføre entreprenørsop på byggepladserne
Det vigtigste skridt mod en grønnere byggebranche bliver at bygge meget færre nye kvadratmeter, fremhæver danske forskere
Danskerne betalte sidste år i gennemsnit mere end 20.000 kroner for meget til staten i skatter og afgifter. Der har i alt i perioden 2010-2024 været et fejlskøn på 832 milliarder kroner ekstra til statskassen
Dertil kommer 6199 ton asbestholdig jord. Intet reelt overblik omkring den endelige regning