Byggeriets Evaluerings Center klar med evalueringen af det andet forsøgsprojekt i CONSENSUS
03-10-2008
Evalueringen af det andet forsøgsprojekt i CONSENSUS dokumenterer, at det strategiske partnerskab i projektets styregruppe med deltagelse af Lejerbo, NCC Construction A/S, COWI A/S og Arkitektfirmaet Torsten Riis Andersen har været en gevinst for det andet forsøgsprojekt i rækken. Og efter bygherrens vurdering en forudsætning for, at det andet forsøgsprojekt overhovedet kunne gennemføres.
- Centrets undersøgelse har vist, at parterne har været villige til at strække sig langt, for at få projektet gennemført indenfor den økonomiske ramme, forklarer adm. direktør Ebbe Kristensen fra Byggeriets Evaluerings Center.
- Forsøgsprojektet i Kolding, som centret har evalueret, er opført i en periode med meget høj aktivitet i byggeriet og med stigende priser på materialer og knaphed på arbejdskraft. Disse betingelser har betydet et pres på projektøkonomien. På trods heraf er det lykkedes at aflevere projektet til tiden og til bygherrens og brugernes fulde tilfredshed, oplyser Ebbe Lind Kristensen.
”fortsættes…”
Samarbejdet med seks strategisk valgte leverandører og fagentreprenører, som kendte hinanden fra det første projekt, har vist sig at være gavnligt – både før og under byggeriet. Evalueringscentret kan konstatere, at den tidlige inddragelse af de strategiske fag har resulteret i, at forslag til forbedringer og ændringer hurtigt er blevet indarbejdet til gavn for det samlede projekt, da omkostninger til fx omprojektering kunne minimeres.
Byggeriets nøgletalssystem, som byggeriets parter i samarbejde med Byggeriets Evaluerings Center udviklede i årene 2002-2003, er blevet testet af deltagerne på de to forsøgsbyggerier. I forsøgsrækken er der inddraget nøgletal, som ikke indgår i den obligatoriske evaluering af statslige og almene byggeprojekter, f.eks. måling af spildtid.
Ebbe Kristensen forklarer:
- I en periode med historisk lav ledighed er det ganske afgørende, at byggeprocessen planlægges og tilrettelægges, således håndværkerne får de mest optimale rammer at fungere og arbejde i. En pejling af byggepladsens effektivitet kan opnås ved registrering af de perioder, der ikke er værdiskabende. Det vil f.eks. sige den arbejdstid, der bruges på at lede efter værktøj eller vente på materialer eller udbedre fejl – populært kaldet spildtid.
I de to gennemførte forsøgsbyggerier er der målt en spildtid på ca. 5 pct. Registreringen er foretaget ved selvangivelse fra håndværkerne på byggepladsen, og kan ikke sammenlignes med de frekvensstudier, der tidligere er gennemført på forskellige byggeprojekter.
- Målingerne antyder, at byggeledelsen har fungeret godt, forklarer Ebbe Kristensen. – F.eks. er der ikke konstateret stigende spildtid i takt med, at byggeriet gik ind i slutfasen, hvor mange forskellige fag er på pladsen samtidig, hvilket kræver koordinering og overblik.
- tøtte
Læs september 2023 udgaven her
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs november 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Henrik Mielke, forperson for Renoverprisens nomineringsudvalg, og direktør i Pihl & Søn, svarer på seks skarpe spørgsmål fra BygTek
Ny vandnorm og nye krav til asbesthåndtering er blot de seneste opdateringer, der kræver efteruddannelse af VVS-installatørerne
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde
Foreningen af Rådgivende Ingeniører(FRI) udarbejdet en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet