UgensErhverv.dk
Samarbejde betaler sig i byggerietRapporten dokumenterer, at strategisk partnerskab

Samarbejde betaler sig i byggeriet

Byggeriets Evaluerings Center klar med evalueringen af det andet forsøgsprojekt i CONSENSUS

03-10-2008

Evalueringen af det andet forsøgsprojekt i CONSENSUS dokumenterer, at det strategiske partnerskab i projektets styregruppe med deltagelse af Lejerbo, NCC Construction A/S, COWI A/S og Arkitektfirmaet Torsten Riis Andersen har været en gevinst for det andet forsøgsprojekt i rækken. Og efter bygherrens vurdering en forudsætning for, at det andet forsøgsprojekt overhovedet kunne gennemføres.


- Centrets undersøgelse har vist, at parterne har været villige til at strække sig langt, for at få projektet gennemført indenfor den økonomiske ramme, forklarer adm. direktør Ebbe Kristensen fra Byggeriets Evaluerings Center.


- Forsøgsprojektet i Kolding, som centret har evalueret, er opført i en periode med meget høj aktivitet i byggeriet og med stigende priser på materialer og knaphed på arbejdskraft. Disse betingelser har betydet et pres på projektøkonomien. På trods heraf er det lykkedes at aflevere projektet til tiden og til bygherrens og brugernes fulde tilfredshed, oplyser Ebbe Lind Kristensen.


”fortsættes…”

Samarbejdet med seks strategisk valgte leverandører og fagentreprenører, som kendte hinanden fra det første projekt, har vist sig at være gavnligt – både før og under byggeriet. Evalueringscentret kan konstatere, at den tidlige inddragelse af de strategiske fag har resulteret i, at forslag til forbedringer og ændringer hurtigt er blevet indarbejdet til gavn for det samlede projekt, da omkostninger til fx omprojektering kunne minimeres.


Byggeriets nøgletalssystem, som byggeriets parter i samarbejde med Byggeriets Evaluerings Center udviklede i årene 2002-2003, er blevet testet af deltagerne på de to forsøgsbyggerier. I forsøgsrækken er der inddraget nøgletal, som ikke indgår i den obligatoriske evaluering af statslige og almene byggeprojekter, f.eks. måling af spildtid.


Ebbe Kristensen forklarer:
- I en periode med historisk lav ledighed er det ganske afgørende, at byggeprocessen planlægges og tilrettelægges, således håndværkerne får de mest optimale rammer at fungere og arbejde i. En pejling af byggepladsens effektivitet kan opnås ved registrering af de perioder, der ikke er værdiskabende. Det vil f.eks. sige den arbejdstid, der bruges på at lede efter værktøj eller vente på materialer eller udbedre fejl – populært kaldet spildtid.


I de to gennemførte forsøgsbyggerier er der målt en spildtid på ca. 5 pct. Registreringen er foretaget ved selvangivelse fra håndværkerne på byggepladsen, og kan ikke sammenlignes med de frekvensstudier, der tidligere er gennemført på forskellige byggeprojekter.

- Målingerne antyder, at byggeledelsen har fungeret godt, forklarer Ebbe Kristensen. – F.eks. er der ikke konstateret stigende spildtid i takt med, at byggeriet gik ind i slutfasen, hvor mange forskellige fag er på pladsen samtidig, hvilket kræver koordinering og overblik.

- tøtte





Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Ingen grøn omstilling uden teknik

Ingen grøn omstilling uden teknik

Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør

Næsten 1.000 bilister snuppet i fartkontroller syd for Vejlefjordbroen

Næsten 1.000 bilister snuppet i fartkontroller syd for Vejlefjordbroen

995 bilister i høj fart på Østjyske Motorvej E45 kan se frem til at modtage en bøde efter tre kontroller syd for Vejlefjordbroen. Vanvidsbilist taget om natten med 229 km/t

Asbestplader smidt i naturen

Asbestplader smidt i naturen

Midt- og Vestsjællands Politi har ganske god beskrivelse af det køretøj, der blev anvendt ved henkastning af asbestplader

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne