Fem år efter svendeprøven er mere end hver 10. håndværker selvstændig
30-09-2008
En bygge- og anlægsuddannelse er et godt sted at starte for unge, der ønsker at blive selvstændige. Fem år efter svendeprøven har mere end hver 10. håndværker startet egen virksomhed, viser ny undersøgelse fra Dansk Byggeri.
Efter 10 år er tallet oppe på 14 pct. af svendene fra en årgang på bygge og anlæg.
- For unge med drømme om egen virksomhed er en bygge- og anlægsuddannelse er et godt sted at starte. På uddannelsen får de i bogstavelig og overført betydning fyldt værktøjskassen op. På erhvervsskolerne får de undervisning i innovation og iværksætteri, og i praktikperioden lærer de at udvise selvstændighed og ansvar for opgaven, forklarer afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri.
- Samtidig kræver det typisk ikke den store startkapital at starte sin egen håndværksvirksomhed. Som regel har man hverken brug for lokaler eller et dyrt produktionsapparat, som f.eks. bagere har det, tilføjer Louise Pihl.
"fortsættes..."Det er især murere og malere, der starter egen virksomhed. Efter 10 år er 20 pct. af murersvendene og 15 pct. af malersvendene blevet selvstændige.
Iværksætterånden er således mere udbredt på bygge- og anlægsuddannelserne end på de fleste andre erhvervsuddannelser. Den bliver kun overgået af de frisøruddannede, hvor 38 pct. af årgang 1996 er blevet selvstændige efter 10 år.
Selvom iværksætterånden og selvstændighedskulturen altså trives blandt byggehåndværkerne, vælger de fleste svende dog alligevel at blive faglærte medarbejdere.
Efter 10 år har knap 70 pct. faglært arbejde inden for branchen, mens 10 pct. har arbejde på højere funktionærniveau og omkring 5 pct. har ufaglært arbejde.
- tøtte
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs september 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Henrik Mielke, forperson for Renoverprisens nomineringsudvalg, og direktør i Pihl & Søn, svarer på seks skarpe spørgsmål fra BygTek
Ny vandnorm og nye krav til asbesthåndtering er blot de seneste opdateringer, der kræver efteruddannelse af VVS-installatørerne
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde
Foreningen af Rådgivende Ingeniører(FRI) udarbejdet en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet