UgensErhverv.dk

Svanemærket accepterer plastvinduer

Nye kriterier er undervejs med strammere energikrav, færre kemikalier og en åbning for, at plastvinduer nu også kan Svanemærkes.

26-09-2008

Svanemærket er snart klar nye med Svanemærke-kriterier for døre og vinduer. Det er de krav, som produkterne skal opfylde for at kunne få det fællesnordiske miljø-mærke.

De nye kriterier forventes klar oktober/november. Landene diskuterer dog stadig om den endelige udformning, så de kan forsinkes yderligere nogle måneder.

Goddag til plastvinduerne
En af de største nyheder i oplægget til de nye kriterier er, at plastvinduer kan tildeles Svanemærket. Det har hidtil været et af den danske vinduesbranches store kritikpunkter mod mærket, som endnu ingen danske vinduesproducenter har benyttet sig af.

- Udviklingen inden for vinduer er gået mod større brug af plast og komposit-dele. Derfor lægger vi op til, at plastvinduer kan få mærket, hvis der er en veldokumenteret indsamlingsordning med en høj grad af genanvendelse og let adskillelse af materialerne, siger projektleder Karen Dahl Jensen fra Svanemærket.

Svanemærket har en bagatelgrænse på nogle af kravene til den plast, der måtte være i et træ eller træ/alu vindue. De varm kant-afstandslister, der sidder i mange nye energiruder, har f.eks. ikke været ramt af det hidtidige plastforbud. I dag arbejder flere og flere danske producenter på at kombinere plast og komposit med traditionelle trævinduer for at undgå kuldebroer og gøre vinduerne endnu mere energibesparende.

Målet er varmere og sundere vinduer
Udover accepten af plast og kompositter vil Svanemærket skærpe kravene til energiforbrug og kemikalier. I forslaget til de nye kriterier må et Svanemærket vindue fremover kun have en samlet u-værdi på 1,0 per kvadratmeter mod tidligere 1,3.

Det er en stor stramning, som kræver meget af vindueskonstruktionen. De mest energibesparende danske vinduer ligger i dag omkring 0,8 i u-værdi og er så udført med tre lag glas og enkeltramme.

Mængden af skadelige kemikalier i vinduerne nedbringes også. Der bliver således luget ud blandt hormonpåvirkende stoffer og produkter af høj fareklasse inden for maling, imprægnering og andre produkter, der bruges til forarbejdning af vinduet.

Det er et tiltag, som er helt på linje med den seneste fokus på byggematerialernes betydning for indeklimaet. Her er det kommet frem, at blandingen af små mængder af skadelige stoffer kan være langt mere giftig end hidtil antaget. Giftige stoffer i vinduerne ville derfor kunne påvirke brugernes helbred, når de afgasser ind i rummene.

- Det er den såkaldte cocktail-effekt, som vi har været bevidst om i flere år. Derfor har vi også arbejdet meget på at reducere yderligere på mængden af skadelige stoffer i produkterne, siger Karen Dahl Jensen om kemikravene.
rughede@odsgard.dk

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Ingen grøn omstilling uden teknik

Ingen grøn omstilling uden teknik

Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne

Planlagt generationsskifte går helt efter planen

Planlagt generationsskifte går helt efter planen

Entreprenøren HHM fra Hillerød i Nordsjælland skifter administrerende direktør. Efter 20 år i den varme stol overlader Svend Pedersen posten til Peter Carstensen, men bliver i direktionen lidt endnu

Debat: Ikke nok forberedelsestid til ny asbestlov gør lige surt for virksomhederne

Debat: Ikke nok forberedelsestid til ny asbestlov gør lige surt for virksomhederne

Man kan umuligt være modstander af den nye asbestlov, men politikerne har givet de udførende alt for kort tidsramme til at omstille sig, mener administrerende direktører i Swisspearl Danmark og Danske Byggecentre, hhv. Jens Norddal og Palle Thomsen