UgensErhverv.dk

Små mestre taber på byggeskadeforsikringerne

De små virksomheder risikerer at skulle betale mere for forsikringerne og dermed tabe kunder til de store, frygter Håndværksrådet.

22-09-2008

Slagsmålet om byggeskadeforsikringerne er ikke overstået, hvis det står til Håndværksrådet. Man har således ikke opgivet at få politikerne til at ændre loven om den 10-årige forsikring, der fra april i år blev obligatorisk at tegne for alle helårsbyggerier for private.

- Det er simpelthen dårligt politisk håndværk, der skal gøres om. Loven stiller pludselig nogle aktører i en branche dårligere end andre. Det kan vel ikke være meningen, at en lov, der skal sikre forbrugerne, ender med at forskelsbehandle virksomhederne, siger jurist Frederikke Abildtrup fra Håndværksrådet, der rådgiver om byggeskadeforsikringerne.

Der bygges ikke meget nyt for tiden, så erfaringerne med forsikringerne er begrænsede. Alligevel har de givet anledning til mange spørgsmål fra virksomhederne.

Ikke nok vægt på faglig kunnen
Forsikringen er ikke et standardprodukt, men tegnes individuelt til den enkelte byggesag. Derfor er der heller ikke en standardpris på forsikringen. I stedet vurderer forsikringsselskabet de forskellige faktorer, der kan være med til at forøge chancen for byggeskader, og prisen vil kunne variere afhængigt af, hvem der udfører byggeriet.
Her frygter Håndværksrådet, at forsikringsselskaberne ikke vil lægge nok vægt på virksomhedernes faglige kunnen og evne til at levere fejlfrie byggerier.

- Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvor svært forsikringsselskaberne vil få ved at vurdere den håndværksmæssige kvalitet af en byggevirksomheds tidligere udførte arbejde, siger Frederikke Abildtrup.

- Eller hvor lidt ivrige selskaberne vil være efter at undersøge hver lille håndværksvirksomheds tidligere projekter for derved at danne sig et billede af virksomhedens håndværksmæssige niveau, siger hun.
Det arbejde er alt for omfattende, og forsikringsselskaberne har ikke været ivrige for at tilbyde forsikringen, som økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendsen tidligere har vurderet vil koste 1,5 % af byggesummen.

Forretningsmændene vinder
I stedet er det meget nemmere at nærlæse virksomhedernes regnskaber og ordrebøger så de – på papiret – sundeste virksomheder vil kunne tegne de billigste forsikringer, forudser man i Håndværksrådet.

- Det bliver med andre ord ikke de dygtigste håndværkere, der slipper billigt i præmie. Det bliver de dygtigste forretningsmænd!, siger Frederikke Abildtrup.

- Og jo større en virksomhed er, desto lettere er den typisk at kreditvurdere – dvs. risikovurdere. Derfor er det overvejende sandsynligt, at store entreprenører vil slippe betydeligt billigere i forsikringspræmie end de små håndværksvirksomheder, der er hovedentreprenører.

Højere forsikringspræmier for de små håndværksmestre betyder højere tilbud til kunden for samme ”vare”. Dermed sættes de i en klemme, som i værste fald kan true de mange småbyggerier, som lokale håndværksmestre traditionelt har opført.
rughede@odsgard.dk


Fakta
Fra 1. april 2008 skal professionelle bygherrer ved opførelse af nybyggerier til helårsbeboelse for private tegne og betale en 10-årig forsikring. Den er en forudsætning for byggetilladelse og omfatter alvorlige byggeskader, hvis skaderne skyldes fejl i forbindelse med opførelsen – hvad enten der er tale om projekterings, udførelses- eller materialefejl.

Forsikringen skal tegnes af den bygherre, der opfører ny bebyggelse med henblik på salg, udlejning m.v. til private. Når forbrugeren aftaler med en erhvervsdrivende, at denne opfører eller forestår opførelsen af bebyggelsen, anses den erhvervsdrivende for at være bygherre, og entreprenøren har dermed pligten til at tegne en byggeskadeforsikring.

Forsikringen dækker:
Skader på bærende og stabiliserende konstruktioner med risiko for kollaps eller deformation af bygningsdelen, skadelige revner i teglstensoverliggere, skævheder i gulve, der skyldes sætningsskade, utæt undertag mv.

Forsikringen dækker ikke:
Nedbrydning i nedgravede træstolper, knirkende gulve som følge af forkert fastgørelse, misfarvninger, der ikke skyldes skimmelsvamp mv.

Udbydere af forsikringen:
Tryg, Topdanmark, Codan og Thisted Forsikring. Fra januar 2009 også Alm. Brand.
Kilde: Forsikringsoplysningen, Håndværksrådet

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Kommuner har frit spil for højden af solcelleanlæg

Kommuner har frit spil for højden af solcelleanlæg

Regeringen har reelt overladt det til kommunerne selv at bestemme implementere en højdegrænse på solcelleanlæg, der dog ”bør sikre en vis afstand til naboerne”

Christiansborghøring om migrantarbejderes forhold i byggebranchen

Christiansborghøring om migrantarbejderes forhold i byggebranchen

Folketingets Beskæftigelsesudvalg inviterer til offentlig høring om migranters arbejdsforhold i byggebranchen

Konservativt forslag gør lovgivning om boligforhold ligegyldig

Konservativt forslag gør lovgivning om boligforhold ligegyldig

Formanden for Danske Byggefag og 3F’s Byggegruppe advarer mod konsekvenserne af konservativt forslag om retskendelse ved boligkontrol

Efteråret er i fuld gang, og vinteren er snart en realitet

Efteråret er i fuld gang, og vinteren er snart en realitet

SPONSORERET INDHOLD: Kjellerup er klar til de kolde måneder og til at levere facader i det smalle look, som kunderne efterspørger