Bygningskonstruktører scorer bedst i undersøgelse om projekt-/byggeledelse
18-09-2008
En undersøgelse, som Bülow Management A/S har udarbejdet for Dansk Byggeri, peger på, at projektlederen i byggeprojekter oftest mangler en række ledelsesmæssige og kommunikative kompetencer, men bygningskonstruktører, synes ifølge undersøgelsen fra Bülow Management, alt i alt bedre rustede til projekt-/byggestyring end andre.
Der er i undersøgelsen spurgt til behovet for kompetenceudvikling hos bygge- og projektledere, der er uddannede bygningskonstruktører, diplomingeniører og civilingeniører. Ved alle tre uddannelsesgrupper peges der på et stort behov især vedrørende ledelse og kommunikation.
Kun ca. 30 pct. af de, der har svaret på undersøgelsen, er tilfredse med diplom- og civilingeniørernes ledelseskompetencer, mens tallet for bygningskonstruktørerne ligger på ca. 40 pct. Den kompetence, der generelt er mest tilfredshed med, er byggeteknisk viden, hvor 60- 70 pct. er enige i at uddannelserne giver tilfredsstillende kompetencer. Også her scorer bygningskonstruktørerne højest.
Gert Johansen, der er formand for Konstruktørforeningen, er bestemt ikke overrasket over undersøgelsens resultater, der understøtter den velkendte påstand om, at bygningskonstruktøren er det oplagte valg som projekt- og byggeleder ikke mindst på grund af bygningskonstruktørernes brede, faglige kompetencer og gode forståelse for byggeprocessen.
- Undersøgelsen falder helt i tråd med de tanker, vi har om fremtidens bygningskonstruktør. Vi skal holde fast i de kernekompetencer, som allerede ligger i uddannelsen – blandt andet konstruktion, materialelære og kommunikation, men nutidens byggeri stiller så store kompetencekrav, at vi er nødt til at supplere med efter- og videreuddannelsesmuligheder i f.eks. ledelse og økonomi, og her bliver de nye professionshøjskoler sammen med master- og diplomuddannelser et helt væsentlig omdrejningspunkt, siger Gert Johansen.
Resultaterne viser generelt, at der er behov for at styrke og udbygge kompetencerne hos personer, der arbejder med byggestyring og byggeledelse. Det er primært 6 temaer, som går igen: Ledelse, Kommunikation, Forhandlingsteknik, Forretningsforståelse, Risikostyring og Byggeteknisk viden.
Undersøgelsen er resultatet af en spørgeskemaundersøgelse blandt 1409 personer inden for Bygningsentreprenør-,Træ- og Murersektionerne i Dansk Byggeri. 434 personer (33 pct.) svarede, og derudover er der gennemført 14 dybdeinterviews og 2 fokusgruppeinterviews med i alt 12 repræsentanter fra store, mellemstore og små byggevirksomheder fra Sjælland og Jylland.
- tøtte
Læs november 2023 udgaven her
Energieffektive luftbehandlings-løsninger. Ideelt og kontrolleret klima
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Tagdækkernes faldsikringssystem
Tysk kvalitets tagtegl
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Professionelle befæstigelse og fastgørelsesprodukter
Nedbrydning og Miljøsanering
Individuel design og høj kvalitet til indvendige døre – dansk producerede
Alt i container, køb, leje, brugt, isoleret etc
Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør
995 bilister i høj fart på Østjyske Motorvej E45 kan se frem til at modtage en bøde efter tre kontroller syd for Vejlefjordbroen. Vanvidsbilist taget om natten med 229 km/t
Midt- og Vestsjællands Politi har ganske god beskrivelse af det køretøj, der blev anvendt ved henkastning af asbestplader
Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne