UgensErhverv.dk

Reducér elforbruget markant med et vandkølingsanlæg

ANNONCE: Vi bruger alle sammen strøm hver dag på en eller anden måde.

07-06-2019

Når vi bruger vores smartphones, tablets eller streamer vores yndlingsserie på internettet, bruger vi strøm. Det lyder fristende at halvere varmeregningen i en tid med høje energipriser. Der er heldigvis ikke langt fra ønsketænkning til virkelighed, for med et vandkølingsanlæg er der nemlig mange penge at spare. Et vandkølingsanlæg køler en recirkulerende vandkreds, som leder køling til maskiner, ventilationsanlæg og processer. Fordelen ved vandkølingsanlæg er, at vand for det første er mere effektivt til at lede varme, og for det andet kan vandet ledes derhen, hvor der er behov køling.

Vi ved godt, at det danske vejr er ubeslutsomt. Det skifter konstant. I løbet af 24 timer kan vi gennemgå alle fire årstider: Fra solskin til regn og rusk til sne og hagl. Det er faktisk kun 3% af årets timer, hvor temperaturen ligger på mere end 22 grader. Med et vandkølingsanlæg er der derfor store strømbesparelser at hente, fordi det genanvender varmen, som maskinerne eller processorerne udskiller. Når vi siger store, mener vi en besparelse på 50%, så det er ret meget.

Fleksibel i brug

Når man bruger vand som kølingsmedium, gør man kølesystemer med vandkølingsanlæg fleksible, og der er et hav af udvidelsesmuligheder. Hvis behovet for køling stiger på et tidspunkt, kan man koble flere vandkølingsanlæg på samme vandkreds. Man kan for eksempel tilslutte miljømæssigt korrekte kraftvarmeanlæg, træfyrede varmekedler samt varme- og køleanlæg baseret på solenergi. Der er også mulighed for at integrere forskellige typer terminaludstyr. Så kølingsanlægget er meget fleksibel i brug, og hvem elsker ikke fleksibilitet?

Prismæssige fordele

Vi har sagt det før, og vi har tænkt os at sige det igen: Der er store strømbesparelser at hente. Det er muligt at spare cirka 50% af elforbruget til køling, og man kan faktisk genvinde en del af varmen fra kølesystemet til opvarmning. Mange af verdens største datacentre bruger for eksempel vandkøling fremfor luftkøling til at nedkøle deres servere.

Bæredygtig løsning

4% af strømforbruget i verden går til at nedkøle datacentres servere. Energistyrelsen anslår faktisk at 17% af Danmarks strømforbrug i 2030 vil gå til datacentre. Datacentre i Danmark får typisk grøn energi fra vindmøller, men der er desværre meget energi, der går til spilde. Og hvad er værre end energi, der går til spilde, når vi forvejen forsøger at redde vores planet fra den globale opvarmning. Ved at bruge et vandkølingsanlæg til at køle direkte på processorerne kan man genanvende energien til at lave varmt vand.

Man vil faktisk kunne sende 60 graders varmt vand ud i fjernvarmenettet, som kan opvarme andre husstande. Vidste du, at man vil kunne opvarme hele Aarhus, Aalborg og Odense alene med spildvarmen fra danske datacentre? Overvej lige hvor bæredygtigt det er. Det er faktum, at vandkøling er meget effektivt og bæredygtigt, fordi det genanvender varmen, og det er faktum, at der vil komme flere og flere datacentre som en naturlig følge af, at vi alle sammen bruger og forventer bedre dataforbindelser. Hvorfor ikke genanvende det, vi spilder?

 

Brochurer

Hjælp til at dokumentere bæredygtigt byggeri

Hjælp til at dokumentere bæredygtigt byggeri

Snart bliver det muligt at dokumentere bæredygtigt byggeri med et par enkelte klik

Dansk arkitektfirma scorer norsk hattrick

Dansk arkitektfirma scorer norsk hattrick

Med forslaget til Rådhuspladsen i den norske by Ski vinder Urban Power den tredje norske åbne arkitektkonkurrence inden for det seneste år

Webinar for arkitekter

Webinar for arkitekter

Sådan får du flere af de gode opgaver. Deltag i gratis webinar om at udvikle din forretning ved hjælp af salg, branding, kommunikation og networking.

Godt håndværk kan ikke erstattes af robotter

Godt håndværk kan ikke erstattes af robotter

Specialsnedker Svend Odgaard producerer vinduer og døre med de fineste håndværksmæssige detaljer. F.eks. kræver buede vinduer og specialsprosser et helt særligt håndværk, som en robot ikke kan efterligne