Sol og vind inspirerer schmidt hammer lasssens udformning af ny by nær Tallinn
11-07-2008
I januar vandt schmidt hammer lassen architects den internationale arkitektkonkurrence om udformningen af bydelen ECOBAY i Estland, der er placeret på Paljassaare halvøen ved hovedstaden Tallinn.
Med udsigt over Østersøen, en beliggenhed tæt på Tallinn centrum og med det store naturreservat Nature 2000 som nærmeste nabo, har byudviklingsområdet i sig selv et stort potentiale.
Ambitionen er at udnytte denne unikke location til at skabe en moderne, multifunktionel bydel med boliger, erhverv, skoler, små lokale butikker, caféer og børnepasning – i det hele taget alle de tilbud og services som kræves i en mangfoldig og levende bydel.
Bæredygtighed er det gennemgående tema for teamet af arkitekter, byplanlæggere og rådgivende ingeniører som står bag ECOBAY:
- Når vi står overfor at udvikle en helt ny by, så mener jeg, vi bør være med til at finde løsninger på nogle af de udfordringer, vi har som samfund. Hvordan skaber man bedst en grøn og bæredygtig bydel? Hvordan sikrer man et forskelligartet og mangfoldig sammensætning af bydelens brugere? Og hvordan skaber man et byområde som ikke lukker sig om sig selv, men som tværtimod åbner sig mod sin omverden? Dette er nogle af de udfordringer, vi har arbejdet målrettet med i designet af ECOBAY, fortæller Morten Holm, partner i schmidt hammer lassen architects, der samarbejder med Buro Happold Rådgivende Ingeniører og Møller & Grønborg på opgaven.
Bæredygtighedsagendaen har ført til en lang række konkrete initiativer. For eksempel skaber et miks af forskellige funktioner i bydelen et markant lavere transportbehov end i andre byer – de fleste daglige destinationer er organiseret, så de uden problemer kan nås til fods eller på cykel.
Desuden er der planer for anvendelse af geotermisk energi, vindenergi fra etablering af mindre vindmølleparker og udnyttelse af overskydende energi fra et nærliggende rensningsanlæg. Ligesom der arbejdes med at etablere en ny letbane i bydelen.
Den nye masterplan er resultat af indplacering af bygningerne i henhold til forudgående klimatiske studier. Det handler først og fremmest om at udnytte solens energi, samtidig med at varmetab som følge af skyggedannelser søges reduceret. Det har resulteret i en byplan, som fremstår med varierende højder.
Selvom byplanen fremstår organisk og nærmest romantisk i sit udtryk, så har det bagvedliggende rationale været at håndtere de til tider temmelig barske vinde som kommer ind fra Østersøen. I stedet for et usmidigt og rigidt bydesign har man skabt et gennemgående grid i organiske former, som mest af alt giver associationer til strandens klitter.
Boligerne i ECOBAY bliver opført med forskellige energiprofiler – visse boliger vil således opnå en energibesparelse på hele 70 % af det normale energiforbrug.
Bygherren, ECOBAY OÜ, planlægger at udvikle de i alt 481.000 m2, som omfattes af masterplanen inden for en periode på ca. 15-20 år. Til den tid vil ca. 6.000 mennesker bo og arbejde i ECOBAY.
- nn
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Individuel design og høj kvalitet til indvendige døre – dansk producerede
Læs november 2023 udgaven her
Læs september 2023 udgaven her
Energieffektive luftbehandlings-løsninger. Ideelt og kontrolleret klima
DAFA tætner, dæmper og beskytter
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Nedbrydning og Miljøsanering
Markedsledende i afvandingsteknik
Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør
995 bilister i høj fart på Østjyske Motorvej E45 kan se frem til at modtage en bøde efter tre kontroller syd for Vejlefjordbroen. Vanvidsbilist taget om natten med 229 km/t
Midt- og Vestsjællands Politi har ganske god beskrivelse af det køretøj, der blev anvendt ved henkastning af asbestplader
Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne