Finansieringsmodel lagt frem til letbane langs Ring 3 inden 2018
07-07-2008
Udviklingen af den kollektive trafik på tværs af hovedstaden har været et varmt politisk emne i årevis. Det store problem for den kollektive trafik er, at mange pendlere skal på tværs af det eksisterende S-togsnet, eksempelvis fra Kgs. Lyngby til et erhvervsområde i Glostrup. De manglende muligheder driver pendlerne over i biler.
Nu spiller en ny samarbejdsorganisation bestående af 11 hovedstadskommuner og Region Hovedstaden ud med en fremtidsorienteret løsning, der kan stå klar inden 2018: En letbane langs Ring 3, der billigt og effektivt vil give pendlerne en togforbindelse fra Lyngby over Glostrup til Ishøj og Brøndby.
- Hovedstadens borgere har krav på, at der findes en løsning nu. Hver dag er der københavnske pendlere, som spilder tusindvis af timer i bilkøer, fordi tognettet ikke passer til pendlingsmønstrene. Det er en urimelig situation – også for samfundsøkonomien og miljøet. Dertil kommer, at der er et vækstpotentiale for omegnskommunerne – hvad angår boliger og virksomheder – som ikke kan udnyttes på grund af de utilstrækkelige kollektive trafiktilbud, siger Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst, formand for samarbejdsorganisationen.
Samarbejdsorganisationen spiller i første omgang ud med en finansieringsmodel, hvor kommunerne i samarbejdsorganisationen dækker 20 procent af omkostningerne til letbanen, mens 40 procent hentes fra trængselsafgifterne i København og Frederiksberg, og de sidste 40 procent kommer fra staten. Letbanen forventes samlet set at koste knap 5 mia. kroner.
- Der er tale om et trafikalt og udviklingsmæssigt problem, som vedrører hele Hovedstaden. Vi vil fra kommunernes side gerne bidrage til en løsning. Men derudover giver det god mening, at de penge, der hentes i forbindelse med trængselsafgifterne, bliver brugt til at forbedre de kollektive tilbud til hovedstadens borgere og pendlere. Ét af formålene med trængselsafgifterne er at finde penge til at forbedre den kollektive trafik. Endelig vil det være i tråd med regeringens linje, at staten bidrager med 40 procent, ligesom det er tilfældet med Metrocity-ringen, siger Karin Søjberg Holst.
Letbanen er et tog, som kører i gadeplan. Letbanen koster kun en tredjedel af et almindeligt tog, og kan fragte mange flere passagerer i timen end en bus. Erfaringer fra udenlandske storbyer – eksempelvis Lyon og Stockholm – viser, at en letbane er et effektivt redskab til at skabe vækst og udvikling.
Samarbejdsorganisationen tæller udover Region Hovedstaden kommunerne Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Herlev, Rødovre, Glostrup, Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk.
- nn
Læs september 2023 udgaven her
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Markedsledende i afvandingsteknik
Henrik Mielke, forperson for Renoverprisens nomineringsudvalg, og direktør i Pihl & Søn, svarer på seks skarpe spørgsmål fra BygTek
Ny vandnorm og nye krav til asbesthåndtering er blot de seneste opdateringer, der kræver efteruddannelse af VVS-installatørerne
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde
Foreningen af Rådgivende Ingeniører(FRI) udarbejdet en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet