Anlægget placeres under taget, hvor den udnytter varmen fra tagdækningen.
19-06-2008
På en god solskinsdag kan der være som en bageovn under et tag. Så hvorfor ikke udnytte det til resten af husets opvarmning?
Det er netop hvad seneste udspil på solfangerfronten gør.
Danske Heliopower har udviklet nogle nye solvarmepaneler, der placeres mellem undertag og tagdækningen af skifer, tagpap eller metalplader. Anlægget er helt skjult, så huset er fri for skæmmende solfangere på taget.
Systemet fungerer ved, at modulformede aluminiumspaneler lægges ned mellem lægterne inden tagbeklædningen monteres. Panelerne er tilpasset så de hele tiden har kontakt til f.eks. skiferpladerne. Isoleringsskålen der omgiver et panel gør, at varmen lagres i rørføringen under taget.
Solfangeranlæggene fra Heliopower serieproduceres allerede i systemer på 25 kvm., som passer til et almindeligt enfamiliehus. Sådant et anlæg producerer 5-7 kilowatt når solen skinner og opvarmer taget. Ud fra et overslag på 1200-1700 solskinstimer i årligt gennemsnit vurderer Heliopower konservativt (1200 timer med 5 watt i timen), at anlægget producerer energi for 11.000 kr. med de aktuelle energipriser på 1,80 kr. for en kwh.
Det er dog svært at lagre al den energi taget producerer, så den reelle besparelse for et hus vil ligge på 5-8.000 kr. for et anlæg til 35-40.000 kr.
Det giver en tilbagebetalingstid på 6-10 år mod en forventet levetid for anlægget på 50 år.
Heliopower udvikler på andre energispareprojekter, men netop den usynlige solfanger forventer man sig meget af. Og virksomheden oplyser selv, at de blevet kontaktet af flere internationale aktører på området.
- Vi har nu arbejdet intenst på udvikling og patenter i et års tid og vi
skal bruge den kommende periode på at studere målinger og effekt af de
enkelte systemer, således at vi inden længe er klar til en egentlig
international lancering, fortæller adm. direktør Niels Johansen fra Heliopower.
-mir
Individuelle trætrapper siden 1972. Smukt og funktionelt dansk design.
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Alt i container, køb, leje, brugt, isoleret etc
Markedsledende i afvandingsteknik
Energieffektive luftbehandlings-løsninger. Ideelt og kontrolleret klima
Tysk kvalitets tagtegl
Læs september 2023 udgaven her
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør
Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne
Entreprenøren HHM fra Hillerød i Nordsjælland skifter administrerende direktør. Efter 20 år i den varme stol overlader Svend Pedersen posten til Peter Carstensen, men bliver i direktionen lidt endnu
Man kan umuligt være modstander af den nye asbestlov, men politikerne har givet de udførende alt for kort tidsramme til at omstille sig, mener administrerende direktører i Swisspearl Danmark og Danske Byggecentre, hhv. Jens Norddal og Palle Thomsen