UgensErhverv.dk

Upopulære jyder

Jyske håndværkere anklages på ny for at dumpe timelønnen via skattefri diæter

25-08-2004

Fagforeningen Træ-Industri-Byg (TIB) har igen rejst diskussionen om de diætregler, som ifølge fagforeningen skævvrider konkurrencen og gør det attraktivt for jyske svende at tage til Sjælland, hvor de kan få en skattefri godtgørelse på 570 kr. om dagen, som skal dække kost og logi og små-fornødenheder.
De jyske håndværkere er i vidt omfang ”anklaget” for unfair konkurrence og for at bo i campingvogne og leve billigt, så de kan stoppe en stor del af rejsegodtgørelsen i baglommen, og derfor er villige til at arbejde for en lavere løn.
- Når man ser på det beløb, ”diæt-svendene” på 125 kr. i timen får i hånden hver 14. dag, så løber det op i omkring 2.200 kr. mere end det svende på en timeløn på 185 kr. får - netop fordi en stor del af lønnen består af skattefri diæter, siger Palle Bisgaard, formand for bygningsgruppen under TIB i København. Det reelle beløb er dog nede på omkring 1.200 kr., for der skal ikke betales feriepenge, pension eller søgne-helligdage af de skattefrie beløb. Her ligger også virksomhedens fordel, for de ”tjener” godt 1.000 kr. hver 14. dag, som de ellers skulle have betalt til en svend på 185 kr. i timen.
- Fidusen fornemmes dog større for svenden, for han får jo flere penge i hånden. Selv om vi spørger, om de er klar over, at de får mindre til ferie og pension, er svaret gerne, at de ikke bekymrer sig om pensionen, og at de i øvrigt plejer at arbejde et par uger i ferien. Men omkring 4-5.000 kr. ekstra om måneden tæller jo, og i kraft af skattefordelen deler mester og svend i porten.
Palle Bisgaard finder det grotesk, at der trods et byggeboom i HT-området er en arbejdsløshed der på omkring 10% i, mens landsgennemsnittet ligger på 6%. Det modsatte ville være naturligt, mener han.
- Vi taler om, at jyder tager til København på skattefri diæter, mens københavnske håndværkere modtager understøttelse og via den betaler skat, der finansierer en del af jydernes løn.

Udnytter reglerne
At der spekuleres i systemet, er Palle Bisgaard ikke i tvivl om. Han har selv ringet en virksomhed op, som søgte håndværkere på nettet, og udgav sig for at være en ledig tømrersvend.
- Firmaet fortalte, at de havde fået besat deres stillinger i København, men at der var et ledigt job i Århus. Aftalen var en mindre timeløn, men plus diæter, og så skulle jeg selv skaffe mig et sted at bo. Som igen bekræfter, at både mester og svend udnytter reglerne. Vi kan ende der, at håndværkere vinker til hinanden på Storebæltsbroen mandag morgen og fredag eftermiddag på vej til og fra arbejde.
- Reglerne burde laves om, så der er en lige konkurrence uden skattemæssige tilskud, som reelt er skjulte løntilskud. Vi ønsker, at firmaer kun udskriver skattefrie beløb ud fra dokumenterede udgifter, og at det skulle være bureaukratisk, som mange påstår, forstår jeg ikke.
Senest har TIB også anslået, at ca. en tredjedel af alle nordsjællandske byggeopgaver klares af jyske eller fynske håndværkere.
Palle Bisgaard erkender dog, at det selv inden for egne rækker er svært at samle byggeforbundene på landsplan om en fælles indsats, ligesom Dansk Byggeri ikke bakker TIB’s holdninger op.
- Jeg har ikke ondt af, at håndværkere få en ekstra skilling for at være væk hjemmefra. Reglerne gælder også for håndværkere, der tager til Jylland, har adm. direktør i Dansk Byggeri, Jens Klarskov, sagt.
Hovedet på sømmet er måske denne kommentar fra Søren Pedersen, formand for Dansk Byggeri i Nordjylland.
- Jyske håndværkere udfører arbejde i hovedstaden både i en højere kvalitet og billigere end de lokale svende er i stand til. Byggebranchen er præget af hård priskonkurrence, hvilket medfører valg af den billigste leverandør.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder