UgensErhverv.dk

Nægter at betale stor-bøde

Byggefirmaers objektive ansvar er et juridisk galehus, mener Dansk Byggeri

25-08-2004

Af Erik Kruse

Et nordjysk firma er idømt en bøde på 35.000 kr. ved retten i Aalborg, da en murersvend trodsede sin mesters udtrykkelige ordre om at sætte et sikkerheds-rækværk op. Der var tale om et mindre arbejde på et hus, hvor der skulle laves et hul til en dør 2,83 meter over jordoverfladen. Ifølge arbejdsmiljøloven skal der anvendes rækværk, når arbejdet udføres 2,80 meter over jorden.
Murerfirmaet Lund & Staun ApS mener selv, at de har gjort alt for at sikre, at der ikke blev sløset med sikkerheden. Svenden var personligt blevet instrueret i at bruge et lovbefalet rækværk, som lå i arbejds-bilen, men lod det ligge. Arbejdstilsynet kom forbi, og byggepladsen blev lukket på grund af manglende sikkerhed.
De er tale om det såkaldt objektive ansvar, og som Henrik Staun formulerer det, så er Arbejdsmiljøloven en lov, hvor det ikke er den der begår overtrædelsen, som bliver dømt. Det gør derimod den arbejdsgiver, som har det objektive ansvar for, at medarbejderen gør det, han får besked på.
Han peger også på, at hvis medarbejderen kører for stærkt i firmaets arbejdsbil er det ham, som får bøden. Men sætter han ikke det rækværk op, han har fået besked på at benytte, er det mesteren der straffes.
Firmaet har anket sagen til landsretten med støtte fra Dansk Byggeri, som mener, at der er tale om en klokkeklar principsag. Parterne tvivler dog på, at sagen kan vindes.
- Det er et juridisk galehus, at man skal straffes og registreres i et synderegister for noget, man ikke har skygge af chance for at forhindre, mener adm. direktør i Dansk Byggeri, Jens Klarskov.
Ifølge Henrik Staun er firmaet parat til at gå så langt det overhovedet er muligt for at få afgørelsen ændret eller loven lavet om.

Ingen livliner
En anden meget omtalt sag med fokus på det objektive ansvar har taget en overraskende drejning. Indehaveren af abc byg & tag i Esbjerg, Merete Jensen, nægter at betale en bøde på 25.000 kr., fordi en af firmaets håndværkere, som arbejdede på et tag ikke som anbefalet havde sikkerhedsline på. Hun siger selv, at firmaet har instrueret sine medarbejdere og gjort alt, hvad lovgivningen kræver for at leve op til sit sikkerhedsansvar. Som formand for Venstre i Esbjerg har hun henvendt sig til centrale personer i regeringen for at få ændret dele af den arbejdsmiljøreform, der blev vedtaget for få måneder siden.
Nu viser det sig – ifølge byggesagkyndig ved Arbejdstilsynet i Ribe Amt, Palle Eskildsen, at sagen ikke er så enkel. Tilsynet foretog en uanmeldt inspektion en tilfældig dag.
- Der blev arbejdet på et tag, og et sådant arbejde skal efter arbejdsmiljøloven sikres mod nedstyrtningsfare ved hjælp af stillads og rækværk. Der var kun en del af et stillads og intet rækværk. Merete Jensen har påstået, at der var stillet livliner til rådighed for medarbejderne. Det var ikke tilfældet, og havde i givet fald ikke været tilstrækkeligt.

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder