UgensErhverv.dk

Er vinylgulve farlige?

Svensk undersøgelse øger behov for dansk undersøgelse

25-08-2004

Svensk undersøgelse øger behov for dansk undersøgelse.


En svensk undersøgelse, der viser en sammenhæng mellem astma hos børn og vinylgulve, kan ikke bruges på danske forhold, mener Dansk Byggeri, men brancheorganisationen ser dog gerne en undersøgelse af danske vinylgulve.

- Den svenske undersøgelse om sammenhæng mellem vinylstøv og astma hos børn kan ikke overføres til danske forhold. Vi har forskellige traditioner og bruger vinyl i meget mindre omfang, siger John Steffensen, der er sekretariatschef for Gulvsektionen i Dansk Byggeri.

Gulvbranchen vil dog se positivt på en undersøgelse af en mulig sammenhæng mellem gamle vinylgulve og forekomsten af astma hos børn i Danmark. Vinylgulve bliver i Danmark mest brugt, hvor børn sjældent færdes i det daglige i modsætning til Sverige, hvor det ofte bruges i beboelse.

- I Danmark har der ikke været tradition for at lægge vinyl i beboelsesrum. I Sverige har det i mange år været almindeligt at lægge vinylgulve i stuer og værelser, hvilket i praksis ikke forekommer i Danmark. Vi forventer derfor, at en tilsvarende dansk undersøgelse vil være udramatisk, siger John Steffensen.

Faldende niveau
Vinylbelægninger udgør omkring 15 pct. af de solgte kvadratmeter gulvbelægninger i Danmark. I Sverige udgør vinyl omkring 30 pct., og dette tal har ifølge Dansk Byggeri været faldende fra et væsentligt højere niveau.

- Vi bruger i Danmark vinylbelægninger som følge af voksende krav til arbejdsmiljø og hygiejne. Krav til skridsikkerhed i storkøkkener, laboratorier, produktionslokaler kræver således ofte anvendelsen af vinylbelægninger. Vinyl har også gode egenskaber, når det handler om høje krav til rengøring og hygiejne i storkøkkener, skyllerum, rum på hospitaler samt i baderum, toiletter og skyllerum i børneinstitutioner. Vinyl anvendes også i teknikrum for at undgå statisk elektricitet, fortæller John Steffensen.

Han påpeger, at børn sjældent færdes i disse anvendelsesområder. Derimod skal man naturligvis være opmærksom på vinylgulve i badeværelser og i køkkener i private hjem. Det er dog områder, hvor der ikke bliver gået så meget, og hvor familien sjældent opholder sig i længere tid. Med andre ord vil en eventuel påvirkning af vinylstøv være minima, mener Dansk Byggeri.

John Steffensen understreger, at vinylbelægninger reelt er sjældent anvendt i danske hjem.

- Vinyl må ikke forveksles med linoleum. I Danmark anvendes oftest linoleum på gange, i klasselokaler, i opholdsrum, hvor børn opholder sig. Linoleum er et naturprodukt, der ikke har noget at gøre med vinyl – som undersøgelsen beskæftiger sig med, siger John Steffensen.
-ls.

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder