UgensErhverv.dk

Fejl i 3 ud af 4 undertage

Ny klassifikationsordning skal højne kvaliteten.

20-08-2004

Ny klassifikationsordning skal højne kvaliteten.

Undertage er propfyldte med fejl. En ny undersøgelse fra Byggeskadefonden viste, at der var fejl i hele 71 procent af 674 renoverede tage i perioden 1997 til 2002. De fleste af fejlene gør at undertaget ikke beskytter tilstrækkeligt mod indtrængende vand og fugt, og det kan give råd og svamp i konstruktionen.

Det skal en ny klassifikationsordning, DUKO, rette op på. Den skal sikre at materialerne til undertage har den fornødne kvalitet, og at ingeniører, arkitekter og håndværkere kan få bedre overblik over de mange forskellige materialers egenskaber.

Mod et gebyr kan producenter og leverandører få deres materialer klassificeret under ordningen og det er forskere fra By og Byg, der foretager klassifikationen og administrere ordningen.
For at et materiale kan blive klassificeret er det et krav at producenten kan dokumentere en række forhold som f.eks. styrke, vejrbestandighed og bygbarhed.

Fra 1. november vil materialerne kunne findes på en hjemmeside for ordningen, ligesom de vil være med i en ny folder som Dansk Byggeri sender ud.

- Målet er at DUKO´s hjemmeside og folderen bliver byggeriets foretrukne indgang til information om undertagsmaterialer. Det skal være uafhængig og troværdig information, som giver mulighed for at sammenligne materialerne efter nogle ensartede kriterier. Vi forventer, at producenter og leverandører vil se en fordel i at være med og dermed bidrage til bedre undertage, siger seniorforsker Morten Hjorslev Hansen fra By og Byg.

Udover byggematerialernes kvalitet bliver der også sat fokus på den håndværksmæssige kvalitet idet der kræves en grundig medfølgende monteringsvejledning fra producenten.

- Vi ser mange eksempler på at undertagsmaterialer ikke er anvendt håndværksmæssigt korrekt. Det kan være fordi man vil spare tid og penge under opsætningen, men ofte skyldes det også at håndværkerne ikke får tilstrækkelig information om, hvordan arbejdet bør udføres. Der er behov for at denne viden bliver formidlet bedre til håndværkerne, forklarer Morten Hjorslev Hansen om kravet.

DUKO er en forkortelse for Dansk Undertagsklassifikationsordning. Parterne bag ordningen er By og Byg (Statens Byggeforskningsinstitut), Dansk Byggeri, Byggemateriale Industrien under Dansk Industri, Byggeskadefonden og Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse.

- mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder